Rosacea tijdens de zwangerschap: Oorzaken, Symptomen, en Behandeling
Hoewel rosacea tijdens de zwangerschap niet een van de meest voorkomende huidverschijnselen is, komt het toch af en toe voor. Daarom is het ook in deze periode aan te raden een goede huidverzorgingsroutine te volgen. In feite kan elke huidziekte tijdens de zwangerschap verergeren of zich voor het eerst openbaren.
Wat is rosacea en waarom komt het voor?
Rosacea is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte die verschijnt in de vorm van verschillende laesies op het huidoppervlak van het gezicht. Hoewel het meestal beperkt blijft tot de huid, zijn er ook oculaire manifestaties van de ziekte.
Rosacea die tijdens de zwangerschap ontstaat is een kortstondige aandoening (Engelse link) die de neiging heeft te verdwijnen na de geboorte van de baby, als de hormoonspiegels zich beginnen te stabiliseren.
De precieze oorzaak van het ontstaan van rosacea tijdens de zwangerschap is echter niet bekend. Maar omdat het een tijdelijke toestand van de zwangerschap is, hangt ze sterk samen met de hormonale veranderingen van dat stadium.
Van de micro-organismen lijken demodex mijten betrokken te zijn bij het ontstaan van rosacea, omdat een grotere hoeveelheid wordt aangetoond in de aangetaste huid. Dit volgens enkele studies (Engelse link) in het New England Journal of Medicine.
Klinische manifestaties van rosacea tijdens de zwangerschap
Rosacea verschijnt met erytheem, teleangiëctasieën, terugkerende roodheid, papels, of pustels op de neus, wangen, kin, en voorhoofd. Met andere woorden, de manifestaties van rosacea tijdens de zwangerschap zijn vaak niet te onderscheiden van manifestaties die op andere momenten in het leven ontstaan.
Rosacea symptomen komen en gaan, als opflakkeringen en remissies, vergezeld van aanhoudende of voorbijgaande roodheid in het gezicht. Het centrale deel van het gezicht is het meest aangedaan met prikkende, branderige en kleine zichtbare bloedvaatjes, telangiectasieën genoemd.
Hoewel sommige rosacea laesies, zoals papels en pustels, op acne kunnen lijken, worden open comedonen (mee-eters) in het algemeen niet gezien bij rosacea.
Deze aandoening wordt ingedeeld in 4 subtypes, naar de klinische manifestaties die zich presenteren:
- erythemateuze teleangiectatisch
- papulopustuleus
- fibromateus
- oculair
Laten we elk geval bekijken.
Erythemateuze teleangiectatische rosacea
Erythematotelangiectatische rosacea wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid en blozen van het centrale gebied van het gezicht. Er kunnen ook zichtbare bloedvaatjes en laesies aanwezig zijn die kenmerkend zijn voor papulopustuleuze rosacea. Dit huidtype is meestal erg gevoelig, met een jeukend en branderig gevoel.
Papulopustuleuze rosacea
De kenmerkende laesies van dit subtype, papels en/of pustels, kunnen samen voorkomen met voorbijgaand of aanhoudend erytheem in het gezicht. Deze variant wordt vaak verward met gelokaliseerde acne in het gezicht. Hoewel er geen definitieve genezing voor rosacea bestaat, kan de ziekte met de juiste behandeling onder controle gehouden worden.
Rosacea fybromatosa (rhinophyma)
Rosacea fybromatosa is niet een van de meest voorkomende verschijningsvormen bij zwangere vrouwen. Het wordt gekenmerkt door duidelijke verdikkingen van de huid en onregelmatige knobbeltjes op het huidoppervlak van de neus. Op zijn beurt is er bewijs van een toegenomen volume talgklieren en fibrose.
Oculaire rosacea
Oculaire rosacea varieert van een vreemd voorwerp gevoel, lichte irritatie, wazig zien, en droogheid, tot ontstekingskeratitis en ernstige verandering van het oogoppervlak. Het komt zelden voor dat rosacea een bedreiging vormt voor iemands gezichtsvermogen. Oculaire manifestaties van deze ziekte kunnen eerder optreden dan cutane manifestaties.
Therapeutische mogelijkheden voor rosacea tijdens de zwangerschap
Rosacea is gebaseerd op een klinische diagnose en vereist meestal geen biopsie. Dan is de eerste therapeutische stap de zwangere vrouw te adviseren om triggers op te sporen en te vermijden.
Topische behandelingen
Topische crèmes bevatten antibiotica om de kans op infectie te verminderen. Ze kunnen zelfs actieve ingrediënten bevatten met kalmerende en ontstekingsremmende effecten.
Als rosacea tijdens de zwangerschap optreedt, kun je het beste naar een dermatoloog gaan om de juiste behandeling in te stellen en orale medicatie te vermijden. Dat laatste is erg belangrijk, want sommige geneesmiddelen zijn niet geschikt (Engelse link) tijdens borstvoeding of zwangerschap. In feite kunnen systemische corticosteroïden nodig zijn, maar die kunnen intra-uteriene groeivertraging, hypertensie of zwangerschapsdiabetes veroorzaken.
Het gebruik van hulpmiddelen
Je verloskundige moet geraadpleegd worden voordat je met een van de volgende dermatologische behandelingen begint:
- Rood licht therapie
- Gepulseerd licht
- Lasertherapie
Natuurlijke therapieën
Een van de triggers van uitbraken van rosacea kunnen episodes van stress zijn. Daarom is het een goed idee om activiteiten te beoefenen die de zwangere vrouw rust en ontspanning geven. Meditatie, massage en prenatale yoga zijn daarom heel effectief om de klinische verschijnselen van de ziekte te helpen verlichten.
Rosacea en huidverzorging als preventie
Het is het beste om een correcte huidverzorgingsroutine aan te houden, met het gebruik van een mild pH-gebalanceerd reinigingsmiddel voor de tere en gevoelige huid. Bovendien is rosacea geen levensbedreigende aandoening en de algemene prognose is goed. Het kan echter wel tot angst en depressie leiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bechstein SK, Ochsendorf F. Akne und Rosazea in der Schwangerschaft [Acne and rosacea in pregnancy]. Hautarzt. 2017 Feb;68(2):111-119. German. doi: 10.1007/s00105-016-3918-8. PMID: 28070633.
- Gomolin T, Cline A, Pereira F. Treatment of rosacea during pregnancy. Dermatol Online J. 2021 Jul 15;27(7). doi: 10.5070/D327754360. PMID: 34391325.
- van Zuuren EJ. Rosacea. N Engl J Med. 2017 Nov 2;377(18):1754-1764. doi: 10.1056/NEJMcp1506630. PMID: 29091565.