Terugkeren naar gezonde eetgewoonten na de feestdagen

Na de feestdagen moeten we terug naar ons normale eetpatroon. Dit artikel geeft tips om je te helpen terugkeren naar je gezonde eetgewoonten.
Terugkeren naar gezonde eetgewoonten na de feestdagen
Silvia Zaragoza

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Silvia Zaragoza.

Laatste update: 22 december, 2022

Zodra de feestdagen voorbij zijn, moeten we geleidelijk terug naar onze gezonde eetgewoonten. Zelfs als we proberen om voor en na de feestdagen minder te eten, is het moeilijk om terug te gaan, na zoveel lekkers en grote maaltijden. Toch geven we je enkele tips om het te doen.

Vergeet allereerst het overgebleven snoepgoed en bewaar dit voor volgend jaar. Als je er te veel van hebt, vergeet dan niet om de volgende keer minder te kopen. Trouwens, het is niet nodig om zoveel in te slaan alsof de wereld vergaat.

Terugkeren naar gezonde eetgewoonten na de feestdagen

Drink water en infusies

Heb je tijdens de feestdagen spijsverteringsproblemen gehad? Het komt waarschijnlijk door de vele toasts die je hebt gedaan en de glazen wijn die je niet kon weigeren.

Nu is het tijd om al die drankjes te vervangen door water, de belangrijkste drank voor het goed functioneren van ons lichaam. Daarom is het nodig om ongeveer 1,5 liter water per dag binnen te krijgen. Houd er bovendien rekening mee dat groenten en fruit grote hoeveelheden water bevatten. Dus als ze deel uitmaken van je eetgewoonten, voldoe je mogelijk al aan je waterbehoeften.

Terugkeren naar gezonde eetgewoonten na de feestdagen

Een andere goede keuze zijn warme infusies. Je kunt aromatische kruiden en specerijen gebruiken, zoals kaneel, munt, citroen of sinaasappelschil.

Soep of puree maken na de feestdagen

Ze helpen je je spijsvertering te verbeteren en zijn ideaal tegen de kou. Koop wat groenten en kook ze. Je kunt ook een stuk kip toevoegen om de smaak te versterken.

Als alles klaar is, pureer je de groenten en voeg je aardappel toe (als het groentemengsel te vloeibaar is). Dan kun je nog olijfolie, zaden en fijngehakt ei toevoegen, en je hebt een puree klaar om van te genieten. De soep helpt je om te hydrateren en vocht te verwijderen.

Voeg groenten toe aan al je maaltijden: de sleutel om terug te keren naar je gezonde eetgewoonten

Omdat ze de sleutel zijn tot een gezonde maaltijd, moeten groenten je hoofdgerecht zijn en moet je er minstens 250 gram van eten. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en veel water, vezels, vitamines en antioxidante mineralen. Daarom is het belangrijk dat je 2 of 3 verschillende kleuren groente combineert.

Daarnaast kun je groenten combineren met allerlei bereidingen, zoals peulvruchten, vlees of vis. Je kunt ze op smaak brengen met kruiden en specerijen of ze roerbakken met noten. Je kunt ze bereiden zoals jij dat wilt: in de oven, rauw, in een stamppot of als puree. We raden aan om ze in staafjes of een ronde vorm te snijden en ze vervolgens 20 minuten in de oven te grillen.

Eet fruit

Het maakt niet uit hoe oud je bent of het tijdstip van de dag, je moet altijd fruit eten. Het moet de hele vrucht zijn en minstens 2 middelgrote stukken per dag. Kauwen is trouwens prettiger dan het drinken van het sap. Bovendien zorgen de vezels in fruit ervoor dat het lichaam de natuurlijke suiker langzaam opneemt.

Eet een gezonde salade

Fruit in blokjes of plakjes snijden en kaneel toevoegen is ook een heel goed idee. Je kunt ze ook grillen om de smaak en sappigheid te versterken.

Voeg eiwitten toe aan al je maaltijden na de feestdagen

Het gaat niet om kwantiteit, het gaat om kwaliteit. Het is beter om te kiezen voor peulvruchten, vis, eieren en mager vlees, zoals kip of konijn. Dit zijn de meest bevredigende voedingsstoffen, dus verspreid ze gedurende de dag. Bovendien zijn ze goed voor je spieren. Dus, als je een sport beoefent, zijn ze echt nodig.

Je moet ze niet altijd grillen. Je kunt ze koken in de oven, in een stoofpot, roerei, enz. En vergeet niet om extra vierge olijfolie te gebruiken.

Kortom, je moet de hele dag door gezond eten en alle tips onthouden die we je zojuist hebben gegeven. Het belangrijkste is om gezonde eetgewoonten te hebben, in overeenstemming met je behoeften, levensstijl, sociaal leven, gezin en werk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agencia de Salud Pública de Cataluña. (2019) Pequeños cambios para comer mejor. Barcelona: editado por la Agencia de Salud Pública de Cataluña.
  • Aitor Sánchez. (2018) Mi dieta ya no cojea. España: 1ªed. Paidós.
  • Carlos Casabona. (2016) Tú eliges lo que comes. España: 1ª ed. Paidós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.