Invisalign voor tieners: wat je moet weten
De laatste tijd heeft onzichtbare orthodontie aan populariteit gewonnen, dankzij de discretie en het comfort. Maar kan Invisalign ® ook bij tieners gebruikt worden?
Orthodontische behandelingen zijn in deze levensfase heel gewoon. Het is namelijk een ideaal moment om gebitsproblemen te corrigeren. Enerzijds hebben tieners nu de gebitsvervanging van hun kindertijd achter de rug, en anderzijds ligt er nog een tijd van botgroei in het verschiet.
Maar, in dit stadium van zoveel lichamelijke veranderingen zijn jongeren erg bezorgd over hun fysieke verschijning. Dus kan het toevoegen van draden en beugels aan hun glimlach een bron zijn van verlegenheid, complicaties en zelfs een weigering van de behandeling.
Daarom is het niet alleen mogelijk om Invisalign® bij tieners te gebruiken, maar het is ook een optie geworden waarvoor jongeren steeds meer de voorkeur geven. Dat komt omdat het de mogelijkheid biedt om occlusale afwijkingen te corrigeren met een hulpmiddel dat onopgemerkt blijft. Blijf dus lezen en kom meer te weten over deze nieuwe methode.
Wat is Invisalign®?
Invisalign ® is een vorm van onzichtbare orthodontie die men gebruikt om occlusieproblemen en gebitsafwijkingen te corrigeren. Het bestaat uit het gebruik van zeer onopvallende transparante aligners, die je snel en gemakkelijk kunt verwijderen.
Het gebruik is heel praktisch en stelt de patiënten in staat de aligners in en uit te doen, zowel om te eten als om mondhygiëne uit te voeren. Maar om de behandeling te laten vorderen en werken, moet je ze minstens 22 uur per dag dragen.
Om de zoveel tijd, meestal om de 2 weken, zal de tandarts aangeven dat de hulpmiddelen vervangen moeten worden. Zo kunnen de apparaten de kracht uitoefenen die nodig is om de tanden in de gewenste stand te zetten.
De aligners maakt men op maat voor de mond van elke patiënt. Men gebruikt hiervoor een doorzichtig thermoplastisch materiaal dat ze voor het oog bijna onzichtbaar maakt.
Invisalign bij tieners: De bijzonderheden
Wat we tot nu toe vermeld hebben zijn de algemene kenmerken van het alignersysteem. Maar het gebruik van Invisalign ® bij tieners heeft enkele specifieke kenmerken die het van de gewone behandeling onderscheiden. In feite maken ze het meer geschikt voor gebruik bij kinderen tussen 11 en 18 jaar.
Hieronder delen we de kenmerken van Invisalign bij tieners:
- Gebruikscontroleurs: Dit zijn blauwe indicatoren die verdwijnen naarmate het apparaat gebruikt wordt. Zo kunnen de ouders en de tandarts de tijd van gebruik van de aligner regelen.
- Extra spalken: Bij een Invisalign behandeling bij adolescenten worden enkele extra setjes aligners geleverd om te gebruiken bij verlies of breuk. En dat is gratis.
- Geleiders voor de ontwikkeling van het gebit: Ze hebben een compensatiesysteem voor hoektanden, premolaren en tweede kiezen als die niet in de mond zitten. Bovendien fungeert het als een gids voor de ontwikkeling van het gebit van de laatste stukken die nog niet klaar zijn met ontstaan.
De totale behandeltijd varieert naar gelang de behoeften en de complexiteit van het klinische geval. Maar in het algemeen duurt de behandeling, bij verantwoord gebruik van het toestel, tussen de 12 en 18 maanden.
Wanneer wordt Invisalign gebruikt bij adolescenten?
Invisalign bij tieners kan gebruikt worden om bijna alle bijtproblemen te behandelen en om verkeerd geplaatste tanden uit te lijnen. Open beten, gekruiste beten, overbeet, crowding en diasteem kan men met dit type toestel verhelpen.
In de meeste gevallen vervangen ze de noodzaak van een beugel en bereiken ze dezelfde resultaten. Evengoed komt het laatste woord altijd van de orthodontist, die voor elk kind de meest geschikte optie zal aanbevelen.
Voordelen van Invisalign bij tieners
We hebben de esthetische factor die onzichtbare aligners bereiken al genoemd. Maar bij adolescenten bieden ze nog veel meer voordelen in vergelijking met traditionele orthodontische behandelingen. Daaronder vallen de volgende op:
- Verwijderbaarheid: Je kunt ze verwijderen om te eten, tanden te poetsen, foto’s te maken, een belangrijke gebeurtenis bij te wonen, en zelfs om te kussen.
