Wat is geelzucht en hoe wordt het behandeld?
Hoewel geelzucht bij kinderen gewoonlijk geen grote complicaties geeft, moeten ouders weten wat het is en waarom het voorkomt om het correct te behandelen.
Geelzucht wordt veroorzaakt door een overmaat aan bilirubine in het bloed. Het wordt duidelijk door een gelige kleur in de huid, ogen en slijm. Doordat bilirubine in de bloedbaan wordt aangetroffen, verspreidt het zich gemakkelijk en snel door het lichaam.
Geelzucht vindt plaats wanneer bilirubine (een uitscheiding van hemoglobine) niet in de lever kan worden getransformeerd of normaal in het afval van het kind kan worden verwerkt. Dit is de reden achter de gele pigmentatie die kenmerkend is voor deze ziekte.
De gele kleur van de patiënt geeft aan dat iets niet correct functioneert in de lever.
Veel baby’s en kleine kinderen krijgen geelzucht omdat hun lever nog niet voldoende ontwikkeld is. Daarom is de lever niet in staat om afval correct te elimineren.
Thuistest
Om te weten of je baby geelzucht heeft, druk je zachtjes met je vinger op zijn neus en voorhoofd.
Als de huid zijn gele kleur behoudt wanneer je je vinger optilt, kan je kind een lichte vorm van geelzucht hebben. Indien dat niet het geval is, moet de huid een moment lang lichter dan normaal worden, net nadat erop gedrukt is.
Hieronder zullen we je over de verschillende oorzaken van geelzucht vertellen, maar ook over de symptomen en andere interessante feiten.
Wat zijn de verschillende oorzaken van geelzucht?
Er zijn verschillende oorzaken van geelzucht. Hoewel de twee hieronder beschreven onschadelijk zijn, moet je je kind wel aandachtig observeren.
1. Geelzucht op basis van voeding
Dit type geelzucht verschijnt tijdens de eerste levensweken van een baby en kan optreden als je baby niet genoeg voeding krijgt.
De moeder kan bijvoorbeeld een vertraging in de melkproductie ondervinden. Het is belangrijk dat pasgeborenen bij elke voeding voldoende melk krijgen. Ze moeten wel 10-12 keer per dag gevoed worden.
2. Geelzucht vanwege de moedermelk
Bepaalde stoffen waaruit moedermelk bestaat, kunnen bepaalde eiwitten blokkeren die bilirubine afbreken.
De kinderarts van je kind kan je in dit geval aanraden om de borstvoeding een of twee dagen te onderbreken om heet bilirubinegehalte te verlagen. Je mag de borstvoeding echter alleen onderbreken op aanraden van een arts.
Als je dit doet, kan je je eigen melk vervangen door babyformule. Zodra de toegewezen tijd voorbij is, kan je weer borstvoeding aan je baby geven. Om je melkproductie door te laten gaan terwijl je je kind flesvoeding geeft, kan je een borstkolf gebruiken.
Meer ernstige tekenen en symptomen
Als geelzucht ernstig is, kan er een incompatibiliteit zijn tussen de bloedgroep van de moeder en de baby. Dit is echter niet gebruikelijk.
Daarom vragen gynaecologen zwangere moeders altijd naar hun bloedgroep. Het kennen van het bloedtype van de moeder zal de gyneacoloog helpen om mogelijke complicaties met betrekking tot incompatibiliteit met bloedtypen te voorspellen, zodat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen kunnen worden.
Als je echter een van de volgende symptomen opmerkt, breng je baby dan meteen naar de kinderarts:
- De huid van je baby wordt geler en geler, vooral op de buik, armen en benen.
- Je baby ziet er ziek uit en het is moeilijk hem te wekken.
- Je baby heeft een zeer hoge huil.
- Bloedingen.
- Hepatitis.
- Koorts en braken.
- Je baby kijkt voortdurend omhoog.
- Je baby lijkt erg angstig.
Oorzaken
Naast de incompatibiliteit tussen de bloedgroepen van de moeder en de baby, kan geelzucht ook te wijten zijn aan de volgende oorzaken:
- Vroeggeboorte.
- Het gebruik van een verlostang tijdens de geboorte.
- Abnormaal gevormde bloedcellen.
- Gebrek aan enzymen.
- Laag hypoxie niveau.
- Aangeboren infecties, zoals rubeola, syfilis, etc.
- Bloedinfecties bij de baby, ook bekend als bloedvergiftiging.
Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen om baby’s te helpen bij het overwinnen van geelzucht. Sommige kunnen thuis worden uitgevoerd en voor andere moet de baby naar de dokter.
- Zonnebaden. Deze behandelmethode houdt in dat de baby tussen 9.00 en 16.00 uur wordt blootgesteld aan zonlicht. Je moet er zeker van zijn dat je je baby’s ogen en genitaliën bedekt en haar positie constant verandert.
- Controleer regelmatig de niveaus van bilirubine in het bloed van je baby.
- Lichttherapie. Lichttherapie bestaat uit het plaatsen van blauwe lichten op de baby terwijl hij in een couveuse ligt met zijn ogen bedekt. Deze behandeling houdt een ziekenhuisopname in.
- Voeding. Een andere methode houdt in dat de baby overvloedige moedermelk of flesvoeding krijgt. Hierdoor zal de baby zijn luier vaker vervuilen, waardoor afval sneller wordt afgevoerd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gartner LM. Neonatal jaundice. Pediatr Rev 1994; 15: 422-32.
- Moyer V, Freese DK, Whitington PF, Olson AD, Brewer F, Colletti RB, et al; North American Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. Guideline for the evaluation of cholestatic jaundice in infants: recommendations of the North American So ciety for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2004; 39: 115- 28.
- Rodríguez J, Figueras J. Ictericia neonatal. Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. 372- 383. [En línea].