Je angst onder controle houden zonder je kinderen te beïnvloeden

Als ouders angstig zijn, dan kunnen hun kinderen ook intense emoties ervaren zonder precies te begrijpen wat er gebeurt. Vandaag zullen we bespreken hoe je kunt voorkomen dat je angst je kinderen beïnvloedt.
Je angst onder controle houden zonder je kinderen te beïnvloeden

Laatste update: 28 juli, 2020

In dit artikel helpen we je om je angst onder controle te houden om te voorkomen dat je angst je kinderen beïnvloedt. Kinderen imiteren wat ze bij hun ouders zien… onze gebaren, onze woorden en de dingen die we doen.

Als je schreeuwt, dan zullen je kinderen schreeuwen. Als je leest, dan zullen zij lezen. En als je angstig bent, dan zullen ze die angst ook voelen en naar die gevoelens handelen. Dit is waar, zelfs als ze niet echt begrijpen wat er aan de hand is of waarom je bang bent.

Kinderen kunnen zien wanneer hun ouders angstig zijn

Het is normaal dat kinderen de angst van hun ouders detecteren en deze nadoen. Kinderen lopen erg synchroon met de stressniveaus van hun ouders en lijden meer aan passieve stress dan we vaak beseffen. Hun hersenen ontwikkelen zich nog steeds en ze zijn erg gevoelig voor omgevingsstressoren, inclusief het gedrag van hun ouders.

Studies hebben zelfs aangetoond dat, zelfs wanneer kinderen uit de eerste hand geen stressvolle situatie ervaren, ze zich met de energie van hun ouders voeden. En hoe angstiger ouders zijn, hoe groter de stress en angstniveaus bij hun kinderen zullen zijn. Met andere woorden, het is heel gemakkelijk om je angst aan je kinderen door te geven zonder het te beseffen.

De hersenen van onze kinderen zijn als sponzen. Ze bewonderen ons, modelleren ons gedrag en krijgen aanwijzingen over hun eigen veiligheid volgens ons eigen gedrag en de dingen die we zeggen.

Als je kinderen merken dat je je zorgen maakt of bang bent, dan beginnen ze zich onzeker over de wereld te voelen. Op dezelfde manier kunnen ouders, wanneer ouders gezonde manieren van omgaan met intense emoties modelleren, hun kinderen leren dat ze niet bang of onrustig hoeven zijn. Ze kunnen het eerder confronteren en het oplossen.

Je angst onder controle houden: leer je angsten onder ogen te zien

Bange moeder

Wat kun je dus doen de volgende keer dat je je angstig begint te voelen? Herken en accepteer eerst je gevoelens. Probeer er niet tegen te vechten of ze te negeren. Als je dit wel doet, dan worden de symptomen alleen maar verergerd en wordt je angst nog erger. Onthoud dat angst gewoon een gevoel is, net als elk ander gevoel.

In plaats van te proberen te ontsnappen aan je angst, leer je om je angsten onder ogen te zien en ze te overwinnen. De beste manier om met angst om te gaan, is door het in de ogen te kijken. Angst is een aangeleerd gedrag dat je ook af kunt leren door jezelf keer op keer met je angst in contact te brengen totdat deze verdwijnt.

Je angst onder controle houden: twijfel aan je angst

Wees realistisch over je angst. Vraag aan jezelf: Wat is het ergste dat er zou kunnen gebeuren? Is het waarschijnlijk dat het gaat gebeuren? Dit helpt je om je gedachten uit te dagen en te beseffen hoe onrealistisch en onwaarschijnlijk je zorgen zijn.

Tegelijkertijd is het belangrijk om een techniek te vinden die je helpt om onder ogen te zien wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld:

  • Ademhaling: diepe ademhalingsoefeningen zijn een goede strategie om de angst te verminderen. Activeer de ontspanningsreactie van je lichaam. Probeer in te ademen, terwijl je tot 4 telt en tel dan weer tot 4, terwijl je langzaam uitademt. Herhaal dit vervolgens meerdere keren.
  • Zoek een veilige plek voor jezelf. Veel mensen vinden het ook nuttig om te stoppen met wat ze doen en naar een rustige plek te gaan. Een paar minuten stilte met je gedachten kan je helpen om opnieuw op te starten.
  • Zoek afleiding: als je angstig bent, dan versnellen je hersenen en beginnen je gedachten te versnellen. Het is belangrijk om even niet na te denken en je gedachten te vertragen. Je kunt bepaalde activiteiten uitvoeren die je geest afleiden en de logische kant van je brein betrekken. Luister bijvoorbeeld naar een podcast, tel nummers of vertel een verhaal.
  • Zoek naar activiteiten die op doelstellingen gericht zijn. Als je genoeg tijd hebt, richt je aandacht dan op een zinvolle en doelgerichte activiteit. Dit kan zoiets eenvoudigs zijn als je kleren wassen, naar de bioscoop gaan of je hond uitlaten.

Praat met je kinderen over wat er aan de hand is en wat je ervaart

Huilende moeder

Als je de controle verliest en voor de ogen van je kinderen begint te stressen, praat dan met ze over je gevoelens. Laat ze zien dat angstgevoelens heel gewoon zijn en bovendien iets is waar je mee om kunt gaan.

Laat je kinderen zien dat je je angst onder ogen ziet en strategieën gebruikt om ermee om te gaan. Op die manier zullen ze eerder hetzelfde positieve gedrag modelleren.

Dit leert hen dat het oké is om angstig te zijn en dat ze de situatie aankunnen. Als gevolg hiervan zullen ze zich comfortabeler en veiliger voelen om de wereld om hen heen te verkennen en te spelen.

Kinderen opvoeden heeft veel te maken met hen te leren omgaan met dingen die ze niet kunnen zien. Laat zien dat het beter is om irrationele angsten onder ogen te zien en ze te overwinnen dan ze uit te drukken of te proberen ervan te ontsnappen. Wellicht ook interessant voor jou

Een vermoeide moeder zijn – wat zijn de gevaren?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Een vermoeide moeder zijn – wat zijn de gevaren?

Een kind grootbrengen is niet gemakkelijk. Het vergt veel moeite en dit kan er na verloop tijd voor zorgen dat je een vermoeide moeder wordt.