Angst bij kinderen: hoe kun je helpen?
Angst bij kinderen komt veel vaker voor dan je denkt. Bovendien kunnen er veel verschillende oorzaken zijn. Daarom is preventie en een tijdige diagnose zeer belangrijk.
De meeste mensen denken dat kinderen altijd gelukkig zijn en ‘geen zorgen hebben’. Dit klopt echter niet helemaal.
Statistieken tonen aan dat tot 20% van alle kinderen last hebben van een of andere vorm van angst.
Wat veroorzaakt angst bij kinderen?
Verschillende soorten angst zullen met verschillende situaties te maken hebben. Daarom kan een beetje basiskennis over angsten goed van pas komen.
Zorgverleners moeten kinderen van alle mogelijke hulpmiddelen voorzien om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan.
De oorzaken van angst bij kinderen zijn afhankelijk van de leeftijd. Hier volgen enkele vaak voorkomende oorzaken van angst bij kinderen:
- Lichamelijke of psychologische mishandeling.
- Conflict tussen de ouders.
- Plotseling verlaten worden door een ouder.
- Allerlei traumatische ervaringen.
- Financiële problemen in het gezin.
- Te grote verantwoordelijkheden.
- Plotselinge veranderingen in het dagelijkse leven. Denk hierbij aan verhuizen, de geboorte van een broertje of zusje of de dood van een geliefde.
- Een gebrek aan routine en regelmaat. Zo kan het kind zich steeds aan andere tijden om te eten en naar bed te gaan moeten aanpassen.
- Te weinig contact met één of beide ouders.
- Moeilijke situaties op school.
- Gebrek aan duidelijk afgebakende grenzen.
- Te weinig lichamelijke activiteit.
- Te grote suikerinname.
- Uitputting of oververmoeidheid door te veel activiteiten overdag.
- Gebrek aan zelfvertrouwen.
- Angst dat de ouders uit elkaar zullen gaan.
Zowel ouders als zorgverleners zijn verantwoordelijk om de oorzaken van angst bij een kind te achterhalen. Bovendien zijn ze verantwoordelijk om hier een oplossing voor te vinden.
Maatregelen om angst tijdens de kindertijd op te lossen
1. Vermijd schuldgevoel
Het komt vaak voor dat ouders bang worden wanneer hun kind met angsten te maken heeft. Hoewel dit misschien een beetje ironisch klinkt, komt het toch vaak voor. Daarnaast voelen veel ouders zich zelfs schuldig wanneer ze zien dat hun kind angstig is.
Een schuldgevoel helpt niets aan de situatie. Daarom is het beter om dit helemaal te vermijden. Bovendien kunnen verkeerde beslissingen gemaakt worden wanneer men zich schuldig voelt. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen verantwoordelijkheid en schuldgevoel. Zo wordt het mogelijk om de nodige maatregelen te treffen.
2. Praat
Dit klinkt voor de hand liggend. Toch doen vele ouders dit niet. Het is echter noodzakelijk dat een kind af en toe eens wat stoom kan afblazen. Luister aandachtig naar wat hij of zij te zeggen heeft. Zo zal je meer inzicht krijgen in de gevoelens van je kind.
Dwing je kind niet om te praten. Dit kan immers een tegenovergesteld effect hebben. Bovendien is het beter om geen lange tirades of dialogen te houden. Het gaat erom om tot een gesprek te komen.
Ouders moeten een band met hun kind creëren. Hierdoor zullen jullie vrij en gemakkelijk over problemen kunnen praten.
De mensen die voor een kind zorgen moeten hen alle mogelijke hulpmiddelen aanreiken zodat ze op een gezonde manier met hun emoties om kunnen gaan.
3. Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen leren met hun emoties en problemen om te gaan zoals hun ouders dat doen. Daarom moeten we een voorbeeldfunctie proberen te vervullen. We moeten met andere woorden met stresvolle situaties omgaan zoals we dat onze kinderen ook zouden willen zien doen.
4. Voeding
Te veel suiker kan het gedrag van een kind beïnvloeden. Bovendien hebben kinderen van zichzelf al enorm veel energie. Ze zullen echter de controle verliezen wanneer ze te veel suiker consumeren.
Daarnaast bestaat de kans dat het kind alle extra energie niet zal kunnen opgebruiken.
5. Wees niet te veeleisend
Ouders moeten inzien dat geen enkel kind perfect is. Daarom is het belangrijk om hen altijd te laten weten dat je van hen houdt ondanks mogelijke fouten.
Te veeleisend zijn kan veel stress veroorzaken bij een kind. Bijvoorbeeld wat betreft de cijfers op school.
Dit kan ook het geval zijn op gebied van sport. Daarom kunnen kinderen die het gevoel hebben dat ze perfect of de beste moeten zijn vaker last krijgen van angsten.
6. Liefde
Hoe kunnen we kinderen helpen om met stressvolle situaties om te gaan? Allereerst moet men zich capabel voelen om hiermee om te gaan. Dit heeft veel te maken met zelfvertrouwen.
Voordat een kind echt in zichzelf kan geloven moet hij of zij de onvoorwaardelijke liefde van de ouders voelen. Daarom mogen ouders niet uitsluitend hun liefde uiten wanneer er iets bereikt is.
We moeten altijd liefdevol zijn en veel tijd samen doorbrengen. Zo maken we kinderen duidelijk dat we hen waarderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bragado, C., Bersabé, R., & Carrasco, I. (1999). Factores de riesgo para los trastornos conductuales, de ansiedad, depresivos y de eliminación en niños y adolescentes. Psicothema, 11(4). https://www.redalyc.org/html/727/72711415/
- Cárdenas, E. M., Feria, M., Palacios, L., & de la Peña, F. (2010). Guía clínica para los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes. México: Instituto Nacional de Psiquiatria Ramón de la Fuente Muñiz.
- Fernandez, L. E. (2009). Ansiedad infantil e implicación de los padres: una revisión. Behavioral Psychology/Psicologia Conductual, 17(1), 67-88. https://go.galegroup.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA226571530&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=11329483&p=AONE&sw=w
- Reynolds, C. R., & Richmond, B. O. (1997). Escala de ansiedad manifiesta en niños (revisada). El Manual Moderno.