Landkaarttong bij kinderen: symptomen en behandeling

Een landkaarttong is een aandoening die bij sommige kinderen kan voorkomen. Doordat het echter vreemde symptomen kan veroorzaken, maken ouders zich vaak ongerust.
Landkaarttong bij kinderen: symptomen en behandeling
Diego Pereira

Geschreven en geverifieerd door de arts Diego Pereira.

Laatste update: 16 februari, 2019

Een landkaarttong bij kinderen verschijnt meestal zonder pijn. Soms gaan kinderen zich er echter ongemakkelijk en geïrriteerd door voelen. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je je kind kunt helpen om met deze aandoening om te gaan.

Wat is een landkaarttong?

Het is een ontsteking van de tong die vlekken veroorzaakt in de vorm van een landkaart. Ze zijn meestal rood en wit aan de randen.

De officiële naam is lingua geographica. Deze naam komt van het feit dat de vlekken zich over de tong verplaatsen.

Over het algemeen verschijnen deze vlekken op de punt, de achterkant en de zijkanten van de tong. In sommige gevallen bereiken ze het ventrale segment.

Hoewel het hardnekkig is, is het geen gevaarlijke aandoening. Het vormt geen risico voor de gezondheid van kinderen.

Symptomen van een landkaarttong bij kinderen

arts kijkt naar de tong van een kind

Vaak lijkt het helder en soepel en groeit het snel. Hoewel het pijnloos is, veroorzaakt het soms ongemak. Het kan ook een branderig gevoel geven, vooral als ze pittig of zuur voedsel eten.

Een landkaarttong zorgt ervoor dat de smaakpapillen van kinderen verdwijnen, maar alleen bovenaan. Daarom heeft het geen invloed op de smaak. Bovendien groeien er constant en snel nieuwe smaakpapillen.

De tijd dat kinderen deze aandoening kunnen hebben, varieert. Het kan tussen een week tot een maand duren of soms zelfs langer.

Het is een constant veranderende aandoening en het uiterlijk verandert elke dag. Het kan zelfs binnen enkele uren veranderen. Bovendien is het chronisch, wat betekent dat het terug zal komen.

Als je echter opmerkt dat de tong van je kind opgezwollen is, niet kan ademen, spreken, slikken of kauwen, dan kan dit te maken hebben met een ernstige ziekte. Daarom moet je dan onmiddellijk naar je arts gaan.

Oorzaken van een landkaarttong

Hoewel we niet weten wat de oorzaak is, zeggen veel artsen dat het komt door een gebrek aan vitamine B.

Bovendien hebben artsen het geassocieerd met emotionele factoren zoals stress en angst. Ook kunnen irriterende stoffen zoals zuren, pittig voedsel, warm eten en tabak dit veroorzaken.

Aan de andere kant is er ook een verband tussen een landkaarttong en ziekten zoals rinitis en astma.

Hoewel het hardnekkig is, is het geen gevaarlijke aandoening. Het vormt geen risico voor de gezondheid van kinderen.

Kun je een landkaarttong behandelen?

Kindje gaat tanden poetsen

De oorzaken zijn onbekend, daarom is er geen specifieke behandeling voor een landkaarttong. Artsen raden eigenlijk aan om dingen te vermijden die meer irritatie en ongemak kunnen veroorzaken.

Bovendien stellen ze voor om voor je mondgezondheid te zorgen door je tanden te poetsen met een zachte borstel. Je kunt ook een steriel gaasje gebruiken om de mond van je kind schoon te maken.

Aan de andere kant moeten oudere kinderen mondwater gebruiken dat chloorhexidine bevat. Als het ongemak aanhoudt, breng dan waar het pijn doet een antihistaminegel aan. Dit helpt om sneller smaakpapillen te regenereren.

Een andere tip is om te letten op wat je kind eet. Sommige voedingsmiddelen veroorzaken sneller een landkaarttong. Bijvoorbeeld:

  • Kiwi
  • Banaan
  • Meloen
  • Walnoten
  • Azijn
  • Tomaten

Wat je moet weten over een landkaarttong bij kinderen

Je moet weten dat dit geen ziekte is, maar eerder een onschuldige aandoening. Hoewel het bij kinderen een tijdje kan duren, veroorzaakt het over het algemeen geen pijn.

Het is misschien even ongemakkelijk. Het vereist geen rigoureuze of dure behandelingen en ook niet veel testen.

Houd in gedachten dat dit bij baby’s niet vaak voorkomt. Er zijn echter enkele gevallen geweest bij baby’s van 6 maanden oud. Het komt echter vaker voor bij kinderen.

Zelfs minder jonge kinderen en volwassenen van middelbare leeftijd kunnen last hebben van dit probleem. Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Kortom, het is een goed idee om deze tips te volgen om te voorkomen dat je kind een landkaarttong krijgt. Als je je zorgen maakt, overleg het dan met je arts. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vidal MAM, Jiménez MMC, Luna RLM. Prevalence of tongue alterations and related factors in children attending the University of Cartagena, Colombia. Rev Odont Mex. 2013;17(4):235-239.
  • Jainkittivong A, Langlais RP. Geographic tongue: clinical characteristics of 188 cases. J Contemp Dent Pract. 2005 Feb 15;6(1):123-35. PMID: 15719084.
  • Picciani B, Santos VC, Teixeira-Souza T, Izahias LM, Curty Á, Avelleira JC, Azulay D, Pinto J, Carneiro S, Dias E. Investigation of the clinical features of geographic tongue: unveiling its relationship with oral psoriasis. Int J Dermatol. 2017 Apr;56(4):421-427. doi: 10.1111/ijd.13460. Epub 2017 Feb 10. PMID: 28188609.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.