Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?

Tijdens de eerste 40 dagen na de bevalling is het belangrijk dat nieuwe ouders elkaar begrijpen. Tijdens deze periode, ook wel kraamperiode genoemd, moeten nieuwe moeders zich onthouden van geslachtsgemeenschap.
Is het veilig om seks te hebben tijdens de kraamperiode?

Laatste update: 18 mei, 2019

Het komt vaak voor dat veel ouders tijdens de eerste 6 weken na het krijgen van een baby seks hebben. Ze doen dat, omdat ze denken dat 40 dagen onthouding teveel is. Het feit is echter dat vrouwen die net zijn bevallen deze tijd nodig hebben om te herstellen. Het hebben van seks tijdens de kraamperiode brengt een aantal risico’s met zich mee.

De kraamperiode verwijst naar de periode na de geboorte waarin de fysiologie van een vrouw volledig verandert. Haar hormonen en voortplantingssysteem keren terug naar normaal. In deze periode begint het lichaam van een vrouw te herstellen van de zwangerschap.

Het is daarom belangrijk voor vrouwen om echt te rusten en het na de bevalling rustig aan te doen. Zowel vaginale geboorten als een keizersnee veroorzaken scheuren in het vaginale kanaal. Het is belangrijk voor vrouwen om die scheuren goed te laten genezen.

Denk vooral aan het feit dat deze rusttijd heel belangrijk is om je voortplantingssysteem volledig te laten herstellen. Vergeet niet dat je lichaam de afgelopen 9 maanden het huis van een menselijk wezentje is geweest.

Je mag de kraamperiode op geen enkele manier licht opvatten. Hieronder zullen we uitleggen waarom.

Het risico van seks hebben tijdens de kraamperiode

Bloeding door seks te hebben tijdens de kraamperiode

Het vaginale kanaal is na een vaginale geboorte erg gevoelig. Elke beweging of wrijving van de vaginale wanden kan daardoor ongewone bloedingen veroorzaken.

Infectie

Vaginale penetratie tijdens de eerste 6 weken na de bevalling is voor nieuwe moeders uiterst schadelijk. Het nemen van dit risico verhoogt de kansen van een vrouw om een infectie op te lopen, dat kan zowel een schimmel als een bacteriële infectie zijn.

Een nieuwe zwangerschap

man en vrouw willen seks hebben

In deze periode, hoewel het onwaarschijnlijk is, kunnen vrouwen weer zwanger worden. Veel mensen geloven dat dit niet mogelijk is, maar dat is eigenlijk een mythe. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn.

Opengaan van de keizersnee wond

Wat betreft vrouwen die een keizersnee hebben gehad, is seks gedurende de eerste 40 dagen extreem gevaarlijk. Druk en samentrekkingen in de buik kunnen er zelfs voor zorgen dat de wond van de keizersnee weer opengaat. Onthouding van geslachtsgemeenschap is daarom een absolute must.

Seks hebben tijdens de kraamperiode en pijnlijke geslachtsgemeenschap

Het hebben van seks tijdens de kraamperiode, zo snel na de bevalling en voordat het geboortekanaal genezen is, kan behoorlijk pijnlijk zijn. Dit komt omdat het weefsel nog steeds gezwollen kan zijn.

Verre van het voelen van genot, ervaren vrouwen een branderig gevoel en ongemak. Ze vergroten ook hun kansen om de bovengenoemde complicaties te krijgen.

Zoals je kunt zien, maakt het niet uit of een vrouw een vaginale bevalling of een keizersnee heeft gehad, het is nog steeds belangrijk om op de juiste manier te genezen. Alleen je eigen arts zal kunnen beslissen of je wel of niet seks kunt hebben, op basis van zijn of haar observatie van je herstel.

In deze periode geduldig zijn en goed voor je lichaam zorgen voorkomt veel zorgen en gevaar.

Sommige vrouwen hebben tijdens de kraamperiode echter wel een hoog libido. Dit leidt er soms toe dat ze geloven dat ze klaar zijn om hun seksleven te reactiveren.

Natuurlijk kunnen hun partners ook graag seks willen hebben en het paar motiveren om de kraamperiode te schenden. Toch moeten beide partners geduld hebben en prioriteit geven aan de gezondheid van de nieuwe moeder.

De kraamperiode verwijst naar de periode na de geboorte waarin de fysiologie van een vrouw volledig verandert. Haar hormonen en voortplantingssysteem keren terug naar normaal.

Wat je tijdens de kraamperiode moet doen

vrouw leunt tegen man aan

Terwijl je in de kraamperiode zit, is het belangrijk dat jij en je partner een paar suggesties in praktijk brengen. Het onderstaande advies zal jullie helpen om de kraamperiode het hoofd te bieden:

  • Gebruik seksuele alternatieven, zoals orale seks. Dit is een optie voor stellen in deze periode. Artsen adviseren vrouwen echter om geen orale seks te ontvangen tijdens de kraamperiode.
  • Blijf verenigd en steun elkaar te allen tijde: gedurende deze periode zijn moeders gevoelig, zowel fysiek als emotioneel. Dit is het resultaat van hormonale veranderingen.
  • Seks is meer dan alleen geslachtsgemeenschap. Ontdek samen de erogene zones. Vergeet niet om geen voorwerpen in de vagina in te brengen, omdat dit tijdens de kraamperiode schade kan veroorzaken.
  • Houd de vlam levend: op zo’n belangrijk moment in je leven zijn kleine gebaren, aandacht, strelingen en omhelzingen buitengewoon geruststellend.

Je bewust zijn van de risico’s die verbonden zijn aan het hebben van seks tijdens de kraamperiode is dus essentieel. Het is aan jou om voor jezelf te zorgen en je lichaam volledig te laten herstellen of om je gezondheid in gevaar te brengen.

Praat met je partner, zodat jullie beiden op de hoogte zijn van de gevaren. Vergeet niet dat je welzijn van invloed is op je hele gezin, vooral voor je nieuwe baby. Optimaal gezond zijn is belangrijk, vooral tijdens deze eerste maanden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.