Zeven tips om agressie bij kinderen te vermijden

Heftige driftbuien en ander agressief gedrag zijn hulpkreten van kinderen die het moeilijk hebben. 
Zeven tips om agressie bij kinderen te vermijden
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel manieren om agressie bij kinderen te vermijden. Maar de sleutel voor alle manieren is weten wat agressief gedrag inhoudt en waarom ouders nooit de controle moet verliezen tijdens een driftbui of woedeaanval.

Agressie bij kinderen is vaker een teken van onderliggende frustratie, angst of verdriet, dan een simpele uiting van woede.

Als ouders moeten we ons bewust zijn van de emotionele behoeften van onze kinderen. En we moeten hen een gezonde en ondersteunende omgeving bieden, want dat hebben ze nodig om een goed leven te leiden.

Om patronen in het agressieve gedrag van kinderen te ontdekken, bedenk dan dat alle opzettelijke gewelddaden een teken zijn van een probleem dat aandacht nodig heeft. Dit omvat trappen, krabben, bijten, schreeuwen en vloeken.

Er zijn veel manieren om een kind te helpen om hun agressief gedrag in de hand te houden. Hier zijn zeven tips om agressie bij kinderen te vermijden.

7 tips om agressie bij kinderen te sturen

1. Werk aan een vertrouwenssfeer

Probeer communicatiekanalen met je kind te openen. Werk aan een vertrouwenssfeer in het huis. Op deze manier zal je kind het zelfvertrouwen hebben om zijn gevoelens vrijuit te laten zien, zonder bang te zijn voor kritiek of straf.

Deze bekende en geruststellende sfeer staat je kind toe om zijn emoties kwijt te kunnen. Echt begrepen en gehoord voelen, zal je kind helpen om zijn agressieve gedrag achter hem te laten.

Als je kind zijn gevoelens begint te laten zien, neem dan de kans om uit te leggen dat het geheel normaal is om je soms geïrriteerd of boos te voelen. Leg ook uit dat geweld niet helpt om problemen op te lossen.

Benadruk de waarden en sterke kanten van je kinderen. Leer hen om hun gevoelens op een geschikte manier te uiten. Hen prijzen voor hun prestaties zorgt ervoor dat ze zich succesvol voelen.

Familienormen

2. Vind de bron van hun agressie

Om agressie uit te roeien begin je om te zien hoe jouw kleintjes zich gedragen.

Het idee is om de oorzaken van het agressieve gedrag van je kind te identificeren. Je zult misschien verrast zijn door wat je ontdekt. Een veelvoorkomende oorzaak van agressie bij kinderen is een lage eigenwaarde.

Je kunt misschien ook ontdekken dat je kind reageert op de komst van een broertje of zusje. Doordat hij zich ongeliefd of niet goed verzorgd voelt, kan hij proberen om op alle verkeerde manieren je aandacht te vragen.

3. Reageer snel om het agressieve gedrag aan te pakken

Als de agressie van kinderen degenen om hen heen aantast, vooral andere kinderen, dan is een ingreep nodig. Op dit punt moet je uitreiken naar je kind. Anders kan zijn agressieve gedrag ervoor zorgen dat hij in de toekomst door zijn leeftijdsgenoten afgewezen wordt.

Je kind helpen, om zijn emoties op een gezonde manier te sturen, zal hem leren om geweld te vervangen met meer rationeel gedrag. Onderschat je kind niet: wachten tot het probleem erger wordt, zal het alleen maar moeilijker maken om actie te ondernemen.

Grijp meteen in als je ziet dat je kind gefrustreerd of boos aan het worden is. Als je merkt dat een van je kinderen een ander kind (of zelfs een volwassene) slaat of bijt, stop dit gedrag dan meteen. Laat je kind zien dat dit geen oplossing is.

