6 zinnen van Cervantes voor tieners

6 zinnen van Cervantes voor tieners
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 18 juni, 2019

Cervantes heeft veel meer achtergelaten dan enkel zijn werk. In schrijfsels kunnen we, ondanks hun ouderdom, nog steeds relevante zinnen van Cervantes vinden, die vandaag de dag nog net zo relevant zijn als toen. 

Miguel de Cervantes staat bekend als één van de bekendste figuren in de Spaanse literatuur. Hij is vooral beroemd om zijn geniale werk: Hidalgo Don Quichot.

Zijn werk heeft hem op een voetstuk geplaatst. Dit betekent ook dat hij een bron van referentie is geworden, wanneer het aankomt op levenslessen. Deze zinnen van Cervantes voor tieners zijn zonder twijfel een teken van wijsheid.

Don Quichot staat bekend als één van de meest vertaalde boeken in de geschiedenis. Het heeft de Bijbel overtroffen. Dit geeft, naast het feit dat het vaak leesvoer is op scholen, duidelijk zijn grootsheid aan.

Cervantes, de schrijver van het boek, was een dichter, een toneelschrijver en een soldaat. In zijn jeugd is hij verbannen naar Italië. Hij werd samen met zijn broer 5 jaar gevangen genomen na een kidnapping door een Turkse vloot.

Na verschillende pogingen om te ontsnappen, kochten ze hun vrijheid uiteindelijk in 1580 door het betalen van 500 escudo’s.

Zijn levenservaring en zijn contacten met de adel van de zestiende eeuw zorgden ervoor dat Cervantes een gerespecteerd man was. Het is geen verassing dat de zinnen van Cervantes nog tot op de dag van vandaag herinnerd en gewaardeerd worden.

De beste zinnen van Cervantes voor tieners 

1. “Liefde en verlangen zijn twee verschillende dingen. Niet alles wat geliefd is wordt verlangen, noch wordt elke verlangen geliefd.”

Tijdens de tienerjaren kan er verwarring ontstaan tussen liefde en verlangen. De zinnen van Cervantes verduidelijken deze kwestie.

Deze zin kan er voor zorgen dat tieners gaan nadenken over wat hun gevoelens zijn voor een ander. Dit is zonder twijfel een belangrijke zin, omdat deze jaren zo emotioneel geladen zijn.

Zinnen van Cervantes

2. “Onder de grotere zonden die mensen begaan, hoewel sommigen zeggen dat het trots is: ik zeg dat het ondankbaarheid is. Aandacht schenken aan wat gewoonlijk wordt gezegd: de hel is vol ondankbaren.”

Hier belicht de Spaanse auteur het belang van dankbaarheid. Er zullen gedurende je leven vele mensen zijn die jou een helpende hand bieden. Vergeet nooit om dankbaar te zijn.

Wanneer de morgen komt en jij je doelen hebt bereikt, kijk dan terug en onthoud wie jou aanmoedigden. Wanneer je hen voor hun hulp wat mag teruggeven, aarzel hierover dan geen moment.

3. “Wanneer je goed doet, zal je altijd beloond worden”

Het is tegenwoordig gebruikelijk dat slechte mensen altijd ergens mee weg komen en dat eerlijkheid er niet zoveel toe doet. De zinnen van Cervantes laten ons zien dat dit niet de waarheid is.

Met zijn wijze woorden, maakt de dichter duidelijk dan vroeger of later alles in het leven bij je terugkomt. Wanneer je goed doet, zal je beloond worden voor je daden. 

4. “Het pad naar deugdzaamheid is erg smal, terwijl het pad naar ondeugden ruim en breed is.”

Dit is wederom een waarschuwing voor tieners. Jonge mensen komen misschien in aanraking met ongezonde af- en verleidingen.

Daarom is het belangrijk om de verleidingen aan de kant te zetten en het pad naar deugdzaamheid te volgen. Hoewel dit wellicht saai en niet de moeite waard lijkt, zal dit tot een betere toekomst leiden. Mede door het vervullen van verplichtingen en het op zich nemen van verantwoordelijkheid.

5. “De weg van ‘Ik kom eraan’ leidt je naar het huis van ‘nooit’” 

Uitstelgedrag is een kwaad dat meer en meer voorkomt in de hedendaagse maatschappij. Overal waar we kijken zijn afleidingen.

Het uitstellen van taken doet niets meer dan indruisen tegen je doelstellingen. Dit geldt voor school, werk en het alledaagse leven. Sociale relaties en emotionele besluiten kunnen ook te lijden onder uitstelgedrag.

6. “Er bestaat geen boek dat zo slecht is, dat het niets goeds in zich heeft”

Natuurlijk, als liefhebber van brieven, kan een uiting voor zijn voorliefde voor lezen in de zinnen van Cervantes niet ontbreken. 

Taal heeft enorme capaciteiten, die we vandaag de dag steeds minder gebruiken. Daarnaast geven boeken ons belangrijke levenslessen die gehoord moeten worden. 

Het maakt niet uit of je het eens bent met het advies dat ze geven of niet. Zoals de auteur zegt, zal elk boek je op een of andere manier een belangrijke conclusie laten trekken. 

Lezende tiener

Meer waardevolle zinnen van Cervantes voor tieners

  • “Bij tegenslagen raken geesten verzoend en worden vriendschappen versterkt.”
  • “De waarheid kan worden uitgerekt, maar het breekt nooit. Hij komt altijd boven leugens uit, zoals olie die blijft drijven.”
  • “De tijd laat alles rijpen: geen mens is wijs geboren.”
  • “Welke waanzin of onzin brengt mij ertoe de fouten van anderen te tellen, terwijl ik te veel te zeggen heb over die van mezelf?”
  • “Er is geen reactie of straf tegen stilte.”

Van iemand die zo kundig is en zo beeldend zinnen kan maken als Miguel de Cervantes, kunnen we enkel goede levenslessen leren. Het is belangrijk om deze lessen mee te geven aan onze tieners.

Praat hier met hen over en moedig hen aan om deze kennis in hun dagelijkse leven te gebruiken. Het feit dat deze zinnen eeuwen geleden zijn geschreven, wil niet zeggen dat ze in de huidige maatschappij niet meer van toepassing zijn.

Spoor jezelf aan om deze zinnen van Cervantes voor tieners te delen en deze te bespreken binnen het gezin. Iedereen zal hier op een leuke manier iets van kunnen leren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.