Wat te doen als mijn kind zijn hoofd hard stoot
Klappen op het hoofd komen vaak voor tijdens de kindertijd. Vaak is het gelukkig niet meer dan even schrikken. Als een kind zijn hoofd hard stoot bij het vallen kan hij een paar tranen vergieten en daarna na wat knuffels, kusjes en verwennerijen is hij vergeten wat er is gebeurd.
“Kinderen zijn de belangrijkste aanwinst van de wereld en de beste hoop voor de toekomst.”
– John Fitzgerald Kennedy –
Wanneer kinderen zelfstandig beginnen te lopen hebben ze de neiging vaak te vallen. De basis psychomotorische vaardigheden van het kind zijn nog niet voldoende ontwikkeld om effectieve mobiliteit te hebben.
In dit stadium kunnen klappen op het hoofd vaker voorkomen, vooral bij kinderen die proberen te ‘rennen’ voordat ze kunnen lopen.
Kinderen die tijdens het lopen hun hoofd stoten hebben meestal geen ernstige gevolgen. Omdat ze maar van een geringe hoogte vallen in dit geval, eindigen ze meestal met een bult en niks meer. Helaas eindigen niet alle vallen goed. Als je kind dus zijn hoofd hard stoot, zorg dan goed voor hem en volg deze aanbevelingen.
Wat te doen als je kind zijn hoofd hard stoot
Mama, als je kind zijn hoofd hard stoot, ga je als volgt te werk:
Observeer hun gedrag gedurende een paar minuten
Het eerste wat je kind zal doen na een harde of lichte stoot tegen het hoofd is wat iedereen zou doen: huilen.
Tijdens het huilen komt de familie bijeen om het kind te troosten. Door je verwennerij en je kusjes is het onmogelijk om de situatie te beoordelen. Daarom, als je kind zijn hoofd hard stoot wacht dan even voordat je naar de kinderarts gaat.
Je moet zijn reactie observeren. Het zijn namelijk de symptomen na de val die je zullen vertellen of het slechts een stoot is zonder ernstige gevolgen of dat er een kans bestaat op hoofdletsel.
Als het kind kalmeert bij je aanraking en blijft spelen en lopen zonder enige andere reactie die wijst op een hersenletsel, dan is de val waarschijnlijk niet gevaarlijk. In dit geval moet je je kind een paar uur in de gaten houden om er zeker van te zijn.
Wees bedacht op deze symptomen
Symptomen geassocieerd met traumatisch hersenletsel nadat het kind het hoofd hard heeft gestoten en de symptomen waarmee je zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet gaan zijn de volgende:
- Verlies of afname van bewustzijn. In het laatste geval, zelfs als je kind slechts 1 jaar is, jij kent hem het beste. Dus je zult meteen opmerken of hij gedesoriënteerd of verward is, of dat het lijkt of hij zijn bewustzijn gaat verliezen.
- Overmatige slaperigheid.
- De bult wordt groter. Als je merkt dat de bult groter wordt, blijf dan niet thuis. Breng je kind naar de eerste hulp.
- Geheugenverlies van gebeurtenissen van voor en na de val. Als je je kind vraagt familieleden te identificeren en hij kent je niet meer, dan kan dit duiden op hersenletsel.
- Verlies van evenwicht. Als je kind nog leert lopen is dit symptoom moeilijk te zien.
- Braken.
- Visuele problemen. Dit kun je controleren door je kind als ze eenmaal kalm zijn te vragen of hij alles nog goed kan zien.
- Epileptische aanvallen.
- Een wond op de plek waar je kind zich gestoten heeft.
- Moeilijkheden met praten. Je kent je kind en de manier waarop hij zich uitdrukt. Je kent zijn taalgebruik en hoe hij normaal dingen verwoordt. Als je een verandering in zijn communicatie opmerkt, houd dan rekening met dit symptoom.
- Motorische disfunctie. Dit signaal kun je met het blote oog zien. Je moet gewoon kijken naar hoe hij loopt en zijn bewegingen coördineert. Je kind kan je ook vertellen of een deel in zijn lichaam zwak aanvoelt of als er ergens helemaal geen gevoel is.
- Hoofdpijn.
- Bloed dat uit de neus of oren komt.
Blijf te allen tijde kalm
Mama, we weten dat het moeilijk is om kalm te blijven als je een van bovenstaande symptomen bij je kind opmerkt. Voor je eigen bestwil moet je echter gefocust blijven en altijd weten wat je moet doen.
Hoewel je eerste reactie nadat je kind op zijn hoofd is gevallen is om hem aan te moedigen, omdat je op dat moment niet weet of het een lichte klap of een blessure is, is het raadzaam om het kind niet te veel te bewegen of te schudden. Dit kan namelijk pijn doen.
Als je je concentreert op wat er net gebeurd is in plaats van boos te worden zul je je realiseren dat je je kind de komende uren in de gaten moet houden en alert moet zijn.
Door gewoon kalm te blijven zul je een manier vinden om je kind te helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. Golpes en la cabeza ¿qué nos debe preocupar? Octubre 2019.
- KidsHealth. (n.d.). Lesiones en la cabeza. KidsHealth. https://kidshealth.org/es/parents/head-injury-esp.html