Hoe behandel je zweertjes in de mond van een baby?
Het ongemak dat zweertjes in de mond van de baby veroorzaken is een reden tot bezorgdheid voor ouders.
In dit artikel vertellen we je hoe ze eruit zien, waarom ze verschijnen, en wat je kunt doen om je kind zich beter te laten voelen. Lees verder!
Hoe zien zweertjes in de mond van een baby eruit?
Zweertjes zijn kleine ontstekingsletsels die pijnlijke plekjes in de mond veroorzaken. Deze situatie komt vrij vaak voor in de kindertijd en de oorzaken ervan zijn divers.
Als we het over zweertjes hebben, hebben we het eigenlijk over aften. Vanwege de gelijkenis met deze laesies worden virale en schimmelinfecties van de mond ook vaak zo genoemd.
Aften (Engelse link) verschijnen als witachtige of geelachtige vlekken, omgeven door een roodachtige halo. Hun grootte is variabel en ze kunnen geïsoleerd of in groepjes voorkomen.
Hoewel ze overal op het mondslijmvlies zitten, zijn de meest voorkomende plaatsen ter hoogte van de wangen, boven het tandvlees, of onder de tong. Een aspect dat ze onderscheidt van virale laesies is dat ze op de lippen en het zachte gehemelte zitten.
Kinderen met mondzweren zijn vaak prikkelbaar, hebben een slechte adem, hebben moeite met eten en zelfs met slapen. In sommige gevallen kunnen ze koorts hebben en gezwollen klieren in de hals.
Deze laesies gaan meestal vanzelf weg binnen 1 tot 2 weken. In elk geval is het altijd raadzaam een kindertandarts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de juiste aanwijzingen te krijgen.
Oorzaken van zweertjes in de mond van een baby
Zoals we al zeiden, is het heel gewoon verschillende van de pijnlijke laesies die in de mond van een baby verschijnen zweertjes te noemen. Hieronder noemen we de meest voorkomende oorzaken die deze processen doen ontstaan.
Infecties
Virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaken van spruw in de mond van de baby. Maar ook sommige schimmel- en bacteriële infecties kunnen ze veroorzaken.
Van alle virussen die deze laesies veroorzaken, komt de herpes simplex familie het meest voor en kan de volgende aandoeningen uitlokken:
- Herpangina: Een ziekte die zich uit in meerdere pijnlijke zweren op het gehemelte, de lippen en de wangen. Bovendien kan het koorts en veel prikkelbaarheid bij kleintjes veroorzaken. Het is erg besmettelijk en verdwijnt vanzelf na een week.
- Herpetische gingivostomatitis: Anders dan de vorige manifesteert deze ziekte zich door meerdere blaasjes met vloeibare inhoud die in het mondslijmvlies zitten. Soms scheuren ze en laten ze bloedende zweren achter. Ze gaan gepaard met koorts, gezwollen klieren, keelpijn en moeite met slikken. Meestal lijken kleintjes die eraan lijden prikkelbaar, pijnlijk, verwerpen voedsel, rusten niet goed, en huilen vaak.
Candida albicans-infecties kunnen er ook uitzien als zweertjes in de mond van een baby. Maar in dit geval zien ze eruit als witte vlekken met een erythemateuze (rode) basis en zitten ze in de hoeken van de lippen, op het gehemelte en op de tong.
Trauma
Tijdens kauwen, tandenpoetsen of spelen kunnen verwondingen aan het mondslijmvlies ontstaan, waarvan de ontstane wonden eruit zien als pijnlijke zweren.
Andere oorzaken van zweertjes in de mond van de baby
Vele malen verschijnen zweertjes in de mond van een baby zonder aanwijsbare oorzaak. Andere keren kunnen ze in verband gebracht worden met enkele van de volgende factoren:
- Stress (Spaanse link) of ongerief
- Voedsel- of geneesmiddelenallergieën
- Systemische ziekten
- Gebrek aan ijzer, vitamine B12, of foliumzuur
Uitzoeken wat deze verwondingen veroorzaakt helpt het onderliggende probleem op te lossen en de toestand te verbeteren. Bovendien bevordert het de preventie van nieuwe episodes in de toekomst.
Behandelingen voor zweertjes in de mond van een baby
In de meeste gevallen verdwijnen zweertjes in de mond spontaan binnen 7 tot 10 dagen. Curatieve behandelingen zijn dus meestal niet nodig.
