6 Vragen over de mondgezondheid van kinderen
Vanaf het moment dat je ouder wordt, worden zorgen over hoe je het beste voor je kind kunt zorgen een nieuwe realiteit. Het komt dan ook vaak voor dat er bij de verzorging van de mond van kleintjes twijfels rijzen over de mondgezondheid van kinderen.
In dit artikel vertellen we je de meest gestelde vragen van ouders over de mondgezondheid van kinderen. Zo kan je op de juiste manier voor de mondholte van je kleintje zorgen. Lees verder!
1. Op welke leeftijd beginnen ze hun tanden te poetsen?
Een van de meest voorkomende twijfels over de mondgezondheid van kinderen is wanneer het de juiste tijd is om hun tanden en mond te beginnen poetsen. Je moet weten dat hoe vroeger je begint, hoe beter het zal gaan.
Het is het beste om de mond van je baby schoon te maken nog voor de eerste tandjes verschijnen. Bacteriën en melkresten kunnen zich namelijk op de mondoppervlakken ophopen. Bovendien helpt het van jongs af aan ontsmetten van de mondholte om de kleine aan deze gewoonte te laten wennen.
“Het is van essentieel belang dat mondhygiëne van jongs af aan een gewoonte is, om te voorkomen dat er tand- en tandvleesproblemen ontstaan, zoals gaatjes, parodontale aandoeningen, of zelfs tandverlies. ”
-UNICEF-
Je kunt de mond van de baby het beste schoonmaken door je vinger in een met water bevochtigd schoon gaasje te wikkelen. Wrijf met het gaasje over het tandvlees en de tong.
Zodra de eerste tandjes in de mond verschijnen , moet je een tandenborstel gebruiken. Er zijn verschillende modellen speciaal voor baby’s en kleine kinderen, met kleine koppen en zachte borstelharen.
Fluoride gebruiken
Volwassenen moeten elke dag, minstens tweemaal per dag, de taak op zich nemen om de tanden van hun kinderen te poetsen. Er moet op gelet worden dat alle tandoppervlakken van elke tand in de mond schoongemaakt worden. Tussen de leeftijd van 6 en 8 jaar kunnen kinderen beginnen zelf te poetsen. Volwassenen moeten het proces wel begeleiden en controleren.
Deskundigen raden aan een kleine hoeveelheid fluoride tandpasta te gebruiken om gaatjes te voorkomen. In het begin moet slechts een minimale dosis, vergelijkbaar met de grootte van een rijstkorrel, gebruikt worden. Als het kind begint uit te spugen, kan de dosis verhoogd worden tot een hoeveelheid die lijkt op die van een erwt.
2. Wanneer voor het eerst naar een kindertandarts?
Het eerste bezoek aan de tandarts moet plaatsvinden vóór de eerste verjaardag van de baby, als de eerste tandjes verschijnen. Ze moeten om de zes maanden herhaald worden of zo vaak als de kindertandarts aanbeveelt.
Door op jonge leeftijd met de bezoeken te beginnen kan de tandarts de groei en ontwikkeling van de kaken beoordelen en het doorkomen van de tanden opvolgen. Ook kan zo elke afwijking, ziekte of gewoonte die de mondgezondheid van kinderen beïnvloedt vroegtijdig worden opgespoord, zodat de tandarts tijdig kan behandelen.
Ook helpt een bezoek aan de kindertandarts van jongs af aan het kind zich beter te hechten aan de professional, de praktijk, en de dynamiek van deze vorm van zorg. Ouders kunnen tijdens deze consulten al hun twijfels wegnemen en meer te weten komen over de nodige zorg om de mond van hun kind gezond te houden.
3. Mondgezondheid van kinderen: worden melktanden ziek?
Of gaatjes invloed hebben op melktanden is een andere veel voorkomende twijfel over de mondgezondheid van kinderen. Deze ziekte, die over de hele wereldbevolking voorkomt, tast zowel het blijvende als het primaire gebit aan. Daarom is het zo belangrijk ze vanaf het begin te verzorgen.
