Gele diarree bij kinderen: oorzaken en behandeling

In het artikel van vandaag leer je meer over de oorzaken van gele diarree bij kinderen en hoe je dit kunt behandelen om uitdroging te voorkomen.
Gele diarree bij kinderen: oorzaken en behandeling

Geschreven door Redactieteam

Laatste update: 03 juni, 2024

Gele diarree bij kinderen kan meerdere oorzaken hebben. Terwijl sommige fysiologisch zijn (zoals de ontlasting van kleine baby’s), kunnen we in andere gevallen specifieke ziekten vermoeden. Door rekening te houden met wat de kleur van de ontlasting bij kinderen aangeeft, kunnen we de te volgen acties beter oriënteren.

Over het algemeen wijzen de meeste ziekten die zich uiten in gele diarree op een tekort in de opname van vetten op darmniveau. In feite zijn het deze elementen die de karakteristieke kleur aan deze ontlasting geven.

Wil je weten welke ziekten gele diarree kunnen veroorzaken en wat je moet doen om ze te behandelen? Zo ja, lees dan verder.

Waarom komt gele diarree voor bij kinderen?

Allereerst moeten we verduidelijken wat we bedoelen als we het over diarree hebben. Diarree wordt gedefinieerd als overvloedige ontlasting van meer dan 200 gram per dag of de eliminatie van drie of meer vloeibare ontlastingen in minder dan 24 uur. Diarree kan ook beschouwd worden als zachte of vloeibare ontlasting die meer is dan wat typisch is voor het kind, wat het geval zou zijn bij diarree bij baby’s.

Naast het lekken van ontlasting kan diarree gepaard gaan met andere tekenen en symptomen, zoals verlies van eetlust, buikpijn, braken, koorts en soms bloed, slijm of pus in de ontlasting.

Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van gele diarree bij kinderen. Lees zeker verder!

Voedsel

Sommige voedingsmiddelen kunnen de ontlasting van kinderen zachter maken en verkleuren en zo de indruk van diarree wekken. We hebben het over bijvoorbeeld zoete aardappel, kurkuma, wortelen of vetrijk voedsel.

Als het kind echter waterige ontlasting heeft die langer dan 24 uur aanhoudt, zelfs als het deze voedingsmiddelen eerder heeft gegeten, moet een infectieuze oorzaak worden uitgesloten.

A variety of spices.
Het is belangrijk om te bedenken dat veel voedingsmiddelen of kruiden de ontlasting van het kind een andere kleur kunnen geven. Als de ontlasting echter gepaard gaat met tekenen die wijzen op diarree, moeten we andere pathologische oorzaken uitsluiten.

Maagdarminfecties (gastro-enteritis)

Infecties van het spijsverteringskanaal associeert men vaak met de inname van voedsel in slechte staat of eenvoudigweg besmet met verschillende pathogene micro-organismen.

Een van de bekendste voorbeelden is giardiasis, een maagdarminfectie veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia , die het menselijk organisme binnendringt via de inname van besmet water of voedsel.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door langdurige diarree (meer dan 2 weken), een opgezette buik, koliekachtige pijn, veel winderigheid en de uitscheiding van explosieve en stinkende ontlasting. Door de darmontsteking die de parasiet veroorzaakt, worden vetten niet goed verwerkt en daarom is de ontlasting geel en drijft in het toilet.

Maagdarmstoornissen

Naast infectieuze oorzaken zijn er ook andere ontstekingsziekten van het maagdarmkanaal die tot gele diarree kunnen leiden:

 • Coeliakie: dit is een auto-immuunziekte die verergert door de aanwezigheid van gluten in de darm. De meest opvallende symptomen bij kinderen zijn buikpijn, mondzweren, artritis, gewichtsverlies en steatorroe (vet in de ontlasting).
 • Het syndroom van Gilbert is een aangeboren aandoening die de galafvoer van de lever naar de darm beïnvloedt. In dit geval is het meest kenmerkende teken de gele verkleuring van de huid (geelzucht), maar omdat er geen goede verwerking van vetten in de darm is, worden deze met de ontlasting uitgestoten en krijgen ze meestal een gele kleur.
 • Stoornissen van de galblaas (galstenen of obstructies van de galbuis): deze elementen verstoren de uitgang van de galzouten van de lever naar de darm, waardoor een deel van de vetten niet wordt gereabsorbeerd en met de ontlasting wordt uitgestoten.
 • Pancreatitis: dit is de ontsteking van de alvleesklier (Engelse link), die de vertering van vetten in de darm kan verstoren.
 • Taaislijmziekte: dit is een erfelijke ziekte die de exocriene klieren van meerdere organen aantast, zoals zweet, afscheidingen van de luchtwegen en darmklieren (zoals de alvleesklier).

Het is belangrijk om te weten dat de gele kleur van de ontlasting bij betrokkenheid van de galwegen meestal van voorbijgaande aard is, want als de aandoening na verloop van tijd aanhoudt, wordt de ontlasting wit of grijzig.