Toch zijn de symptomen erg vervelend en belemmeren ze bepaalde basisactiviteiten, zoals eten en rusten. Met dit in het achterhoofd kan het gebruik van ontstekingsremmers of pijnstillers om het ongemak van het kind te verlichten nodig zijn. Vooral als de zweertjes gepaard gaan met koorts.
In het geval dat de zweertjes door bacteriën of schimmels veroorzaakt worden, kan het nodig zijn toevlucht te nemen tot antibiotica of antischimmelmiddelen. Dit is echter ter beoordeling van de arts en het kind mag nooit zelfmedicatie krijgen.
Om al deze redenen is het belangrijk om, als er zweertjes in de mond van een baby verschijnen, een kindertandarts te raadplegen om de oorzaak op te sporen en je kleintje te helpen zich beter te voelen.
Hoe een baby te kalmeren als hij een zweertje in de mond heeft
Zoals we al zeiden, genezen verwondingen meestal vanzelf. Toch kun je je kind verlichting geven door de volgende strategieën te gebruiken:
- Bied zacht en koude voeding aan: Pikant, citrusvruchten, zure of erg hete voedingsmiddelen verergeren de pijn. Daarom is het beter ze te vermijden. Hetzelfde geldt voor die waarbij veel gekauwd moet worden. Op die dagen kun je het beste koude, zachte en gladde voeding aanbieden.
- Zorg voor voldoende hydratatie: Het kind kan voedsel weigeren en geen eetlust hebben door de pijn. Bied voldoende vocht aan om uitdroging te voorkomen. Probeer bekertjes of lepeltjes als ze op die dagen de tepel afwijzen.
- Vermijd plaatselijke pijnstillers: Er zijn medicijnen voor plaatselijk gebruik om het ongemak van zweertjes te verlichten, hoewel het gebruik ervan bij kinderen niet zo wordt aanbevolen. Ze mogen alleen gebruikt worden als ze door een gezondheidsdeskundige worden aanbevolen.
- Gebruik voorzichtig huismiddeltjes: Er zijn natuurlijke alternatieven om de pijn te verlichten, zoals zout water, ijs, of zuiveringszout. In elk geval moet bij de behandeling van de mond van een zuigeling het gebruik van deze middelen met bewustzijn en verantwoordelijkheid gebeuren.
Wanneer naar de dokter gaan
Als de zweertjes in de mond van een baby talrijk zijn (4 of 5), langer dan 2 weken duren, of op andere plaatsen van het lichaam verschijnen (zoals de oogleden of de geslachtsdelen) is het belangrijk om naar de kinderarts te gaan.
Ook als het kind koorts heeft (meer dan 38 °C), niet genoeg vocht drinkt, of zijn algemene toestand verslechtert.
Begeleid de kleine
Het verschijnen van zweertjes in de mond van een baby is een ongemakkelijke situatie voor het kind en erg zenuwslopend voor volwassenen. Het geduld hebben om je kleintje tijdens de duur van deze aandoening te kunnen begeleiden is van essentieel belang.
In het algemeen lossen de zweertjes spontaan op met het verstrijken van de tijd en brengen ze geen complicaties met zich mee. Professionele hulp zoeken en het kind met verantwoordelijke en liefdevolle zorg begeleiden zal het helpen dit moment beter te doorstaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alvarez Herrera, B. A. (2019). Prevalencia de lesiones orales de tejidos blandos en niños de 5 a 10 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Carpio, E. (2010). Tratamiento de la estomatitis a osa recidivante. Piel (Barc., Ed. impr.), 25(8), 463-469.
- Gutiérrez, R., & Albarrán, R. (2020). Uso de plantas medicinales como terapia coadyuvante en el tratamiento periodontal. Revista Odontología de Los Andes, 15(1), 102-105.
- Funes, J. A. R. (2010). Remedios caseros para acné, abscesos y aftas. Revista Vinculando.
- Parent, D., & Vaillant, L. (2008). Aftas, aftosis, enfermedad de Behçet. EMC-Dermatología, 42(2), 1-20.
- Córdoba, M. B. (2018). Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista Sociedad de Odontología. La Plata, 19-22.
- Ybarra, P. M., Homeópata, D. M., & Vitalis, A. F. M. H. ESTOMATITIS y AFTAS: Actualización Clínica y Revisión de Rúbricas Repertoriales.
- Franco, J. F. (2011). Patología bucal. Pediatría Integral, 15(1), 33.
- Zurro, A. M., Pérez, J. F. C., & Badia, J. G. (Eds.). (2019). Atención primaria. Problemas de salud en la consulta de medicina de familia. Elsevier Health Sciences.