Polyhydramnion ofwel overtollig vruchtwater
Polyhydramnion, beter bekend als overtollig vruchtwater, is een teveel aan de vloeistof die de baby tijdens de zwangerschap omringt en de foetus alle benodigde voeding voor de groei brengt. Als er teveel vruchtwater is, kan dit leiden tot problemen voor de moeder of de foetus.
Wat veroorzaakt polyhydramnion?
Hoewel specialisten niet altijd kunnen achterhalen waarom dit bij sommige vrouwen gebeurt, zijn er volgens onderzoek bepaalde omstandigheden die leiden tot een verhoogd risico op overtollig vruchtwater. Dit zijn onder andere de volgende:
- Zwangerschap van een tweeling. Dit kan ervoor zorgen dat de ene foetus meer vruchtwater heeft dan de andere.
- Zwangerschapsdiabetes.
- Grote baby’s.
- Neurologische problemen bij de foetus, zoals hydrocephalus, die kunnen leiden tot slikproblemen.
- Lage foetale hartslag.
- Foetale misvormingen die voor problemen met slikken kunnen zorgen, en daardoor de afname van vocht in de baarmoeder lager is dan de toevoer.
- Onverenigbare bloedgroepen tussen moeder en baby.
Tekenen en symptomen van overtollig vruchtwater
Vrouwen die last hebben van overtollig vruchtwater vertonen vaak geen symptomen, vooral als de aandoening licht is. Als de het echter ernstig wordt, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Moeilijk ademen.
- Buikpijn.
- Ontsteking van de buikwand of benen.
- Baarmoedercontracties.
- Braken.
- Een glanzender of strakkere buik, meer dan normaal tijdens de juiste fase van de zwangerschap.
Hoe kan overtollig vruchtwater worden vastgesteld?
De beste manier voor een zwangere vrouw om te weten of ze aan polyhydramnion lijdt, is via een echo door een specialist.
Dit geeft een schatting van de vruchtwaterindex (AFI), die tijdens het derde trimester niet meer dan 25 centimeter mag zijn. Als het meer is, kan het schadelijk zijn.
Na het uitvoeren van de volledige echo om foetale misvormingen te zoeken, moet de arts vaststellen of het teveel aan vruchtwater te wijten is aan genetische factoren. Dit kan door na te gaan of er sprake is van een familiegeschiedenis.
De arts kan ook enkele glucosetolerantietests uitvoeren, evenals tests voor bloedingen, bloedarmoede en maternale serologische onderzoeken.
Risicofactoren
Er zijn ernstige risicofactoren die problemen tijdens de zwangerschap als gevolg van overtollig vruchtwater kunnen vergroten. Het is daarom belangrijk voor moeders om tijdens hun zwangerschap naar hun geplande controles te gaan.
Dit zijn mogelijke resultaten:
- Post-partumbloeding. Een ernstig bloedverlies na de bevalling.
- Foetale dood. Het kan ervoor zorgen dat de baby sterft na 20 weken zwangerschap.
- Voortijdige bevalling. Dit gebeurt wanneer de baby vóór 37 weken zwangerschap wordt geboren.
- Placentaloslating. Dit loslaten wordt als ernstig beschouwd omdat de baby dan niet de zuurstof en voeding kan ontvangen die door de baarmoeder worden verstrekt. Dit kan leiden tot gevaarlijke bloedingen.
- Slechte foetale positie. Normaal ligt de foetus met het hoofd naar beneden, kijkend naar de ruggengraat van de moeder. In het geval van overtollig vruchtwater kan deze positie echter worden beïnvloed. De veiligste optie in dit geval is een keizersnede.
Wat is de behandeling?
Als het een mild geval is van overtollig vruchtwater, is vaak geen behandeling nodig. Maar zodra een arts aangeeft dat de zaak ernstig is, is het van vitaal belang om snel te handelen.
Enkele van de meest effectieve behandelingen zijn:
- Handmatige reductie van vruchtwater.
- Medicatie om het plassen van de baby te verminderen.
- In gevallen waarbij de uitgerekende datum nadert, de bevalling opwekken.
Het is ook een goed idee om na 32 weken met prenatale monitoring te beginnen via een volledige test. Tijdens de test is het belangrijk om kalm te blijven, zodat de resultaten nauwkeurig zijn en op geen enkele manier worden beïnvloed. Als de moeder diabetes heeft, wordt ook het bloedsuiker gemeten om foetale sterfte te voorkomen.
Zwangerschap zonder complicaties
Het vermijden van overtollig vruchtwater is vaak niet mogelijk, omdat het zonder waarschuwing verschijnt, ofwel door een afwijking, erfelijkheid of onbekende oorzaken.
Daarom is het belangrijk om tijdens elke fase van de zwangerschap de risico’s van aandoeningen voor de baby en hun eigen gezondheid in het algemeen te verminderen.
Gezonde gewoonten, stoppen met roken en goede voeding zullen moeders helpen een gezond gewicht te behouden. Dit verlaagt het risico op diabetes en levert vitamines die belangrijk zijn voor een goede ontwikkeling van de foetus.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Infogen. (2013). Alteraciones del líquido amniótico: Oligohidramnios, polihidramnios. Artículo perteneciente a Infogen
- Stanford Children’s Health. Problemas del líquido amniótico/hidramnios/oligohidramnios. Artículo perteneciente a Stanford Children’s Health