Huismiddeltjes tegen een zere keel bij kinderen
Een jeukend en branderig gevoel in de keelholte kan je kleintje een erg ongemakkelijk en van streek gevoel geven. Gelukkig zijn er een paar effectieve huismiddeltjes om een zere keel bij kinderen te verbeteren.
Kleintjes kunnen om verschillende redenen een onbehaaglijk gevoel in de keel hebben: virale of bacteriële infecties, allergieën, verkoudheid, en zelfs irritatie door te veel schreeuwen.
Meestal behoeft een zere keel bij kinderen geen behandeling met medicijnen. Het verbetert vaak met bepaalde natuurlijke strategieën of met het verstrijken van de tijd. In het algemeen verdwijnt het ongemak na 4 of 5 dagen. Hoe dan ook, het is belangrijk om oplettend te zijn en naar de kinderarts te gaan als er nieuwe symptomen opduiken of als de toestand van het kind verslechtert.
Hieronder delen we enkele aanbevelingen om je kleintje te helpen zich beter te voelen
Een zere keel bij kinderen
Zoals we al zeiden, kan keelongemak bij kinderen vele oorzaken hebben. Veranderingen in het weer, het dragen van natte kleren en het blootgesteld zijn aan airconditioning zijn de meest voorkomende en typische oorzaken in de zomer. Maar ze kunnen ook het gevolg zijn van virale en bacteriële infecties (Spaanse link) die typisch zijn voor de eerste verkoudheden.
In het geval dat de ontsteking in de keel (faryngitis) van virale oorsprong is, duurt een spontaan herstel meestal zo’n 5 tot 7 dagen. Infecties van bacteriële oorsprong daarentegen moet je met antibiotica behandelen. Daarom is het beter een kinderarts te raadplegen om de oorsprong van het probleem vast te stellen. Zo kun je het op de meest geschikte manier aanpakken.
Huismiddeltjes tegen een zere keel bij kinderen
Traditionele en huismiddeltjes kunnen heel effectief zijn om een zere keel bij kinderen te verlichten. Ze zijn meestal niet genezend, maar ze zijn vooral nuttig voor ouders die willen vermijden dat ze hun kinderen medicijnen geven.
Hoe dan ook, voordat je een kind een huismiddeltje geeft, hoe onschuldig het ook lijkt, kun je het beste eerst met de kinderarts overleggen. In dezelfde geest is het belangrijk om het verschijnen van nieuwe symptomen, zoals hoge koorts of tekenen van verslechtering, in de gaten te houden.
Hieronder delen we 5 huismiddeltjes die je vandaag nog kunt gebruiken om een zere keel bij kinderen te helpen verlichten.
1. Goede hydratatie als je kind een zere keel heeft
Een goede hydratatie van het faryngeale (keel) slijmvlies is essentieel om het ongemak in dit gebied te verlichten. Uitdroging vermindert namelijk de productie van speeksel en slijm die deze holte smeren. Dit verhoogt vervolgens de irritatie ervan.
Hoezeer slikken ook ongemakkelijk is, moet je er op aandringen dat het kind veel vloeistoffen drinkt. Denk bijvoorbeeld aan water, thee, of warme (niet hete) soepen. Als de baby nog borstvoeding krijgt, moet je de borst vaak aanbieden.
Bij het aanbieden van eten en drinken aan het kind moet je voorzichtig zijn met de temperatuur ervan. Het is het beste het voedsel op te warmen en extreme temperaturen te vermijden. Beide kunnen het gevoel van pijn verergeren.
2. Gorgelen met zout water bij een zere keel
Dit huismiddeltje is nuttig bij kinderen die al weten hoe ze moeten uitspugen en een vloeistof in de keel kunnen houden zonder het door te slikken. Dit is meestal het geval rond de leeftijd van 6 jaar. Het houdt in dat je een zoutoplossing bereidt met 1 of 1/2 theelepel zout in een glas warm water en dat aan de kleine aanbiedt om mee te gorgelen.
Het is belangrijk het kind te motiveren deze spoelingen een paar seconden uit te voeren en ze 2 of 3 keer per dag te herhalen. Het water hydrateert de slijmvliezen en het zout werkt als desinfecterend en ontstekingsremmend. Dit verlicht de irritatie verder.
3. Thee met honing
Een warme thee gezoet met honing kan een van de populairste huismiddeltjes tegen keelpijn bij kinderen zijn. De thee hydrateert de slijmvliezen. De honing, rijk aan vitaminen en sporenelementen, werkt ontstekingsremmend en is antibacterieel. Bovendien helpt het de typische hoest bij verkoudheid te verminderen.
De infusie kan je bereiden met zwarte thee of groene thee, die ook als antibacterieel (Engelse link) werken en een bron van antioxidanten zijn. Als de thee klaar is voeg je er twee of drie eetlepels honing aan toe.
Idealiter kan dit drankje verrijkt worden met een paar druppels citroen (bron van vitamine C) of doordrenkt worden met schone citroenschil om de antimicrobiële en antivirale eigenschappen (Engelse link) te benutten.