De behandeling van de oorzaken van gele diarree bij kinderen

Over het algemeen associeert men gele diarree bij kinderen met virale of bacteriële infecties. We behandelen dit, behalve in zeldzame gevallen, niet met antibiotica. Maar je moet het kind met diarree goed in de gaten houden om de hydratatiestatus te controleren en uitdroging te voorkomen of snel te behandelen.

Hier volgen enkele veelvoorkomende strategieën voor de behandeling van gele diarree.

Zorg voor voldoende hydratatie

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO – Engelse link) lijden wereldwijd meer dan 1,7 miljard kinderen aan diarree en is deze aandoening verantwoordelijk voor veel sterfgevallen bij kinderen jonger dan 5 jaar. Deze jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor uitdroging vanwege hun hogere percentage lichaamswater en omdat ze afhankelijk zijn van volwassenen voor de toegang tot vloeistoffen.

Daarom is het uiterst belangrijk om kinderen goed gehydrateerd te houden tijdens perioden van diarree en dat kan op de volgende manieren:

 • Als de dehydratie mild is, kan dezelfde frequentie van toediening van moedermelk worden gehandhaafd als ze uitsluitend borstvoeding geven. Handhaaf voeding op verzoek, maar zorg ervoor dat ze niet langer dan 4 uur geen voeding krijgen in het geval van terugkerende uitdroging.
 • Bij oudere kinderen is het het beste om de hydratatie op peil te houden met water en orale rehydratatieoplossingen (ORS). Het belangrijkste is om kleine volumes aan te bieden, maar vaker dan normaal en om te zorgen voor een dagelijkse hoeveelheid in overeenstemming met het gewicht en het verlies. De zorgverlener die het kind onderzoekt moet deze informatie verstrekken.
 • Als het kind niet in staat is om via de mond te drinken of tekenen van vergevorderde uitdroging vertoont, moet de arts het kind opnieuw evalueren om te bepalen of intraveneuze hydratatie nodig is.

Het gebruik van energiedrankjes ter vervanging van water tijdens diarree raden we af omdat de concentratie mineralen en elektrolyten niet voldoende is voor zuigelingen en ze ook veel suiker bevatten. Hoewel ze de smaak van de drank verbeteren, zorgen koolhydraten in de darm ervoor dat er nog meer water verloren gaat via de ontlasting.

Bied een samentrekkend dieet aan

Zodra de kleine vloeistoffen verdraagt en eetlust toont, is het belangrijk om het dieet te hervatten. Voedingsmiddelen met veel vet, water en vezels moet je echter vermijden omdat ze darmverlies bevorderen. Dit zijn papaja, citrusvruchten, tomaten, pruimen, kool, granen en zuivelproducten.

A toddler eating in a high chair.
Je kunt sommige gekookte groenten (aardappel, zoete aardappel, oranje pompoen), mager vlees, rijst, noedels, bouillon of appelmoes aanbieden. Naarmate de symptomen afnemen, kan je geleidelijk terugkeren naar het gebruikelijke dieet.

Overweeg het gebruik van medicijnen in speciale situaties

In sommige gevallen van langdurige diarree kan de kinderarts het gebruik van probiotica aanraden om de beschadigde darmflora te normaliseren. Deze stoffen zijn niets anders dan stammen van levende bacteriën in kleine hoeveelheden, die helpen bij de groei van de ‘goede’ bacteriën in de darm.

In het geval dat de gele diarree het gevolg is van een infectie, zal de arts het gebruik van antibiotica of antiparasitica per geval bepalen. Men baseert deze beslissing op de kenmerken van het kind, de veroorzakende kiem en de ernst van het klinische beeld.

In geen geval mag een kind met diarree zelfmedicatie gebruiken.

Enkele overwegingen met betrekking tot reizigersdiarree

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat kinderen hun ouders vergezellen op reis, en reizigersdiarree (Engelse link) komt bij deze populatie vaak voor. Moeilijke toegang tot gezondheidscentra in landelijke gebieden, lange reizen of het ontbreken van medische controles voorafgaand aan vakanties kunnen het optreden van bepaalde complicaties in de hand werken.

Daarom is het belangrijk dat je, als je een reis met je kinderen plant, je kinderarts raadpleegt over wat je moet doen in geval van nood in geval van diarree of uitdroging. Zoek ook gezondheidscentra in de buurt van het gebied dat je gaat bezoeken om snel te kunnen handelen in geval van ongemak.

Het gebruik van anti-diarreemiddelen, zoals loperamide, wordt afgeraden bij jonge kinderen en zuigelingen.

Wanneer moet je naar de dokter voor diarree?

Ouders raadplegen vaak een arts als hun baby of kind diarree heeft. Maar volwassenen zijn vaak niet op de hoogte van de waarschuwingssignalen en symptomen die wijzen op een noodgeval. Deze zijn als volgt:

 • Tachycardie, ingevallen ogen, bleekheid en koude huid.
 • Extreme prikkelbaarheid of lusteloosheid.
 • Bloederige ontlasting.
 • (Gal)braken (groenig).
 • Petechiën overal op het lichaam.
 • Intense buikpijn of extreme zwelling.

Bij aanwezigheid van een van de bovenstaande verschijnselen is het cruciaal om zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.