Handvatten om de concentratie bij kinderen te verbeteren
Tegenwoordig beoefenen kinderen vele activiteiten tegelijkertijd. Deze overdaad aan afleiding kan hun concentratie gemakkelijk beïnvloeden. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van mogelijkheden die de concentratie bij kinderen verbeteren.
Bij kinderen werkt het brein anders dan bij volwassenen. Dit is de voornaamste reden dat ze het moeilijk vinden zich te concentreren. Ze raken snel verveeld. Zeker wanneer ze iets moeten doen wat ze niet leuk vinden.
Als gevolg daarvan geven ze hun aandacht aan iets anders wat hen meer interesseert. Focus is net als een spier die elke dag oefening nodig heeft. Sommige kinderen worden geboren met een grotere focus dan anderen.
Het is zeer belangrijk om te weten dat kinderen deze vaardigheden kunnen versterken. Zeker wanneer we de juiste technieken toepassen.
Het verbeteren van deze vaardigheden van kinderen ontwikkelt van jongs af aan hun discipline en effectieve concentratie. Het zal in het voordeel van kinderen werken, wanneer ze in staat zijn om de aandacht er bij te houden.
Ook kunnen ze zich beter focussen op hun taak. Niet alleen op de lagere en middelbare school. Ook gedurende hun verdere opleiding en in hun professionele loopbaan.
Handvatten om concentratie bij kinderen te verbeteren
Wanneer je de concentratie bij kinderen wilt verbeteren, kunnen de volgende tips zeer nuttig zijn. Schrijf mee!
1. Eet gezond en drinkt voldoende vocht
De eerste tip die we geven is het zorgen voor een gezond dieet voor je kind. Gezonde voeding is gedurende deze fase enorm belangrijk voor de ontwikkeling. Het w ordt direct in verband gebracht met de vaardigheid om te focussen.
Goede voedingsmiddelen beïnvloeden het niveau van energie en het niveau van concentreren. Ook zorgen ze voor de algemene gezondheid en de groei en het gewicht van het lichaam.
Daarom zou je er zorg voor moeten dragen dat het dieet van je kind in balans is. Dit betekent dat de voeding uit de vijf belangrijke groepen van voedingsmiddelen zou moeten bestaan. Wanneer je dit doet, zal de ontwikkeling van het brein opleven, wat bijdraagt aan een verbeterde concentratie.
Tegelijkertijd is het drinken van voldoende water ook belangrijk voor de hersenen.
Niet voldoende water of vocht heeft duidelijk een negatieve invloed op de vaardigheid om zich te kunnen focussen.
2. Voldoende rust
Hier kan je niet onderuit: wanneer kinderen voldoende nachtrust hebben gehad, zullen ze zich beter kunnen focussen. Daarbij komt dat dutjes en tijd om te rusten de geest opfrissen en de focus bij kinderen verbeteren.
Een dutje van ongeveer 20 minuten is ideaal om de concentratie bij kinderen te verbeteren. Pas dit na schooltijd of tussen de middag in.
Zorg dat kinderen van jongs af aan op een schappelijke tijd naar bed gaan.
Dit helpt hen om een regelmatig slaapritme te krijgen. Zo pakken ze op de juiste tijden voldoende rust.
“Wanneer we gefocust zijn op wat we willen, beginnen dingen vanzelf op hun plek te vallen.”
– Paulo Coelho –
3. Stel korte termijn doelen
Voor ouders is het belangrijk om korte termijn doelen te stellen. Zo kan de concentratie bij kinderen verbeteren. We adviseren je om een bepaalde tijd in te stellen. Binnen die tijd moeten ze een bepaalde taak af hebben.
Dit kan van pas komen bij huishoudelijke taken of huiswerk en studie. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind in 20 minuten tijd een bepaald aantal pagina’s leert.
Onthoud dan ook dat sommige kinderen houden van korte termijn doelstellingen. Anderen juist niet. Sommige kinderen zullen druk ervaren en zenuwachtig worden. Hierdoor verliezen ze juist alle aandacht.
4. Sta tijd voor afleidingen toe
Kinderen zijn kinderen en ze hebben de tijd nodig om te ontspannen en plezier te maken. Geef je kinderen deze tijd en ruimte. Dit zal ervoor zorgen dat ze wat energie kwijtraken. Zeker nadat ze een taak hebben volbracht. Het zal hen ook hun concentratie laten herpakken voor de volgende taak.
Het doel os dat het kind zich zo goed mogelijk kan concentreren. Om dit te laten gebeuren, is het goed om je kinderen vantevoren wat plezier te laten maken.
Maar wanneer het tijd is om te beginnen met werken, zouden alle afleidingen vermeden moeten worden. Ook televisie, muziek etc.
5. Sporten
We geven nog een laatste suggestie om concentratie bij kinderen te verbeteren. Kinderen zouden moeten deelnemen aan sport. Lichamelijke activiteit helpt het brein om voldoende zuurstof te krijgen. Ook blijft het lichaam zo in vorm.
Elke vorm van oefening zal hartritme van het kind bevorderen. Dit verbetert de bloeddoorstroming en maakt het geheugen scherper.
Het is erg goed wanneer een kind minstens 30 minuten per dag beweegt. Dit kan rennen, zwemmen, dansen, fietsen of iets dergelijks zijn.
Al deze activiteiten zijn voordelig van de gezondheid van de hersenen, het geheugen en het vergroten van de hippocampus. Deze laatste dient als een motor van het lange termijn geheugen van de hersenen.
Net zoals elke andere vaardigheid kan de concentratie bij kinderen verbeteren. Het geheim zit hem er in om standvastig te zijn en bovenstaande technieken in praktijk te brengen. Waar wacht je nog op?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Joe L. Frost, Sue Clark Wortham and Robert Stuart Reifel. (2001). Play and child development. Merrill, Prentice Hall.
-
Duncan, G. J., & Magnuson, K. (2011). The nature and impact of early achievement skills, attention skills, and behavior problems. Whither opportunity, 47-70.
-
Ericsson, I. (2008). Motor skills, attention and academic achievements. An intervention study in school years 1–3. British Educational Research Journal, 34(3), 301-313.
-
Jensen, E. (2009). Teaching with poverty in mind: What being poor does to kids’ brains and what schools can do about it. ASCD.
- Cadavid Castro, Martha Alicia. (2009). “Inteligencia, alimentación y nutrición en la niñez: revisión.” Perspect. nutr. hum 11.2 (2009): 187-201.
- Martin, A., Booth, J. N., Laird, Y., Sproule, J., Reilly, J. J., & Saunders, D. H. (2018). Physical activity, diet and other behavioural interventions for improving cognition and school achievement in children and adolescents with obesity or overweight. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 3(3), CD009728. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009728.pub3/abstract?cookiesEnabled