Wat is beter: menstruatiecup, tampons of maandverband?
Menstruatie is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van vrouwen. Hoewel de menstruatie over het algemeen een cyclus van 28-30 dagen volgt, zijn er geen universele antwoorden of standaard ervaringen. Een van de vele vragen die opvalt, is waarom de keuze tussen menstruatiecups, tampons of maandverband zo moeilijk kan zijn voor sommige mensen?
Hoewel het een fysiologisch fenomeen is, wordt het net als gezondheid in het algemeen beïnvloed door sociale en culturele factoren. Daarom kan wat een eenvoudige ervaring lijkt, zoals het kiezen van een beschermingsmethode tijdens het bloeden, ingewikkeld worden.
Wat zijn de redenen? Onder andere onwetendheid over de menstruatiecyclus zelf en de beschikbare methoden, en bepaalde taboes. Laten we daarom eens kijken naar de kenmerken van menstruatiecups, tampons en maandverband, zodat we op basis van kennis kunnen kiezen wat het beste bij ons past.
Kenmerken van de menstruatiecup, tampons en maandverband
Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken van elk van deze producten voor menstruele hygiëne.
De menstruatiecup
De laatste jaren is het gebruik ervan behoorlijk populair geworden. Dit komt door een aantal essentiële eigenschappen:
- Het is herbruikbaar. Daarom is het ook vriendelijk voor de planeet. Met de aanbevolen hygiëne kan een menstruatiecup wel 8 tot 10 jaar meegaan.
- Je kunt je menstruatiecyclus er beter mee leren kennen. Na een aantal keer gebruiken kun je namelijk zien hoe je maandelijkse bloeding eruitziet.
- Het absorbeert de menstruatiestroom niet, maar houdt het vast.
- Het is verkrijgbaar in verschillende maten. Je keuze hangt af van je leeftijd en het al dan niet aanwezig zijn van eerdere vaginale bevallingen.
- Je kunt het 10 tot 12 uur dragen. Het is aan te raden om, afhankelijk van het soort menstruatie, de eerste dagen te bepalen hoe vaak je de menstruatiecup moet verwijderen om hem te legen.
- Het is heel comfortabel om mee te sporten.
De menstruatiecup respecteert ook de vaginale flora, omdat er geen gifstoffen vrijkomen en de pH-waarde van het gebied niet verandert. Dit product is gemaakt van hypoallergene materialen. Het veroorzaakt ook geen infecties.
Nadelen van de menstruatiecup
Hoewel de menstruatiecup de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen als ecologisch en economisch alternatief voor traditionele menstruatieproducten, heeft dit product net als elk ander product ook nadelen. Het is belangrijk om deze aspecten in gedachten te houden om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over je menstruele gezondheid.
Schoonmaken
Veel mensen stellen de hygiëne aan de orde. Om de menstruatiecup schoon te maken, moet je hem in een kom met kokend water leggen. Dit kan lastig zijn als je op reis bent en niet de mogelijkheid hebt om deze procedure op een geschikte plek uit te voeren.
Ze vermelden ook dat het inbrengen soms een proces is dat wat langer duurt in vergelijking met tampons of maandverband en een rustige omgeving vereist, wat natuurlijk niet altijd mogelijk is.
Ongemak
Tegelijkertijd voelen sommige menstruerende vrouwen zich ongemakkelijk bij het gebruik van de menstruatiecup. De waarheid is dat de menstruatiecup niet ongemakkelijk hoeft te zijn, omdat hij zich aanpast aan de vrouwelijke anatomie. Zorg er alleen wel voor dat je hem goed plaatst.
Kosten
De initiële investering kan iets duurder zijn in vergelijking met tampons of maandverband. Het gebruik is echter langduriger, dus uiteindelijk is het een goede investering.
Tampons
Tampons zijn als het ware de voorloper van de menstruatiecup. De introductie ervan was een echte nieuwigheid, omdat het ook het beoefenen van sport of bepaalde activiteiten vergemakkelijkte, zonder bang te hoeven zijn dat mensen kunnen zien dat je menstrueert of om te lekken. Het fundamentele verschil met de menstruatiecup is dat tampons het bloed absorberen, terwijl de cup het bloed opvangt of vasthoudt.
