5 verhalen voor kinderen van Jorge Bucay

Er zijn talloze positieve voordelen die voortvloeien uit de aanzet die we onze kinderen geven tot lezen. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke verhalen die uitnodigen tot nadenken en het kritisch denken stimuleren. Vandaag vertellen we je over vijf verhalen voor kinderen van Jorge Bucay die in deze categorie vallen.
5 verhalen voor kinderen van Jorge Bucay
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 oktober, 2018

Als je de nieuwsgierigheid van een kind wilt opwekken is er geen betere manier dan hem een verhaal te vertellen. In dit artikel zullen we een paar verhalen voor kinderen noemen van de Argentijnse schrijver Jorge Bucay.

Jorge Bucay is schrijver en therapeut. Hij werd in 1949 in Buenos Aires, Argentinië geboren. Jorge Bucay studeerde in 1973 af als arts aan de universiteit van Buenos Aires.

Na verschillende academische prestaties en erkenning op zijn vakgebied, begon hij deel te nemen aan tv-programma’s over het onderwerp psychologie. Hij werd zelfs presentator.

Wat zijn literaire activiteiten betreft, probeert Bucay therapeutische hulpmiddelen te bieden via zijn boeken die lezers helpen zichzelf te helpen en te genezen.

Dat is ook het hoofddoel van de kinderverhalen van Jorge Bucay. Hoewel velen niet als zodanig zijn geclassificeerd, zijn het ‘Verhalen om over na te denken’. Dit is overigens ook de titel van één van zijn verzamelbundels waarin deze verhalen staan.

Zijn verhalen zijn gericht op jonge lezers om hen te inspireren om vragen te stellen en zelf de antwoorden daarop te vinden.

“Ik werk op basis van het idee om de controle over je leven te nemen: wat je hebt is jouw verantwoordelijkheid. Ik geloof dat de wereld niet een plaats is om elkaar te beconcurreren, maar juist een plek om te delen. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om voor jezelf na te denken.”

– Jorge Bucay –

5 verhalen voor kinderen van Jorge Bucay

De geketende olifant

Het eerste verhaal van Jorge Bucay dat we met je willen delen, gaat over een kind dat voor de eerste keer naar het circus gaat. Iedereen was onder de indruk van de olifant: hij was zo groot en zo sterk. Het was dan ook het dier dat de aandacht van het kind trok.

Het kind kon echter niet begrijpen dat de olifant, nadat de show was afgelopen, met een grote ketting aan een klein paaltje in de grond bleef vastzitten.

Voorlezen

Hij vroeg “Waarom ontsnapt de olifant niet?” Het kind groeide op zonder een antwoord op zijn vraag te vinden totdat iemand hem hielp.

Uiteindelijk kwam hij erachter dat het antwoord lag in het opleggen van beperkingen aan jezelf – dat gold zowel voor de olifant als voor de mens. Ze kunnen hun hele leven geketend blijven zonder er zelfs maar vragen over te stellen.

Verdriet en woede

Dit verhaal is voor sommige jonge kinderen misschien iets te abstract om de boodschap te begrijpen. Op een heel subtiele manier wordt de aard van deze twee gevoelens beschreven.

Het is één van de kortste verhalen voor kinderen van Jorge Bucay. Het zal je kind helpen om zijn gevoelens beter te begrijpen. Het zal hem ook leren hoe hij zijn eigen emoties kan herkennen en hoe ermee om te gaan.

Obstakels

Dit is een ander verhaal van Bucay dat ook te maken heeft met het opleggen van beperkingen aan jezelf en het gevoel dat daarbij hoort. Het vertelt het verhaal van een man die rustig op een pad wandelt. Plotseling ziet hij een geweldige stad aan de horizon. Een stad waarin hij denkt al zijn verlangens en doelen te kunnen vinden.

Hij besluit deze stad te bezoeken. Aanvankelijk lijkt de weg ernaar toe eenvoudig. Al lopende verschijnen onderweg echter verschillende moeilijke obstakels. De hoofdpersoon moet een ware strijd leveren om de stad te bereiken.

Wanneer hij een kind ziet glimlachen naar hem, vraagt de man “Waar lach je om?”. Het antwoord van het kind komt pas aan het einde van het verhaal. En zijn antwoord maakt duidelijk dat grenzen en belemmeringen vaak door onszelf worden opgelegd.

Verhalen voor kinderen

Hebzucht

Dit verhaal vertelt over een gelukkige man die een kist vol met munten op zijn terras vindt. Hoewel hij zegt niet hebzuchtig te zijn, begint hij zich voor te stellen wat hij met zoveel geld kan doen. Later in het verhaal beweert zijn buurman dat de kist van hem is, omdat zijn grootvader degene was die hem begraven had.

De conclusie van dit verhaal, hoewel misschien enigszins bot, doet ons nadenken over de ware bedoelingen van de mens. We zijn vaak tegenstrijdig. Het verhaal nodigt ook uit om na te denken over de gevaren van te ambitieus zijn.

Moedig jezelf aan om te vliegen

Dit verhaal vertelt over een vader die zijn zoon leert ‘vliegen’. De vader daagt zijn zoon uit om zijn vleugels uit te proberen door in een enorme afgrond te springen.

De zoon wordt beïnvloed door de negatieve meningen van de mensen om hem heen. Hij begint te twijfelen aan de taak die zijn vader hem opdraagt. In plaats van de afgrond in te springen, besluit hij van de tak van een boom te springen. Daarbij valt hij op de grond.

Nadat hij is gevallen, vraagt hij zijn vader om verklaringen en uitleg. Het is dan dat hij de ware reden ontdekt waarom zijn vader de sprong in de afgrond voorstelde. Dit verhaal kan kinderen helpen te leren hoe ze tegenslagen en risico’s het hoofd moeten bieden, zelfs als ze bang zijn.

Het belang van lezen voor kinderen

We bespraken hier een paar verhalen voor kinderen van Jorge Bucay. Er zijn veel andere auteurs die ook verhalen schrijven die kinderen uitnodigen om na te denken met als doel het bevorderen van kritisch denken.

Luisteren naar verhalen of het lezen ervan kan kinderen ook helpen hun woordenschat te ontwikkelen. Het verbetert tevens hun spellingvaardigheden en hun vermogen om zichzelf te uiten.

Als ouders moeten we in gedachten houden dat het lezen van verhalen voor kinderen nooit tijdverspilling is. Integendeel, het creëert een sfeer die de dialoog stimuleert.

Het stimuleert ook het opduiken van grootse gedachten die bij hen blijven, tijdens hun jeugd en voor de rest van hun leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bucay, J. (2008). El elefante encadenado. Serres.
  • Bucay, J. (2020). Cuentos para pensar. DEBOLSILLO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.