Wat zijn de complicaties van oligohydramnion?

Lees in dit artikel meer over de complicaties van oligohydramnion. Het verwijst naar wanneer er onvoldoende vruchtwater voor de baby is. Blijf lezen om er alles over te weten te komen.
Wat zijn de complicaties van oligohydramnion?
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 22 december, 2022

Heb je ooit gehoord over de complicaties van oligohydramnion? Specialisten gebruiken deze term om te verwijzen naar lage niveaus van vruchtwater.

Deze vloeistof is essentieel voor baby’s om in de baarmoeder te leven. Het is de beschermende laag rond hun lichaam. Bovendien helpt het hun spieren, ademhalingsorganen en spijsverteringsstelsel om zich goed te ontwikkelen.

Het begint 12 dagen na de conceptie te groeien. De samenstelling verandert zelfs naarmate baby’s zich ontwikkelen.

“Vruchtwater is een vloeistof die het embryo en de ontwikkelende foetus in de vruchtzak omringt en beschermt. Het laat de foetus in de baarmoeder bewegen zonder zich te veel aan zijn lichaam aan te passen. Bovendien biedt het hydraulische ondersteuning.”
– José Luis García en Claudia García –

Na verloop van tijd beginnen baby’s met behulp van het vruchtwater te bewegen. Het is daarom belangrijk om het op een gezond niveau te houden.

Als de hoeveelheid vloeistof te hoog of te laag is, dan kunnen baby’s problemen krijgen met de groei en ontwikkeling. Als het te laag is, dan wordt het oligohydramnion genoemd. Aan de andere kant, als het te hoog is, dan wordt het polyhydramnion genoemd.

Wat is oligohydramnion en hoe weet je dat je het hebt?

Zoals we eerder zeiden, is het wanneer je niet genoeg vruchtwater rond je baby hebt. Het wordt via verschillende methoden gemeten, waaronder echografie. Je kunt het in verschillende stadia van de zwangerschap doen en je hebt er misschien een paar nodig om deze aandoening te beheersen en te behandelen.

Wat veroorzaakt lage hoeveelheden vruchtwater?

Zwangere buik
 • Maternale aandoeningen, zoals zwangerschapsvergiftiging, scheiding van de placenta en hoge bloeddruk.
 • Bijwerkingen van medicijnen die zwangere vrouwen nemen. Sommige kunnen zelfs NSAID’s zijn.
 • Langdurige of postterm-zwangerschap. Met andere woorden, dit is een zwangerschap langer dan 40 weken.
 • De foetus heeft een van de type aandoeningen waarbij de functies van de urinewegen slecht worden ontwikkeld.
 • Problemen met groei en ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder. Deze aandoening staat bekend als intra-uteriene groeivertraging (IUGR).
 • Veranderingen in chromosoomvorming.

Wat zijn de tekenen van complicaties van oligohydramnion?

Over het algemeen heeft deze aandoening geen specifieke symptomen die gemakkelijk te detecteren zijn. Moeders kunnen echter denken dat ze complicaties van oligohydramnion hebben als ze het gevoel hebben dat hun baby ineens minder beweegt.

Een ander teken van complicaties van oligohydramnion is een slechte baarmoedergroei in vergelijking met normaal.

Wat zijn de gevolgen van complicaties van oligohydramnion?

Als je complicaties van oligohydramnion tijdens de eerste helft van de zwangerschap ontdekt, dan zijn de ernstigste risico’s:

 • Geboorteafwijkingen. Oligohydramnion kan gevolgen hebben bij de geboorte, zoals compressie van de organen van de baby en prenatale verwondingen.
 • Verhoogde kans op een miskraam of foetale dood.

Als je het in de tweede helft van de zwangerschap diagnosticeert, dan kunnen enkele negatieve gevolgen zijn:

 • Verminderde groei in de baarmoeder. Daarom zullen er tekortkomingen zijn in de ontwikkeling van de organen van de baby.
 • Verhoogde kansen op een vroeggeboorte.
 • Complicaties tijdens de bevalling. Je kunt bijvoorbeeld compressie van de navelstreng hebben, meconium. Bovendien moet je mogelijk een keizersnede ondergaan.

Behandeling voor oligohydramnion

Complicaties van oligohydramnion
 • Amnioinfusie tijdens de bevalling. Om dit te doen, zal een specialist een serum in de intra-uteriene holtes inbrengen via een katheter. Met deze techniek kunnen ze helpen om het vruchtwaterniveau weer op peil te brengen. Bovendien decomprimeren ze de navelstreng. Daarom verkleint dit de kans dat je een keizersnede nodig hebt.
 • Vloeistofinjecties of vruchtwaterpunctie. Dit is vergelijkbaar met de vorige procedure, maar je doet dit vóór de bevalling. Het is belangrijk om te verduidelijken dat de vloeistof die de arts injecteert slechts ongeveer een week meegaat. Het is een tijdelijke maatregel die artsen helpt te controleren en ervoor te zorgen dat de baby zich normaal ontwikkelt.
 • Hydrateer de moeder. Het krijgen van IV-vloeistoffen of het drinken van meer water helpt ook om de hoeveelheid vruchtwater in de baarmoeder te verhogen.

Het is belangrijk om te weten welke niveaus van vruchtwater normaal zijn voor je baby om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Vergeet niet dat deze vloeistof vele weken het huis van je baby is en zo goed mogelijk moet zijn.

Als je denkt dat je oligohydramnion hebt, dan moet je met je arts praten om te zien welke tests je nodig hebt om het te diagnosticeren. Wellicht ook interessant voor jou

Innovatieve technieken om complicaties tijdens de zwangerschap te ontdekken
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Innovatieve technieken om complicaties tijdens de zwangerschap te ontdekken

Met behulp van innovatieve technieken kunnen medische specialisten complicaties tijdens de zwangerschap niet alleen ontdekken maar ook corrigeren o...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.