Het burn-out syndroom van een moeder

Niet iedereen ervaart het moederschap als iets moois. Er komt soms zo veel op je af dat je er uitgeput en depressief van kunt worden.
Het burn-out syndroom van een moeder
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 december, 2018

Hoewel moederschap echt lonend kan zijn, kan het helaas soms ook overmatig werk zijn. Het burn-out syndroom van een moeder is een goed voorbeeld van hoe moeilijk het kan zijn om een ​​moeder te zijn.

Het burn-out syndroom van een moeder treft veel vrouwen als het gaat om het opvoeden van hun kinderen. Het komt door de stress en vermoeidheid die gepaard gaat met de verantwoordelijkheid om voor een baby te zorgen.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door een chronische depressieve toestand. In de meest ernstige gevallen kunnen er zeer onaangename gevolgen zijn.

Daarom is het een veel ernstiger probleem dan alleen vermoeidheid of een tijdelijke depressie.

Het syndroom is een gevolg van de fysiologische, emotionele en psychologische uitputting die optreedt bij de ophoping van herhaalde stress met matige intensiteit.

De meestvoorkomende symptomen van het burn-out syndroom bij een moeder zijn:

  • slaapstoornissen
  • zwakte
  • chronische vermoeidheid
  • spijsverteringsstoornissen
  • hoofd- en rugpijn

Het burn-out syndroom van een moeder

We gaan het hebben over de fasen van het burn-out syndroom van een moeder.

1. Emotionele uitputting

Elk persoon heeft een bepaald uithoudingsvermogen als we het hebben over fysieke en psychologische energie.

De dagelijkse verantwoordelijkheden van moeders nemen meestal al hun energie in beslag tot ze het moment bereiken waarop ze zich volledig uitgeput voelen.

Tijdens deze fase kan de moeder een gevoel van onrust voelen vanwege de talloze taken die ze moet uitvoeren.

Emotionele uitputting is een van de fases van het burn-out syndroom van een moeder

2. Emotionele afstandelijkheid

Om haar kleintjes te beschermen en voor ze te zorgen kan een moeder verdedigingsmechanismen instellen.

Ze kan haar dagelijkse taken op de automatische piloot blijven uitvoeren, maar het heeft niet de emotionele input die het zou moeten hebben.

Als gevolg hiervan kan de moeder zich ver van haar kind, echtgenoot of dagelijks leven voelen.

3. De realiteit

De laatste fase van uitputting is waarschijnlijk het meest verontrustend. Op dit punt realiseert de moeder zich namelijk de groeiende kloof tussen wat zij zich voorstelde als een ideaal moederschap en de werkelijke realiteit die zij ervaart.

De realiteit botst met het geïdealiseerde idee om een ​​perfecte moeder te zijn.

Tijdens deze chaos kan de moeder het gevoel hebben dat ze gefaald heeft. Dit betekent een verlies van vertrouwen en het kan zelfs resulteren in agressief gedrag jegens het kind.

Belangrijkste oorzaken

  • Het zorgen voor je kind en het huishouden is een echte klus en soms worden moeders niet gewaardeerd om hun arbeid.
  • Vrouwen die weer aan het werk gaan, hebben misschien niet de tijd noch de energie om ook alle moeilijke situaties thuis aan te kunnen.
  • Soms is deze uitputting te wijten aan het zoeken naar perfectie. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat perfectie niet bestaat. Probeer geen perfecte moeder te zijn. Je hebt hulp en begrip nodig tijdens het uitvoeren van de grote hoeveelheid taken waarvoor je verantwoordelijk bent.

De grote teleurstelling

De realiteit van het moederschap is compleet anders dan geïdealiseerde fantasieën. De problemen en verantwoordelijkheden zijn immens.

Het is belangrijk om af te komen van het concept van de ‘ideale moeder’. Het moederschap bestaat in werkelijkheid namelijk uit zowel goede als slechte momenten.

“Er is geen manier om de perfecte moeder te zijn, er zijn echter een miljoen manieren om een ​​goede moeder te zijn”
Jill Churchill

Wie kan het burn-out syndroom krijgen?

Er is geen typisch profiel voor wie vatbaar is voor dit syndroom.

Het burn-outsyndroom van een moeder kan vrouwen van elke sociale status beïnvloeden. Het kan ook zowel beginnende moeders als ervaren moeders beïnvloeden.

Dit syndroom kan op elk moment voorkomen. Het kan voorkomen vlak na de geboorte van een kind of vele maanden of jaren later.

Wie kan het burn-out syndroom krijgen

Er zijn een paar risicofactoren voor moederschapsuitputting, zoals het hebben van een tweeling of het hebben van meerdere kinderen die ongeveer dezelfde leeftijd hebben.

Deze gevallen impliceren namelijk een belangrijke toename van de werkdruk van de moeder en dit kan leiden tot moederschapsuitputting.

Alleenstaande moeders kunnen ook last hebben van dit syndroom, omdat ze mogelijk de steun missen die ze nodig hebben om hun kinderen op te voeden.

Hoe word je beter?

De belangrijkste en meest effectieve manier om te verbeteren is te beseffen dat een perfecte moeder niet bestaat. Aarzel daarom niet om te delen hoe je je voelt met de mensen om je heen. Je kunt zelfs wat je ervaart delen met andere moeders.

Als je denkt dat je de hulp van een specialist nodig hebt, dan moet je een psycholoog raadplegen. De overdracht van bepaalde taken aan familieleden of je partner wordt ook aanbevolen.

In het geval van alleenstaande moeders, kan je steun vinden bij je familie en vrienden. Kinderdagverblijven kunnen ook een grote hulp zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.