4. Vind een manier waarop je dagelijks succes kunt ervaren

We kennen allemaal de macht die woorden over ons hebben. Een aardig woord kan ons zelfvertrouwen geven, net zoals een gemene opmerking het zelfvertrouwen aantast. Stel je voor wat kinderen opvoeden met emotionele intelligentie voor hen kan betekenen in de toekomst.

Om agressie bij kinderen aan te pakken, moet je daarom positieve waarden benadrukken. Leer je kind om zijn emoties op een goede manier te uiten. Prijs hem voor zijn prestaties. Zorg dat hij zich succesvol voelt.

Een goede manier om dit te doen is door je kind te prijzen voor de inspanning die hij geleverd heeft en het resultaat. Als je kind ‘s ochtends zijn bed opmaakt, zeg dan dat hij goed gewerkt heeft.

Laat hem weten dat je zijn inspanning waardeert. Als er iets is dat je moet verbeteren, doe dit dan nadat je zijn inzet hebt geprezen. Op deze manier zal je kind meer open staan voor je feedback.

5. Wees een rolmodel voor je kind

Ouders moeten nooit agressief zijn tegenover hun kinderen. Als je tegen je kind schreeuwt, is de kans kleiner dat hij begrijpt wat je wilt zeggen.

Schreeuwen of harde woorden maken je kinderen alleen maar defensief. En het ergste is dat als kinderen in een omgeving als deze opgroeien, nemen ze aan dat dit de goede manier is om zichzelf te uiten.

Als kinderen hun ouders zien schreeuwen in plaats van praten, en als ieder argument eindigt met iemand die zijn vuist op tafel slaat of wegrent, is dit precies wat ze in de toekomst na zullen doen op het moment dat ze hun geduld verliezen.

Om deze reden is het cruciaal om als ouder ook te doen wat je je kinderen voordraagt. Zo maak je je verwachtingen van je kind erg duidelijk.

Gelukkig kind

6. Blijf rustig tijdens agressieve voorvallen

Als je kind agressief doet tegen een familielid of vriend, houd hem dan tegen en haal hem weg van die persoon. Een tijdje alleen kan kinderen helpen om na te denken over wat ze gedaan hebben.

Als je kind gewelddadig is tegen jou, hun ouder, laat hem dan alleen. Onthoud dat dit een ontploffing van opgekropte emoties is. Met hem redeneren zal niet lukken voordat hij gekalmeerd is.

Als het voorbij is, praat dan met je kind en leg uit dat hun gedrag niet acceptabel was. Geef hem wat tijd alleen op hun kamer om erover na te denken. Als corrigerende maatregelen nodig zijn, breng ze dan zo snel mogelijk in de praktijk.

7. Vraag een specialist om hulp

Als je deze aanbevelingen al hebt geprobeerd en je kind is nog steeds agressief, dan wordt het tijd om met een kindertherapeut te praten.

Professionele hulp kan de oorzaak van het agressieve gedrag achterhalen en je familie helpen om het aan te pakken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones.
  • Martínez, J. W., & Duque Franco, A. (2008). El comportamiento agresivo y algunas características a modificar en los niños y niñas. https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/224
  • Zárate, L. O., & Luna, E. R. (1999). Comportamiento agresivo en niños preescolares. Enseñanza e Investigación en Psicología, 4(2), 327-339. https://go.gale.com/ps/anonymous?id=GALE%7CA116035871&sid=googleScholar&v=2.1&it=r&linkaccess=abs&issn=01851594&p=IFME&sw=w
  • Garaigordobil Landazabal, M. (2004). Intervención psicológica en la conducta agresiva y antisocial con niños. Psicothema, 16(3). https://www.redalyc.org/html/727/72716315/
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria, 74(2), 138-144. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312002000200007
  • Verona, J. A. G., Pastor, J. F., De Paz, F., Barbosa, M., Macías, J. A., Maniega, M. A., … & Picornell, I. (2002). Psicobiología de las conductas agresivas. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 18(2), 293-303. https://revistas.um.es/analesps/article/view/28511

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.