Wat ouders over het coronavirus moeten weten

Het nieuwe coronavirus heeft over de hele wereld alarmsignalen af laten gaan. Vandaag geven we belangrijke informatie die ouders over het coronavirus moeten weten.
Wat ouders over het coronavirus moeten weten

Laatste update: 20 mei, 2020

Momenteel is bijna de hele wereld alert op het coronavirus. Ondanks dat alle alarmen afgaan en de angst die mensen ervaren, is niet alle informatie die er is betrouwbaar. In dit artikel delen we informatie die ouders moeten weten met betrekking tot het coronavirus en kinderen.

Wat ouders over het coronavirus moeten weten

Coronavirussen zijn een familie van virussen met een onbekende oorsprong en er zijn verschillende soorten coronavirussen. De verschillende stammen van het coronavirus kunnen van alles veroorzaken, van asymptomatische infectie of een simpele hoest tot complicaties zoals longontsteking of zelfs de dood door ademhalingsfalen.

In december 2019 begonnen specialisten in de Chinese stad Wuhan een nieuw type coronavirus, COVID-19 te detecteren.

Sindsdien heeft het virus zich gemakkelijk van het ene individu naar het andere kunnen verspreiden, waardoor het aantal gevallen voortdurend is toegenomen. En als gevolg daarvan heeft het virus zich over vele landen over de hele wereld verspreid.

De overdracht van het virus vindt plaats door kleine druppeltjes die zich verplaatsen wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest. De druppels kunnen direct op een andere persoon landen of op andere oppervlakken en objecten blijven zitten.

Is het coronavirus ernstig?

Verpleegkundige met een bloestest

Een van de grootste vragen die mensen over het coronavirus hebben, is hoe ernstig het is. Het is waar dat dit virus zich gemakkelijk van persoon tot persoon verspreidt en er is een groot aantal geïnfecteerde personen. Het feit is echter dat het sterftecijfer van dit virus laag is, variërend tussen 1,4 en 2,1%. Bovendien is het sterftecijfer onder kinderen nog lager.

Het hoogste sterftecijfer bestaat onder de meest vatbare populaties. Deze omvatten ouderen, mensen met andere geassocieerde ziekten en risico’s, of mensen met een laag of onvolgroeid immuunsysteem.

Welke symptomen veroorzaakt het coronavirus?

Een coronavirus infectie veroorzaakt over het algemeen symptomen die vergelijkbaar zijn met die van de gewone griep. Onder hen kunnen we onder andere het volgende vinden:

  • Neusverkoudheid
  • Algeheel ongemak
    Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Droge hoest
  • Loopneus
  • Koorts en rillingen
  • Keelpijn en hoofdpijn

Mensen die de infectie hebben

Iemand die de infectie draagt, kan zonder symptomen blijven, griepachtige symptomen zoals de bovenstaande ervaren of ernstigere complicaties krijgen. De ernstigste complicaties kunnen van longontsteking tot longfalen variëren.

Behandeling en preventie

Coronavirus valt de aarde aan

Andere veelgestelde vragen over het coronavirus verwijzen naar behandeling en preventie. Momenteel bestaat er geen effectieve behandeling van het coronavirus.

In plaats daarvan richten medische professionals zich op het behandelen van symptomen, het beheersen van koorts en pijn en het proberen om de algehele gezondheid van patiënten te behouden.

Het is ook belangrijk om alert te zijn op het optreden van mogelijke complicaties. Dit is vooral belangrijk, zoals we al zeiden, met betrekking tot de meest vatbare populaties.

Dit is waarom het zo belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus van de ene persoon naar de andere te vermijden. Het beste preventiemiddel is daarom het beoefenen van een goede hygiëne of met andere woorden een algehele basishygiëne.

Bovendien moeten individuen extra belang hechten aan de hygiëne van hun handen. Het is cruciaal dat iedereen regelmatig zijn handen wast, vooral na een mogelijk contact met een besmet persoon of voorwerp.

Het is ook erg belangrijk om contact met degenen die het virus al hebben te vermijden. Als dit contact niet kan worden vermeden, dan moet je je ogen, mond en neus bedekken.

Hoe zit het met het coronavirus en kinderen?

Wat ouders over het coronavirus moeten weten, is dat, hoewel kinderen net zo vaak het coronavirus oplopen, de infectie bij kinderen veel milder lijkt te zijn. Deskundigen hebben bij de jongste populatie minder complicaties van het virus geregistreerd. In de meeste gevallen gaat het niet verder dan een eenvoudig geval van hoesten.

Toch streeft de American Academy of Pediatrics, samen met andere pediatrische instellingen, naar een protocol voor het reageren op en omgaan met het coronavirus bij kinderen.

Natuurlijk is alertheid van het grootste belang. Degenen die een mogelijk geval van het virus vermoeden, moeten dan de volksgezondheid zo snel mogelijk waarschuwen.

Op die manier kunnen instanties namelijk passende maatregelen nemen om infectie te bevestigen of uit te sluiten. Bovendien kunnen ze belangrijke instructies geven over hoe de verspreiding van het virus en complicaties kunnen worden voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Columbus, C., Brust, K. B., & Arroliga, A. C. (2020). 2019 novel coronavirus: an emerging global threat. Baylor University Medical Center Proceedings, PG-1-4, 1–4. https://doi.org/10.1080/08998280.2020.1731272
  • Huang, C., Wang, Y., Li, X., Ren, L., Zhao, J., Hu, Y., Zhang, L., Fan, G., Xu, J., Gu, X., Cheng, Z., Yu, T., Xia, J., Wei, Y., Wu, W., Xie, X., Yin, W., Li, H., Liu, M., … Cao, B. (2020). Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. The Lancet, 395(10223), 497–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30183-5
  • Chen, H., Guo, J., Wang, C., Luo, F., Yu, X., Zhang, W., Li, J., Zhao, D., Xu, D., Gong, Q., Liao, J., Yang, H., Hou, W., & Zhang, Y. (2020). Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The Lancet, 395(10226), 809–815. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
  • Zhu, N., Zhang, D., Wang, W., Li, X., Yang, B., Song, J., Zhao, X., Huang, B., Shi, W., Lu, R., Niu, P., Zhan, F., Ma, X., Wang, D., Xu, W., Wu, G., Gao, G. F., & Tan, W. (2020). A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa2001017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.