De voordelen van muzikaal speelgoed voor kinderen

Muzikaal speelgoed is bij kinderen vaak de favoriet. Ze laten ze lachen, zingen en dansen. Bovendien stimuleren ze het leren en de ontwikkeling van de hersenen.
De voordelen van muzikaal speelgoed voor kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Muzikaal speelgoed voor kinderen is een van de leukste en belangrijkste hulpmiddelen om de zintuigen en de ontwikkeling van de hersenen te stimuleren.

Hoewel ze op dit moment erg populair zijn, worden ze al generaties lang gebruikt om de aandacht van kleintjes te trekken. Rammelaars zijn bijvoorbeeld een van de oudste voorbeelden die bij ons opkomen.

Als het gaat om muzikaal speelgoed, dan is er een breed scala aan mogelijkheden. Er zijn namelijk opties voor elke leeftijd en smaak. Sommige speeltjes spelen hun eigen melodieën of songteksten en sommige hebben zelfs lichtjes die meegaan met het geluid. Gezien hun voordelen, bevelen specialisten ze aan als een geweldige manier om het leren te stimuleren.

Als je binnenkort een baby verwacht of al een moeder bent, dan wil je je kleintje zeker een muzikaal speeltje geven. Blijf dus lezen om meer te weten te komen over de voordelen.

Muzikaal speelgoed voor kinderen en hun voordelen

Muzikaal speelgoed voor kinderen zijn over het algemeen niet alleen iets waar je kinderen plezier aan kunnen beleven. Studies hebben aangetoond dat ze ook een rol spelen bij de ontwikkeling van motorische, hersen- en sensorische vaardigheden.

Tijdens de eerste 6 maanden van het leven werken de hersenen en de zintuigen van de kleintjes als een spons. Ze absorberen alle informatie die ze om zich heen vinden. Bovendien doen ze dit op een snelle en natuurlijke manier.

De bedrijven die educatief speelgoed produceren, ontwikkelen hun modellen volgens richtlijnen die zijn opgesteld door de kinderpsychologie. Hun doel is dan ook om de aandacht en het leren van kinderen maximaal te stimuleren.

Kort gezegd, hun doelstellingen zijn onder andere de volgende:

  • Bevordering van een staat van alertheid bij kinderen door stimulatie met geluid.
  • Kinderen uitnodigen om hun omgeving te verkennen en zich te concentreren op de gebieden waar het geluid vandaan komt.
  • Het geheugen van kinderen trainen zodat ze melodieën kunnen herkennen en zelfs herhalen.
  • Het stimuleren van associatief leren.

Aanbevolen muzikaal speelgoed voor kinderen

Baby speelt met een rammelaar

Mobielen

Muzikale mobielen zijn een gemoderniseerde versie van traditionele rammelaars. Hun oorspronkelijke functie was om baby’s te vermaken en te kalmeren door hun zachte bewegingen en ritmes.

In het geval van muzikale mobielen bieden ze twee belangrijke extra stimuli: beeld en geluid. Als gevolg hiervan voelen kinderen zich gelukkiger en kalmer als ze luisteren naar zachte muzikale melodieën. Dit, samen met de bewegingen van aantrekkelijke figuren, laat kleintjes meteen in slaap vallen.

Studies hebben aangetoond dat ze een rol spelen bij de ontwikkeling van motorische, hersen- en sensorische vaardigheden.

Wipstoeltjes met geluid

Zoals we hierboven hebben aangegeven toen we het hadden over de voordelen van muzikaal speelgoed, zijn ze een geweldig hulpmiddel om geheugen en associatief leren te stimuleren.

Wipstoeltjes met geluid zijn niet alleen extreem effectief bij het vermaken en ontspannen van kleintjes. Ze leren baby’s ook dat wanneer mama of papa ze op deze plaatsen neerleggen, het tijd is om te kalmeren en te slapen.

Knuffels die muziek afspelen

Knuffels die geluid produceren of muziek afspelen wanneer baby’s knuffelen of erop drukken, zijn erg populair bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Allereerst staan ze kleuters toe om herhaaldelijk naar hun favoriete liedjes te luisteren. Dit speelgoed vermengt ook het plezier en het geluk van muziek met het comfort van knuffelige knuffelbeesten.

Speelgoed muziekinstrumenten

Kinderen zijn dol op speelgoed muziekinstrumenten

Als je al hebt gemerkt dat je kleintje dol is op muziek, dan is de volgende stap om je kind een muzikaal speelgoedinstrument te geven. In dit geval zijn je beste opties onder andere:

  • Mini-piano’s
  • Gitaren
  • Trommels
  • Tamboerijnen
  • Bongo’s
  • Microfoons

Deze muziekinstrumenten zijn er in versies voor elke leeftijd. Voor de jongste kinderen kun je eenvoudige opties kiezen met slechts een paar toetsen en kleuren. Deze spelen muzikale toonladders of slechts een paar tonen.

Voor oudere kinderen kun je voor miniatuurversies van echte instrumenten kiezen. Deze omvatten dezelfde tonen en koorden als de originele versies.

Als een laatste stukje informatie is het de moeite waard om de voordelen van constant contact met muziek te benadrukken. Volgens de wetenschappelijke gemeenschap stelt blootstelling aan muziek kinderen in staat hun leerpotentieel van complexe zaken zoals wiskunde en motorische ontwikkeling te maximaliseren.

Ten slotte fungeren ze ook als een manier van expressie en een manier om emoties en gevoelens te kanaliseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.