Zonnebrand bij kinderen: waarom is het zo gevaarlijk?

Zonnebrand bij kinderen komt vaak voor, maar moet ten koste van alles vermeden worden. De ernstigste schade ontstaat door een cumulatief effect in de loop van de tijd.
Zonnebrand bij kinderen: waarom is het zo gevaarlijk?

Laatste update: 24 september, 2021

Huidkanker is een te voorkomen ziekte. Daarom is het belangrijk om kinderen van jongs af aan voor te lichten over het belang van zonnebrandpreventie. Zonnebrand bij kinderen veroorzaakt niet alleen onmiddellijke schade, maar verhoogt ook het risico op kwaadaardige laesies in de toekomst.

Wil je meer weten over dit belangrijke onderwerp? Mis dan niet alle informatie die we voor je hebben voorbereid.

Hoe herken je zonnebrand bij kinderen?

Kinderen met een lichte huid (Engelse link) zijn gevoeliger voor zonnebrand dan kinderen met een donkere huid, omdat ze minder melanine in hun huid hebben. Maar ook kinderen met een donkere huid kunnen zonnebrand oplopen.

Deze verwondingen die het gevolg zijn van blootstelling aan UV variëren in ernst: van milde oppervlakkige roodheid tot blaren, hevige pijn, of zwelling van de huid (oedeem).

In het algemeen worden de meeste zonnebrandverwondingen beter zichtbaar enkele uren nadat de schade is ontstaan. Daarom veroorzaken de uitingen meer ongemak tussen 24 en 48 uur na de blootstelling.

De gevolgen van zonnebrand bij kinderen

Op lange termijn verhoogt zonnebrand bij kinderen de kans op het ontstaan van huidkanker, vooral melanoom. Ook bij volwassenen werkt het vroegtijdige veroudering van de huid en de vorming van rimpels al op jonge leeftijd in de hand.

Huidkanker

We weten dat huidkanker een tumor is die op een ongecontroleerde manier in de cellen van dit weefsel groeit.

De drie meest voorkomende soorten huidcarcinomen zijn de volgende:

  1. Basaalcelcarcinoom: zeer goed te behandelen, langzaam groeiende kanker.
  2. Plaveiselcelcarcinoom: is agressiever dan basaalcelcarcinoom en is zeer goed te behandelen.
  3. Melanoom: kan zich zich sneller verspreiden.

Hoewel huidkanker niet een van de meest voorkomende bij kinderen is, neemt het risico om het te krijgen elk jaar met 2% toe. In feite is melanoom goed voor ongeveer 3% van de kankers bij kinderen en het hangt nauw samen met bulleuze verbrandingen in de kindertijd en de adolescentie.

Zonnesteek

Een zonnesteek  ontstaat wanneer het kind direct en langdurig aan hoge temperaturen wordt blootgesteld. Het lichaam verliest daardoor het vermogen om de temperatuur te regelen en de weefsels drogen uit.

Enkele van de typische klinische verschijnselen van deze aandoening manifesteren de schade die op het niveau van het centrale zenuwstelsel is opgetreden. Daaronder springen de volgende in het oog:

  • Verlies van evenwicht en verstoord lopen (ataxie).
  • Verwarring.
  • IJlkoort.
  • Aanvallen.

Een overzicht (Engelse link) in Current sports medicine reports concludeerde dat kinderen vatbaarder zijn voor een zonnesteek dan volwassenen.

Zonnebrand bij kinderen kan gevaarlijk zijn

Maatregelen om zonnebrand bij kinderen te voorkomen

De huid bevat een natuurlijk pigment, melanine genaamd, dat zijn productie verhoogt als gevolg van blootstelling aan ultraviolet zonlicht. Zo ontstaat de huidverkleuring die typisch is voor bruinen.

Maar behalve esthetische problemen kunnen de zonnestralen ook huidschade veroorzaken die vermeden moet worden. Hieronder gaan we in detail in op die preventiegewoonten die belangrijk zijn om van jongs af aan aan te nemen en bij te brengen.

Vermijd blootstelling op bepaalde tijdstippen van de dag

De huid van kinderen verbrandt gemakkelijker dan die van volwassenen, dus er moet bijzondere voorzichtigheid in acht genomen worden. Profiteren van de schaduw is altijd een uitstekende manier om ze te beschermen.

Het is echter belangrijk te weten dat sommige oppervlakken (zoals zand, water, of sneeuw) de neiging hebben ultraviolette stralen te weerkaatsen, dus schuilen onder een parasol of een boom is niet altijd voldoende.

Als algemene regel geldt dat je blootstelling aan de zon moet vermijden tijdens de meest intense uren van de zon, dat wil zeggen tussen 10 uur ‘s morgens en 3 uur ‘s middags.

Gebruik van zonnebrandcrème

De keuze van een zonnebrandcrème is een van de belangrijkste stappen (Engelse link) als het gaat om het voorkomen van zonnebrand bij kinderen. Het moet een breedspectrum  zonnebrandcrème zijn, met een SPF groter dan 30, en waterbestendig.

Het aanbrengen van zonnebrandcrème moet 30 minuten vóór blootstelling aan de zon gebeuren en elke twee uur vernieuwd worden, of eerder als het kind zweet of nat wordt.

Je moet deze producten echter niet op de huid van kinderen jonger dan 6 maanden smeren.

Andere beschermende maatregelen

Idealiter bedekt je kind zo veel mogelijk huid met zijn kleding. Momenteel is er een grote verscheidenheid aan kleding die tegen ultraviolette stralen beschermt, met een ultraviolette beschermingsfactor (UPF) van 50+ (Engelse link).

Het gebruik van hoeden die de hals, het gezicht en de oren beschermen en zonnebrillen met zonbescherming zijn op hun beurt ook uitstekende accessoires.

Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor

Zonnebrand bij kinderen en de gevolgen voor de toekomst

Bruin worden is geen gezonde gewoonte en in feite is het een teken dat de huid door ultraviolette stralen beschadigd is en zich tegen nog grotere verwondingen probeert te beschermen.

De opeenstapeling van zonneschade gedurende het hele leven verhoogt de kans op het ontstaan van huidkanker in de toekomst aanzienlijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bytomski JR, Squire DL. Heat illness in children. Curr Sports Med Rep. 2003 Dec;2(6):320-4. doi: 10.1249/00149619-200312000-00007. PMID: 14583161.
  • Gilaberte Y, Carrascosa JM. Sun protection in children: realities and challenges. Actas Dermosifiliogr. 2014 Apr;105(3):253-62. doi: 10.1016/j.adengl.2013.05.006. Epub 2014 Mar 21. PMID: 24661953.
  • Emmett A, Uchida T, Wagner RF Jr. Sunburn risk factors for beachgoing children. Dermatol Online J. 2008 Jan 15;14(1):28. PMID: 18319045.
  • Gambichler T, Altmeyer P, Hoffmann K. Role of clothes in sun protection. Recent Results Cancer Res. 2002;160:15-25. doi: 10.1007/978-3-642-59410-6_3. PMID: 12079208.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.