Als de ziekte zuigelingen en jonge kinderen treft, staat ze bekend als tandbederf door babyflesjes of gaatjes bij (Spaanse link) jonge kinderen Het wordt gekenmerkt door de snelle vernietiging van de tijdelijke tanden en kiezen en ontstaat als gevolg van een ontoereikende of onbestaande tandhygiëne, gecombineerd met een hoge consumptie van suikers.
Het gebruik van flessen met zoete dranken en de blijvende aanwezigheid van deze stoffen op de tandoppervlakken leiden tot het ontstaan van de ziekte bij zuigelingen.
Je moet weten dat melktanden een heel belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kinderen. Ze helpen bij het kauwen en slikken van voedsel, grijpen in bij de spraak en uitspraak, en beïnvloeden het uiterlijk van de glimlach. Bovendien bevorderen ze de juiste ontwikkeling van de kaken en houden ze ruimte vrij voor de blijvende tanden. Ze begeleiden zelfs het doorkomen van deze blijvende tanden.
Om al deze redenen is het van essentieel belang de tijdelijke tanden te beschermen en te voorkomen dat ze aangetast worden. En als dat toch gebeurt, is het nodig ze te behandelen om ze in de mond te houden tot ze vanzelf uitvallen. Gebeurt dit niet, dan is er kans op ernstige complicaties zoals pijn, infecties, voortijdig verlies, en misvormingen.
4. Welke voedingsmiddelen veroorzaken gaatjes?
Voeding speelt een fundamentele rol bij de juiste ontwikkeling van kinderen. Van jongs af aan voor hun voeding zorgen, onder meer door er fruit, groenten, granen, vlees, zuivelproducten en peulvruchten in te verwerken, bevordert het behoud van een goede gezondheid.
Dit brengt ook voordelen voor de mondholte. Een voldoende toevoer van vitaminen, mineralen, calcium, fosfor en fluoride helpt namelijk bij de opbouw van sterke en resistente tanden.
Maar als het om de voeding van kinderen gaat, hebben veel ouders twijfels over welke voedingsmiddelen de mondgezondheid van kinderen het meest beïnvloeden. Snoep en geraffineerde suikers zijn het schadelijkst voor de mond. Snoep, koolzuurhoudende dranken, sappen, frisdranken, gebak en snacks zijn enkele voorbeelden.
Bacteriën in de mond profiteren van suiker in de voeding en produceren, als ze gemetaboliseerd worden, zuren die harde weefsels vernietigen. Daarom is een dieet met een hoge aanwezigheid van deze zoete stof vatbaar voor gaatjes bij kinderen.
Tijdens de kindertijd is het belangrijk om verantwoord om te gaan met die zoetigheden die kinderen meestal verkiezen. En hoewel het het beste is ze te vermijden, als je ervoor kiest ze toch aan te bieden, moet dat onregelmatig en bij speciale gelegenheden gebeuren.
Het is ook van cruciaal belang dat de inname van deze artikelen op één moment van de dag gebeurt en niet op verschillende tijdstippen. Het is ook belangrijk de tanden goed te poetsen na het eten ervan.
5. Moet fluoride op de tanden worden aangebracht?
Misschien heb je wel eens over fluoride gehoord en twijfel je aan de voordelen ervan voor de mondgezondheid van kinderen. Je moet weten dat het gebruik van dit element in de mondholte gaatjes helpt voorkomen.
De werking van fluoride dat via voedsel en water wordt ingenomen, heeft een gunstige invloed tijdens de vorming van tanden en kiezen. Dat wil zeggen, het werkt alleen bij kinderen als de gebitselementen nog niet ontstaan zijn.
In dit stadium is het belangrijk voorzichtig te zijn met de hoeveelheid van het ingenomen mineraal. Een teveel aan het element kan namelijk tot fluorose leiden.
Anderzijds is de werking van plaatselijk fluoride (direct aanbrengen op de mondoppervlakken) een van de meest gunstige praktijken. Het element in kwestie verbindt zich met de mineralen (Spaanse link) in de tand en zorgt voor een tandoppervlak dat beter bestand is tegen door bacteriën veroorzaakte zuren. Bovendien vermindert de aanwezigheid ervan in het mond milieu de verspreiding en samenklontering van bacteriën.
