Technologische ziektes bij kinderen: wat moet je weten?

Technologische ziekten zijn zeer gevaarlijk voor kinderen. Overmatig gebruik van smartphones, tablets en televisie kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van onze kinderen.
Technologische ziektes bij kinderen: wat moet je weten?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen leren op steeds jongere leeftijd om het gebruik van smartphones, tablets en afstandsbedieningen onder de knie te krijgen. Misschien ben je het al gewend om ze video-games te zien spelen, maar dit kan helaas leiden tot zogenaamde technologische ziektes.

Wat zijn technologische ziektes precies? Lees dit artikel om alles te weten te komen.

Wat zijn technologische ziektes?

Er lijkt een constante toename van nieuwe begrippen, nieuwe syndromen en nieuwe concepten te verschijnen in de moderne maatschappij. Veel van de kwalen waar we tegenwoordig aan leiden staan in verband met het gebruik van technologie, een gebrek aan beweging en slechte voeding.

We focussen ons vandaag op technologische ziektes bij kinderen. Dit probleem lijkt misschien ongevaarlijk, maar heeft gevolgen op korte, middelmatige en lange term.

Deze ‘ziektes’ of aandoeningen komen steeds vaker voor. Hoewel ze nog niet in detail bestudeerd zijn, kan het bestaan ervan niet ontkend worden. Het ergste van allemaal is dat ze onze kinderen al op jonge leeftijd aantasten.

Wat bedoelen we met technologische ziektes? Dit is simpelweg een begrip dat verwijst naar gezondheidsproblemen die ontstaan zijn door het constante gebruik van technologische apparaten.

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, zijn kinderen de grootste gebruikers van smartphones, tablets en game-consoles en lijden aan de gevolgen die hieraan vastzitten.

Een paar van de belangrijkste technologische ziektes zijn:

1. Gehoorproblemen vanwege gebruik van koptelefoons

Als er constant harde muziek afgespeeld wordt door koptelefoons en oortjes kan dit zorgen voor gehoorproblemen. Dit is vooral het geval bij de oortjes die je in de gehoorgang plaatst.

Het luisteren naar muziek, video’s en game-geluid op een steeds harder volume om het omgevingsgeluid te dempen is momenteel een trend. Veel ouders gaan met hun kind naar de kinderarts vanwege een slecht gehoor. De reden hiervan is dan ook vaak het gebruik van oortjes.

Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat deze apparaten oorsuizen kunnen veroorzaken, een aandoening die veroorzaakt is door zenuwbeschadiging in het oor.

Kinderen op hun mobiel

2. Verwondingen door herhalende bewegingen

Het is moeilijk te geloven, maar er zijn zelfs 5-jarige kinderen met tendinitis in hun pols of het carpaal tunnel syndroom. Er zijn hier meer gevallen van dan je denkt en ze komen voornamelijk door het urenlang vasthouden van een smartphone en te drukken op het scherm tijdens het spelen van video-games.

Nog een probleem is tendinitis in de duimen vanwege het typen van berichtjes. Deze vingers worden het meeste gebruikt om te typen op smartphones en zorgen het meest voor pijn, stijfheid, kramp en tintelen.

3. Vermoeide ogen is ook een van de technologische ziektes

Dit staat ook bekend als visuele stress. Dokters vinden dit één van de meest zorgwekkende technologische ziektes bij kinderen. Wanneer ze ontelbare uren naar een klein scherm staren, kunnen ze last krijgen van vermoeide ogen.

Andere symptomen zijn onder andere:

  • droogheid
  • lichte sensitiviteit
  • waterige ogen
  • roodheid
  • pijn tijdens het lezen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid

4. Slapeloosheid

Dit is een technologische ziekte die we vaak linken aan volwassenen, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Wanneer je ‘s avonds naar een scherm kijkt, gaan de hersenen op alarm stand, waardoor je niet kan slapen.

Het scherm heeft blauw licht dat namelijk de niveaus van het hormoon melatonine (die slaap induceert) en de regelmaat van de cycli van waakzaamheid en rust verstoort.

5. Spierpijn

Pijn in de rug, nek en schouders is een veelvoorkomend gevolg van het gebruik van technologische apparaten. Het aannemen van een slechte houding tijdens het kijken van een film of serie, het spelen van games en het kijken van video’s kan een kromming in de ruggengraat, verandering in houding, kramp en nog meer veroorzaken.

Foto's maken met een smartphone

6. Een internetverslaving, één van de technologische ziektes

Een internetverslaving is één van de meest zorgwekkende technologische ziektes. Bij een internetverslaving willen kinderen niks anders dan in hun kamer naar een scherm blijven staren.

Ze hebben hun mobiel naast hun tijdens het avondeten, op vakantie, op familie-uitjes (als we ze al meekrijgen), op school… de verslaving is zo sterk dat ze slapen met hun mobiel onder hun kussen. Als ze om een of andere reden een paar minuten zonder hun mobiel moeten, hebben ze het gevoel dat ze iets belangrijks missen.

Wat moet je doen als je kind een technologische ziekte heeft?

  • Als eerste, beperk hun toegang tot het internet en hun apparaten.
  • Plan daarnaast buitenactiviteiten als alternatief
  • Laat ze twee uur voordat ze gaan slapen hun mobiel niet meer gebruiken.

Zoek professionele hulp wanneer dit nodig is, zoals een dokter, psycholoog of fysiotherapeut.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • López, A. (2014). Las tecnopatías: enfermedades causadas por las tecnologías del siglo XXI. EFESALUD.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.