Witte vlekken op de huid van kinderen

Witte vlekken op de huid van kinderen kunnen vele oorzaken hebben; sommige zijn volkomen ongevaarlijk, terwijl andere iets verontrustender zijn.
Witte vlekken op de huid van kinderen

Laatste update: 03 januari, 2022

Witte vlekken op de huid van kinderen kunnen aan vele oorzaken te wijten zijn. Terwijl sommige ervan volkomen onschadelijk zijn, kunnen andere schadelijk zijn voor hun welzijn. We vertellen je alles wat je over ze moet weten en hoe je ze kunt herkennen.

Als je kind witte vlekken op zijn huid heeft, is het normaal dat je je zorgen maakt. Maar niet alle witte vlekken die op de huid verschijnen hoeven reden tot bezorgdheid te zijn.

In dit artikel leren we je onderscheid te maken tussen de vlekken die alleen een louter esthetisch probleem zullen vormen en die welke je onmiddellijk door een dermatoloog moet laten behandelen. De laatste zijn natuurlijk die waarvoor een specifieke behandeling nodig is.

Witte vlekken op de huid van kinderen die behandeling en verzorging nodig hebben

Bepaalde witte vlekken op de huid van kinderen zijn een teken van een ernstiger ziekte of aandoening. De aandoeningen die er vaak mee in verband gebracht worden zijn de volgende:

Gistinfectie

De witte vlekken op de huid die door schimmels veroorzaakt worden zijn meestal verhoogd aan de randen en zijn lichter van kleur in het midden. Daardoor zijn ze gemakkelijk te diagnosticeren, zelfs door mensen die geen specialist zijn.

Als de huid door schimmels geïnfecteerd raakt, verspreiden ze zich over de opperhuid – de buitenste laag van de huid. Daarbij kunnen ze de huid geleidelijk zijn natuurlijke kleur doen verliezen.

Witte vlekken op de huid van kinderen

Als je dit soort vlekken op je huid of die van je kind waarneemt, is het heel belangrijk dat je naar de dokter gaat en diens aanbevelingen opvolgt. Schimmels zijn erg besmettelijk. Als ze dus niet verholpen worden, verspreiden ze zich geleidelijk over de huid. De aangetaste plekken kunnen erg jeuken en heel vervelend zijn.

Schimmels, maar ook andere agentia zoals virussen en bacteriën, zijn overal. Echter, het is in de zomer dat ze meestal het actiefst zijn.

Dit komt door het feit dat kinderen en volwassenen vaak lopen op blote voeten op openbare plaatsen zoals zwembaden of douches, naast het veelvuldig lenen en ruilen van handdoeken, slippers of andere persoonlijke voorwerpen.

Gelukkig verdwijnen deze infecties meestal met het gebruik van antischimmelcrèmes of -shampoos, afhankelijk van de getroffen plek. Het is echter altijd het beste om naar de dokter te gaan om een nauwkeurige diagnose te krijgen en de juiste behandeling te ondergaan.

Gistinfecties op de huid kunnen witte vlekken veroorzaken

Vitiligo

Vitiligo is een ziekte (Engelse link) waarbij het lichaam zelf melanocyten aanvalt. Met andere woorden, de cellen die kleur aan de huid geven. Als de melanocyten vernietigd zijn, wordt de aangetaste plek helemaal wit.

Vitiligo jeukt niet en de vlekken hebben ook geen opstaande randen zoals schimmelvlekken. De vlekken zijn echter witter dan elke andere huidaandoening. Daarom zijn ze gemakkelijk te herkennen.

De behandeling van deze aandoening is erg ingewikkeld en vereist voortdurende medische controle. In veel gevallen is het niet mogelijk de vlekken te doen verdwijnen. Je kunt ze echter wel verdoezelen en minder zichtbaar maken. In deze gevallen is het belangrijk het kind een gezond zelfrespect bij te brengen, zodat het zijn toestand kan aanvaarden. Het is ook belangrijk de mensen om hen heen voor te lichten over de aard van vitiligo en het feit dat het niet besmettelijk of levensbedreigend is.

Psoriasis

Psoriasis is een multifactoriële ziekte die tot 3% van de wereldbevolking treft, volgens sommige onderzoeken (Spaanse link). Het is een ontstekingspathologie die de oppervlakkige laag van de huid aantast en deze doet schilferen.