Fluoride wordt dagelijks opgenomen, door het gebruik van fluoride tandpasta’s. Maar let op de dosering volgens de leeftijd van het kind, want zoals gezegd kan een overmatig gebruik of het per ongeluk innemen ervan ongewenste effecten veroorzaken.
Daarnaast kan de tandarts in de tandartspraktijk fluoridevernissen of -gels aanbrengen. In het algemeen voert hij dit om de 6 maanden als preventieve maatregel uit. Hij kan dit echter ook vaker kan doen, afhankelijk van het geval.
Tot slot kan de tandarts, afhankelijk van het risico op gaatjes bij het kind, het gebruik van speciale pasta’s met een hogere concentratie van het element of mondspoelingen voorstellen.
6. Wat zijn tandverzegelingen en hoe beïnvloeden ze de mondgezondheid van kinderen?
Tandverzegeling is een preventieve maatregel die de tandarts op de gezonde kiezen van kinderen gebruikt om gaatjes te voorkomen. Het bestaat uit het aanbrengen van een dun laagje van een speciaal materiaal op de ruwe en diepe oppervlakken van de tanden.
De tandarts gebruikt deze techniek om moeilijk schoon te maken plaatsen (Engelse link) op te vullen, waar zich meestal tandplak ophoopt. Zo wordt een beschermende barrière op de kiezen gevormd, die hun hygiëne bevordert en de kans op ziekten vermindert.
In het algemeen brengt de tandarts deze barrières aan op blijvende kiezen, zodra ze klaar zijn met doorkomen. Meestal rond de leeftijd van 6 jaar en dan op de leeftijd van 12 jaar. Maar in sommige gevallen met een hoger risico kan men ze ook gebruiken op premolaren, tijdelijke tanden, of andere elementen met een of ander anatomisch defect dat bacteriën vasthoudt. Ze worden eenvoudig, snel en pijnloos aangebracht en vereisen geen verdoving.
Twijfels over de mondgezondheid van kinderen wegnemen
De beste manier om voor de mondgezondheid van kinderen te zorgen is goed geïnformeerd te zijn over wat je moet doen. Door antwoorden te zoeken op je twijfels kun je er op een verantwoorde manier voor zorgen.
Een bezoek aan een kindertandarts is een van de beste strategieën om te weten wat je moet doen en om eventuele vragen te beantwoorden. De vakman legt uit hoe je de mond van je kind moet verzorgen en begeleidt je bij het proces.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Toaza Pacheco, A. M. (2019). Aplicación tópica del flúor en piezas permanentes de pacientes de 10 años de la Unidad Educativa 11 de Noviembre de Riobamba (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
- Lombardi Nieto, L. R. (2022). EFECTIVIDAD DE LAS TOPICACIONES CON FLÚOR BARNIZ AL 5% EN LA PREVENCIÓN DE CARIES DENTAL EN NIÑOS MENORES DE 5 AÑOS QUE ACUDEN AL CENTRO DE SALUD YACUS-HUÁNUCO 2021.
- Tapia Villarroel, M. B., Flores, N. M., Parra, A. A., & Domínguez Guidi, R. L. (2020). Acción de los fluoruros sobre las bacterias cariogénicas. In I Congreso de Educación en Ciencias Biológicas (CECIB)(Edición virtual, 27 y 28 de noviembre de 2020).
- Singh, A., Patil, V., Juyal, M., Raj, R., & Rangari, P. (2020). Comparative evaluation of occlusal pits and fissures morphology modification techniques before application of sealants: An In vitro study. Indian Journal of Dental Research, 31(2), 247.
- Cvikl, B., Moritz, A., & Bekes, K. (2018). Pit and fissure sealants—a comprehensive review. Dentistry journal, 6(2), 18.
- García Suárez, A. (2019). Caries temprana de la infancia. Prevención y tratamiento. Presentación de un caso.
- Pasapera, C., & Dollybeth, M. (2017). Concentración de fluor en el agua de consumo humano en el distrito de Piura, 2016.
- Guerra, M. H., Rondón, N. D., Zamudio, Y. C., & Hoffmann, I. M. (2018). Hábitos alimenticios y su relación con la caries de la primera infancia.
- Suarez, M. R. G. (2019). La caries dental en relación con el pH salival, dieta e higiene dental. Orbis Tertius-UPAL, 3(5), 73-82.