Hebben kinderen een dutje in de ochtend echt nodig?

Een dutje in de ochtend is niet alleen goed voor het herwinnen van energie, maar het helpt ook het geheugen van kinderen te stimuleren. Het is belangrijk om te weten wanneer het de beste tijd is om een dutje te doen en voor hoe lang.
Hebben kinderen een dutje in de ochtend echt nodig?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 29 maart, 2019

Een kort dutje in de middag vult de energie aan die je gedurende de hele dag verliest. Een dutje in de ochtend is voor jonge kinderen ook essentieel, omdat het ze helpt om op een gezonde manier te groeien.

Nu vraag je je misschien af hoelang ze moeten slapen of hoeveel uur je kinderen elke dag moeten slapen. Hier is een korte handleiding om je te helpen.

Tot welke leeftijd moeten kinderen in de ochtend een dutje doen?

Hoe jonger de kinderen, hoe meer uren slaap ze nodig hebben. Het is het beste dat ze tot ze twee jaar oud zijn drie dutjes per dag doen. Je kunt ze als volgt verdelen:

  • In de ochtend: voor baby’s tussen 4 en 9 maanden moet elk dutje minstens 3 uur duren.
  • Na de lunch: als het kind ouder wordt, dan kunnen de slaapuren afnemen. Deze zal echter altijd belangrijk zijn.
  • Nog een dutje na het spelen in de middag: net als de eerste is het alleen nodig voor baby’s jonger dan 1 jaar oud.

Er moet opgemerkt worden dat, tot de leeftijd van 5 jaar, het belangrijk is om twee dutjes per dag te doen. Doen ze er niet twee, dan moeten ze minimaal een uur lang slapen.

Denk niet dat als je kind overdag slaapt, hij ‘s nachts niet kan slapen. Dit geloof is onjuist. Een dutje kan je kinderen namelijk helpen om te ontspannen en ‘s nachts beter te slapen. Ze zullen ‘s nachts ook niet zo vaak meer wakker worden van nachtmerries.

Hebben kinderen een dutje in de ochtend echt nodig?

Hebben kinderen een dutje in de ochtend echt nodig

Een dutje in de ochtend zorgt er niet alleen voor dat kinderen ontspannen, maar het helpt ook om de energie te herstellen die ze overdag verliezen.hyperactief zullen zijn

Ze kunnen ook van deze gelegenheid gebruik maken om te kalmeren. Deze pauze kan mogelijke woedeaanvallen helpen voorkomen. Het zorgt er ook voor dat je zelf kan rusten en andere dingen kan doen die je moet doen.

Een ander voordeel is dat wanneer kinderen slapen wanneer ze dat nodig hebben, ze eerder bereid zijn om het voedsel dat je ze geeft te eten. Als gevolg daarvan zullen ze gezond en sterk worden.

Aan de andere kant, terwijl ze slapen zullen ze wat ze die dag geleerd hebben in hun geheugen onthouden. Dit verbetert de intelligentie en geheugencapaciteit.

Hoe je kinderen een dutje laat doen

Hoewel de meeste kinderen van dutjes houden, zijn er ook kinderen die, hoewel ze het nodig hebben, het niet willen. Dit kan zijn omdat ze willen blijven spelen. Ze kunnen het gevoel hebben dat als ze slapen, ze hun tijd verspillen.

Toch zullen de symptomen die ze laten zien wanneer ze moeten slapen voorkomen dat ze je voor de gek houden. Ze kunnen bijvoorbeeld prikkelbaar zijn en voortdurend gapen. Ze kunnen ook in hun ogen wrijven en intense belangstelling voor hun fles tonen.

Er moet opgemerkt worden dat, tot de leeftijd van 5 jaar, het belangrijk is om twee dutjes per dag te doen.

Deze signalen betekenen dat het de juiste tijd voor kinderen is om een dutje te doen. Als ze te lang wachten, dan is het moeilijk om in slaap te vallen. Het is daarom belangrijk om een goede discipline en een vast schema te behouden. Dit zal ze helpen om de best mogelijke slaaptijd te hebben.

Een goede plek om te slapen

Om te zorgen dat je kinderen niet overal in slaap vallen, moeten ze eraan wennen om in hun bed een dutje te doen. Op deze manier rusten ze altijd op dezelfde plek.

Probeer in die zin de sfeer van het huis zo kalm en stil mogelijk te houden. Het is echter goed voor ze om aan bepaalde geluiden te wennen. Dit geldt vooral als je meerdere kinderen in huis hebt.

Het is belangrijk dat je kinderen het verschil kennen tussen overdag slapen en in de nacht slapen. Om dit te doen, kun je de verlichting aan laten. Je hoeft de lamp niet per se aan te doen. Je kunt de deur of het raam een beetje open laten om wat licht binnen te laten.

Heb een goed schema

Jongetje slaapt met zijn beertje

Als ze echter slechts één keer per dag slapen, dan is het een goed idee om hun dutje in de middag

Bovendien moet je een dagelijkse routine vastleggen en eraan vasthouden. Hun biologische klok zal er zo aan wennen. Daardoor zullen ze elke dag op hetzelfde moment slaperig worden. Dit maakt het makkelijker om ze een dutje te laten doen.

Een ander ding dat kinderen kan helpen om een dutje te doen, is door ontspannende muziek te spelen. Houd er echter rekening mee dat elk kind anders is. Je moet je eigen kinderen kennen en zien wat voor ze werkt om slapeloosheid te voorkomen.

Vergeet ten slotte niet dat een dutje in de ochtend erg belangrijk en gunstig is voor kinderen. Let echter op: te veel slaap werkt averechts. Probeer daarom een gezond slaapschema voor je kinderen te maken. Wellicht ook interessant voor jou

Ware liefde is wanneer je man je een paar uur voor een dutje geeft
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ware liefde is wanneer je man je een paar uur voor een dutje geeft

Ware liefde is een gevoel dat je niet zomaar ergens vindt. Sommigen zeggen tegenwoordig zelfs dat het iets is dat met uitsterven wordt bedreigd. On...


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.