- Hygiëne: Ze hinderen de tandhygiëne niet. Je kunt ze namelijk verwijderen om te poetsen en te flossen.
- Comfort: Omdat ze geen beugels of draden hebben die tegen het weefsel van de mond prikken of schuren, zijn ze veel comfortabeler om te dragen. Bovendien worden verwondingen, zweren en wonden in de zachte weefsels vermeden. Tot slot zijn met deze aligners noodgevallen minder waarschijnlijk.
- Veiligheid: Je kunt ze tijdens het sporten gebruiken zonder het risico dat ze bij een ongeluk in de lippen en het tandvlees blijven steken.
- Voorspelbaarheid: In het stadium vóór de behandeling gebruikt de arts software om het eindresultaat van de glimlach te visualiseren.
- Ze hebben geen invloed op het eten: Door de aligners te verwijderen kun je je gewone eetpatroon aanhouden zonder dat je voedsel hoeft te vermijden, zoals bij een beugel het geval is.
- Ze bevorderen het gevoel van eigenwaarde: Omdat er geen draden of beugels zijn die het uiterlijk van de glimlach beïnvloeden, is er minder kans op plagerijen of verlegenheid.
Een ander voordeel is dat ze het aantal consulten bij specialisten verminderen. Die vinden namelijk meestal om de 6 tot 8 weken plaats. In het geval van beugels zijn bezoeken aan de orthodontist frequenter.
Inzet voor de behandeling
Na alle voordelen te kennen die Invisalign bij adolescenten biedt, is het belangrijk te vermelden dat deze behandeling veel inzet van de patiënt vraagt. Succes hangt er voor een groot deel van af of de jongere het toestel de hele door de orthodontist aangegeven tijd draagt.
Om de gewenste resultaten te bereiken, moet je de aligners het grootste deel van de dag dragen. Hoewel het mogelijk is ze uit de mond te halen, mag je ze alleen uitdoen om te eten, om ze te ontsmetten en om je tanden te poetsen.
Als de toestellen uitgedaan zijn, moeten ze in hun hoesje opgeborgen worden om te voorkomen dat ze stuk gaan. En voor je ze weer in doet, moet je een grondige gebitshygiëne uitvoeren en de spalken goed schoonmaken.
Het gebruik van een zachte borstel en koud stromend water is voldoende om de aligners in goede conditie te houden. Een diepere reiniging om de 1 of 2 weken, met antiseptische tabletten voor protheses, zal je in staat stellen de resten weg te werken die dagelijkse reiniging niet kan verwijderen.
Aandachtig zijn voor het vervangen van de uitlijners, de orthodontist op de aangegeven tijden bezoeken, en diens aanbevelingen opvolgen is ook van essentieel belang om de behandeling zijn goede verloop te laten voortzetten. Met verantwoordelijkheid en discipline kunnen adolescenten een mooie glimlach bereiken met cosmetische hulpmiddelen zoals Invisalign®.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Harnick, D. J., & Briceño, J. (2011). Invisalign Teen. Rev Esp Ortod, 41, 260-6.
- Araujo, A. M., Ribas, M. A., Trías, M. Á. M., & Fernández-Bozal, J. (2016). Tratamiento de maloclusión clase III con alineadores estéticos (Invisalign®). Revista Española de Ortodoncia, 46(2), 78-85.
- Velo, C. P. E. Comparación entre Invisalign® y el tratamiento de brackets tradicional desde el punto de vista de la higiene bucodental. Evidencia científica.
- Mendoza, B. S. (2015). Predictibilidad de la expansión con el sistema Invisalign (Doctoral dissertation, Universidad de Sevilla).
- Ladewig, V. D. M., Ladewig, S. F. A. D. M., & Ladewig, N. D. M. (2020). Tratamento de diastemas generalizados seguindo protocolo de decomposição de movimentação com o Sistema Invisalign®. Ortho Sci., Orthod. sci. pract, 122-128.
- Saltos, V. I. A., Pérez, A. F., & Catillo, J. Q. Sistema Invisalign: Revisión bibliográfica.
- Antonio Zancajo, L. (2019). Estudio comparativo del dolor orofacial utilizando diferentes técnicas de ortodoncia: lingual, vestibular y alineadores (Invisalign®).
- Monteiro, M. P. M. (2015). Sistema Invisalign®: Aplicações em ortodontia (Doctoral dissertation, [sn]).
- Rivero, J. C., Yeste, F., & Nogal, A. (2017). Tratamiento de las maloclusiones con ortodoncia transparente. RCOE, 22(2), 87-96.