Moet ik me zorgen maken als mijn kind nog niet praat?

Wanneer een kind een bepaalde leeftijd bereikt en nog steeds niet praat, is dat reden tot bezorgdheid? Vandaag vertellen we je enkele van de waarschuwingstekens en hoe je verder moet gaan in deze gevallen.
Moet ik me zorgen maken als mijn kind nog niet praat?

Laatste update: 28 juli, 2018

“Hoe kan het dat mijn kind nog niet praat of mijn kind spreekt nauwelijks woorden uit en hij is al 2 jaar oud.” Het is een dilemma waar veel ouders mee te maken hebben als hun kleintjes geen enkel woord zeggen.Wat moet je in dit geval doen?

Het is waar dat er een gemiddelde leeftijd is waarop kinderen hun eerste woorden zeggen.

Elk individu evolueert echter in zijn eigen tempo voor elke activiteit en dit heeft niet noodzakelijk invloed op zijn of haar uiteindelijke ontwikkeling.

Al op vroege leeftijd manifesteert de mens omstandigheden die de perfecte volgorde van hun natuurlijke ontwikkeling zullen onthullen.

Bijvoorbeeld naar stemmen zoeken met hun ogen, spontaan babbelen, giechelen, enz. Deze en andere signalen zijn aanwijzingen dat er geen problemen zijn met praten of horen.

Vaak is de opvoeding de reden dat je kind geen geluid maakt of iets niet juist uitspreekt. Met andere woorden, je kleintje kan dit gedrag gewoon uit luiheid vertonen.

Hoe komt het dat mijn kind nog niet praat?

Desondanks zegt die steeds aanwezige innerlijke stem nog steeds: “Mijn kind praat nog steeds niet.” Dit kan voor ouders heel onrustig zijn. Het is moeilijk te geloven dat het een eenvoudige daad van wispelturigheid is van hun kind.

Het gevolg is dat ze lang wachten voordat ze specialisten raadplegen en een diagnose voor hun kind krijgen.

Als je kind al twee is en weinig of geen woorden gebruikt, dan is het tijd om met je kinderarts te praten. De arts van je kind zal de ontwikkeling van je kind kunnen evalueren.

Het krijgen van een vroege diagnose is uiterst belangrijk. Vaak kan een vertraging in de spraakontwikkeling een teken zijn van een belangrijker probleem.

Toch moeten ouders elke stap van het proces begeleiden om ervoor te zorgen dat taalstimulatie positief is voor kinderen.

Het voorlezen van verhalen en het voeren van een constant gesprek gedurende de dag versterkt de communicatie vanaf jonge leeftijd. Als gevolg hiervan verbeteren kinderen hun spreekvaardigheid.

“Er is een taal van de wereld die iedereen begrijpt: de taal van enthousiasme, van dingen volbracht met liefde en een doel en als onderdeel van een zoektocht naar iets dat geloofd en gewenst is.”

– Paulo Coelho –

Suggesties voor ouders van kinderen met spraakproblemen

De rol van ouders moet een actieve rol zijn. Als je kind een vertraagde spraakontwikkeling lijkt te hebben dan moet je meedoen en deelnemen aan het proces om dit vermogen te ontwikkelen.

  • Kinderen leren talen door anderen te horen praten, voornamelijk door imitatie. Je zult altijd hun beste voorbeeld zijn. Spreek langzaam en duidelijk.
  • Investeer quality time in de communicatie met je kinderen. Praat met je kleintjes vanaf het moment dat ze worden geboren en als ze opgroeien en nodig hen uit om je geluiden te imiteren.
  • Vier het niet als je kind fonetische fouten maakt. Je zou per ongeluk de fout kunnen versterken.
  • Spelen. Leer je kind bijvoorbeeld de geluiden die verschillende dieren maken. Je kunt ook verschillende motorvoertuigen nabootsen: auto’s, treinen, motorfietsen, brandweerwagens, enz.
Kind oefent met praten

Tekenen dat je kind mogelijk een taalstoornis heeft

Wanneer is het tijd om bezorgd te zijn dat je kind nog steeds geen woorden gebruikt? Besteed aandacht aan de volgende signalen:

  • Als je kind 12 maanden is en nog geen gebaren gebruikt zoals zwaaien.
  • Wanneer je kind 18 maanden oud is en je zoon of dochter begrijpt woorden niet goed of maakt geen geluiden.
  • Na 24 maanden maakt je kind nog geen eenvoudige zinnen of hij alleen geluiden maakt.

De meest voorkomende oorzaken van spraakvertragingen bij kinderen

Mondelinge factoren

Problemen met de mond, tong of gehemelte van een kind zijn veel voorkomende oorzaken van vertragingen bij het spreken. Daarom moet je hem of haar meenemen naar een ​​specialist op dit gebied als je kind een vertraging in de spraak vertoont.

Auditieve factoren

Als kinderen moeite hebben om te horen, kunnen ze moeite hebben om de taal om hen heen te begrijpen. Om die reden kunnen ze fouten maken bij het uitspreken van woorden en is dat de reden dat een kind nog niet praat.

Orale motorische factoren

Soms is er een probleem in een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de articulatie van spraak. Als gevolg hiervan treedt een gebrek aan coördinatie tussen de tong, lippen en kaak op, waardoor een kind nog niet praat.

Baby en moeder praten

Wanneer moet ik met mijn kind naar een specialist?

Het komt vaak voor dat ouders zich niet realiseren dat er een dieper probleem gaande is wanneer ze zich afvragen waarom hun kind nog niet praat.

Zodra ze echter begrijpen dat hun kind professionele hulp nodig heeft om het probleem op te lossen, wordt de weg veel gemakkelijker.

In de meeste gevallen kan de kinderarts van je kind de situatie evalueren en de onderliggende oorzaak van de spraakvertraging identificeren. Zodra je arts de oorzaak heeft vastgesteld kan hij of zij je een specialist aanbevelen.

De vroege interventie van een logopedist zal je kleintje helpen zich positief te ontwikkelen.

Logopedisten zijn verantwoordelijk voor diagnose, preventie en behandelingen gerelateerd aan spraak en taal. Tijdens behandelingssessies zal de professional jullie therapeutische oefeningen aanleren om de taalvaardigheid van je kind te verbeteren.

Hij of zij zal ook oefeningen geven om thuis met je kind te oefenen om de behandeling effectiever te maken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.