Het is erg belangrijk te vermelden dat honing niet gebruikt kan worden bij zuigelingen jonger dan één jaar.
4. Licht en gemakkelijk door te slikken voedsel bij een zere keel
Hoewel het heel belangrijk is dat kinderen op de gewone manier eten, kan de handeling van het eten zelf ongemakkelijk zijn en moet niet geforceerd worden. Idealiter bied je ze voedzame, maar lichte maaltijden aan die rijk zijn aan koolhydraten en vitaminen.
Bouillons van kip, vlees of groenten zijn meestal een gezonde en gemakkelijk door te slikken optie. Bovendien werkt het zout dat ze bevatten ontstekingsremmend.
Zure voedingsmiddelen, zoals fruit en zuivel, kunnen het ongemak vergroten en moeten vermeden worden.
5. Stoom
Gesmeerde slijmvliezen verbeteren de symptomen. Vochtige lucht inademen helpt een zere keel bij kinderen dus te verzachten. Een luchtbevochtiger met koele nevel in de kamer laten draaien kan al een heel eind helpen.
Bovendien kun je gebruik maken van de nevel die door een warme douche wordt geproduceerd terwijl het kind een bad neemt.
Wat te vermijden
Er zijn enkele huismiddeltjes tegen keelpijn die bij volwassenen goed kunnen werken, maar die je bij kinderen moet vermijden:
- Snoepjes en pillen met verdovingsmiddelen: De meeste bevatten benzocaïne, dat allergieën kan veroorzaken en het voor kinderen moeilijk maakt het door te slikken.
- Pijnstillers en ontstekingsremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn: Hoewel sommige van deze middelen door een arts kunnen worden voorgeschreven, mogen ze niet aan een kind gegeven worden zonder recept van een kinderarts. Zelfmedicatie bij kinderen is erg gevaarlijk.
- Aspirine: Mag niet aan kinderen onder de 18 jaar gegeven worden wegens het risico van het syndroom van Reyé, een zeldzame maar ernstige aandoening.
Overleg met de kinderarts kan nooit kwaad
Natuurlijke remedies tegen keelpijn bij kinderen zijn een hulpmiddel om de symptomen te verlichten, maar is geen genezende behandeling. Daarom is het raadzaam het kind naar de kinderarts te brengen om de oorsprong van het probleem vast te stellen en de juiste therapie te vinden.
Ook, als je ervoor kiest je kleintje te verlichten met een van de huismiddeltjes die we hier delen, is het beter dat je er van tevoren met een gezondheidswerker over praat.
Tot slot, als de keelpijn toeneemt of aanhoudt, gepaard gaat met koorts, huiduitslag, diarree, braken, of gezwollen lymfeklieren, ga dan onmiddellijk naar de dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Diomedi, A., Chacón, E., Delpiano, L., Hervé, B., Jemenao, M. I., Medel, M., … & Cifuentes, M. (2017). Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología, 34(2), 156-174.
- Zavalu, V. M. C., Nazareno, C. V. A., Lopez, R. C. B., Cedeño, M. P. M., Villamar, J. D. C., & Loor, J. F. B. (2019). Principales manifestaciones causales de la presencia de rinofaringitis infantil. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional, 4(1), 133-159.
- Muñoz, C. M. M., Basurto, V. A. D., Anchundia, J. P. C., & Martinetti, G. G. H. (2021). Descripción y análisis de infecciones respiratorias agudas en niños menores de 5 años. Polo del Conocimiento, 6(9), 1108-1123.
- Freire Bedón, S. S. (2018). Cuidados empíricos en afecciones respiratorias en niños menores de 5 años en la comunidad de Illagua Chico (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Enfermería).
- Bravo Bonoso, D. (2019). Afecciones Respiratorias Estacionalesen niños menores de 5añosdel Centro de Salud Rural Julcuy (Bachelor’s thesis, JIPIJAPA-UNESUM).
- Vera Rodriguez, T. E. (2021). Factores asociados a la Automedicación en la Faringoamigdalitis Agudas en niños y niñas menores de 6 años del Centro de Salud Chongon en el Periodo Enero-Diciembre del 2019 (Master’s thesis).
- Cano Varela, S. P., Cuevas Cárdenas, I. Y., & Oyóla Lamprea, A. X. Prácticas de cuidado en una comunidad de cuidadores de niños menores de cinco años con infección respiratoria aguda.
- de Bizkaia, F. D. C. (2019). de garganta.
- Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., … & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central Journal, 9(1), 1-14.
- Reygaert, W. C. (2014). The antimicrobial possibilities of green tea. Frontiers in microbiology, 5, 434.
- Peiró, P. S. (2019). Miel como medicina. Medicina naturista, 13(1), 34-37.
- HONEY, H. P. O. PROPIEDADES CURATIVAS DE LA MIEL: UN EDULCORANTE NATURAL PROVENIENTE DE LOS PRINCIPALES POLINIZADORES DE LAS PLANTAS.
- Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of pharmacology and Toxicology, 2(3), 119-122.