Tot de voordelen van tampons behoren de volgende:
- Comfort. Degenen die gewend zijn geraakt aan het gebruik ervan, melden veiligheid. Ze zijn niet bang voor lekken en ze zeggen zelfs dat ze ‘vergeten’ dat ze menstrueren, in de zin dat ze meer comfort en gemoedsrust ervaren.
- Ze kunnen 4 tot 6 uur gedragen worden. Dit zorgt ook voor een zekere onafhankelijkheid en comfort.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat verkeerd gebruik van tampons – voor langere tijd – het zogenaamde toxischeshocksyndroom kan veroorzaken, een infectie die onder andere hoge koorts en misselijkheid veroorzaakt.
Maandverband
Dit is de meest traditionele methode, destijds ook revolutionair, want in het begin werden maandverbanden van stof gebruikt die gewassen moesten worden.
Voordelen
- Ze zijn gemakkelijk en snel aan te brengen.
- Ze gaan niet gepaard met manipulatie of direct contact met bloed. Voor sommige mensen, die een afkeer van of zelfs een fobie voor bloed hebben, is dit alternatief veel beter dan het gebruik van bijvoorbeeld een menstruatiecup.
- Een pakje maandverband is meestal goedkoper dan de andere artikelen. Op de lange termijn zijn ze echter duurder.
Nadelen
- Ze zijn erg vervuilend. Omdat ze niet gerecycled of hergebruikt kunnen worden, produceren ze alleen maar afval. Tegenwoordig is er ook een milieuvriendelijke variant beschikbaar, zoals maandverband van stof.
Maandverband kan een vochtige omgeving creëren, waardoor een klimaat ontstaat dat bevorderlijk is voor infecties of irritatie in het gebied.
Welke moet ik kiezen: menstruatiecups, tampons of maandverband?
In de vorige paragrafen hebben we geprobeerd om een aantal voor- en nadelen van elk van de opties te schetsen. Het is echter belangrijk om te weten dat er geen eenduidig of absoluut antwoord is op de vraag wat beter is. Het is waar dat elk product voor- en nadelen heeft. Maar de ervaring is uniek voor elke persoon.
Daarom zal iemand die zich niet op haar gemak voelt bij het inbrengen van vreemde voorwerpen in haar lichaam het gebruik van een tampon of menstruatiecup vermijden en kiezen voor het gebruik van maandverband.
Tot slot is het de moeite waard om te verduidelijken dat we vaak voor bepaalde methoden kiezen omdat we andere niet kennen. Het is dus een goed moment om ons af te vragen wat we willen gebruiken tijdens de menstruatieperiode en ons te informeren over de mogelijkheden.
Je lichaam kennen is het uitgangspunt voor het nemen van een goede beslissing
In dit artikel hebben we geprobeerd een aantal methoden te beschrijven die we tijdens de menstruatie kunnen gebruiken. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat hoe meer we weten over ons lichaam en onze menstruatiecyclus, hoe betere beslissingen we kunnen nemen.
Een gezonde menstruatie is belangrijk (Engelse link). En daarom is het nodig om te erkennen dat de realiteit heel anders is als we het hebben over een universele ervaring als menstruatie, omdat, zoals we hebben gezien, zelfs de economische factor een belangrijke component is bij het kiezen van wat we tijdens die dagen gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Arenas-Gallo C, Ramírez-Rocha G, González-Hakspiel L, Merlano-Alcendra C, Palomino-Suárez D, Rueda-Espinel S. [Acceptability and safety of the menstrual cup: A systematic review of the literature]. Rev Colomb Obstet Ginecol. 2020 Jun;71(2):163-177. Spanish. doi: 10.18597/rcog.3425. PMID: 32770872.
- Hennegan J, Winkler IT, Bobel C, Keiser D, Hampton J, Larsson G, Chandra-Mouli V, Plesons M, Mahon T. Menstrual health: a definition for policy, practice, and research. Sex Reprod Health Matters. 2021 Dec;29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33910492/
- Prado-Galarza, Magdely, Doncel C, William Andrés, Mosquera B, Oscar Olmedo, & Guarnizo-Tole, Mildred. (2020). La copa menstrual, una alternativa de higiene femenina. Revisión de la literatura. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 85(1), 99-109. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262020000100099
- UNICEF (2021). U-Report: Desafíos que enfrentan las adolescentes en su gestión
menstrual. Recuperado de: https://argentina.ureport.in/opinion/2578/