De klinische verschijnselen bij kinderen lijken sterk op die bij volwassenen. Men neemt dan een witte of rode schilferige plaque waar, wat jeuk veroorzaakt. De plaques komen het vaakst voor op de hoofdhuid, het gezicht, de knieën en de ellebogen.

Omdat het een chronische ziekte is, is de behandeling van psoriasis erop gericht opflakkeringen onder controle te houden. Een gespecialiseerde arts kan het gebruik van vochtinbrengende crèmes of lotions met corticosteroïden voorschrijven om de ontsteking en de jeuk te verminderen. Ze kunnen ook het gebruik van bepaalde orale medicijnen of zelfs lichttherapie aanraden.

Witte vlekken op de huid van kinderen die geen reden tot bezorgdheid zijn

Er zijn witte vlekken op de huid van kinderen die volwassenen niet hoeven te alarmeren. Deze kunnen mettertijd verdwijnen of levenslang blijven, maar ze stellen niet meer voor dan de afdruk die ze op de huid vormen.

Witte geboortevlekken of moedervlekken

Geboortevlekken en moedervlekken gaan niet weg en kun je ook niet behandelen. Ze jeuken niet, het zijn geen symptomen van een ziekte en ze verspreiden zich ook niet over de huid. Ze maken, laten we zeggen, deel uit van de identiteit van elk individu.

Pityriasis alba

Pityriasis alba is een gevolg van atopische dermatitis of van de gevoeligheid van de huid voor agressies uit de omgeving. Net als moedervlekken zijn ze niet meer dan een esthetische bekommernis.

Deze huidaandoening manifesteert zich met het verschijnen van witte vlekken. Soms zijn ze wat rozer. Ze zijn ovaalvormig of rond, die een schilferige consistentie hebben en droog aanvoelen. Ze verschijnen meestal in de zomer, wanneer de zonnestralen de huid veel meer aantasten en minderjarigen zijn er meer aan blootgesteld.

Elk kind kan pityriasis alba krijgen, maar de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (Spaanse link) stelt dat het het meest voorkomt tussen de leeftijd van 3 en 16 jaar. Ondanks het ontbreken van een specifieke behandeling, verdwijnen de vlekken na een paar maanden vanzelf.

Het strand tijdens de zomervakantie is de ideale omgeving voor de huid van een kind om bruin te worden en daardoor zijn de vlekken beter zichtbaar.

Littekens

Krassen, wonden of muggenbeten kunnen de oorzaak zijn van het verschijnen van witte vlekken op de huid. Vaak krabben kinderen, zonder het te beseffen, en veroorzaken een korstje, dat, als het genezen is, een witte vlek wordt.

Veel ervan verdwijnen niet na verloop van tijd, want als de huid zich weer herstelt, krijgt het gewoon niet meer dezelfde kleur als de rest. Net als moedervlekken hoeven ze de ouders niet te verontrusten.

Je kunt de huid van kindere beschermen met crèmes

Witte vlekken op de huid van kinderen, hoe ze te vermijden?

Hoewel sommige witte vlekken op de huid van kinderen niet te vermijden zijn, zijn er ook die voorkomen kunnen worden door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarom laten we hier enkele tips achter die je in gedachten moet houden, vooral in de zomer:

  • Zorg ervoor dat je kind zich insmeert met zonnebrandcrème.
  • Sta niet toe dat ze in de middaguren aan de zon worden blootgesteld wanneer de straling het hevigst is. Probeer in deze uren in de schaduw te blijven.
  • Laat ze hoeden en zonnebrillen dragen.
  • Zorg ervoor dat ze luchtige shirts dragen die de armen bedekken. Kleding met zonbescherming is ook heel heilzaam.

Vergeet niet dat de verzorging van de huid van je kind gelijk staat met de verzorging van hun gezondheid. Preventie is dus een fundamenteel hulpmiddel. Op lange termijn zullen ze je er dankbaar voor zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn de klieren van Montgomery?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat zijn de klieren van Montgomery?

De klieren van Montgomery hebben een zeer belangrijke functie tijdens het geven van borstvoeding. Weet jij wat het is? Ontdek het in het volgende a...