13 Trucs om je kind een dutje te laten doen

Rust is de sleutel tot het welzijn van de baby en de moeder. Het kind heeft de gewoonte nodig en je moet die tijd in de dagelijkse routine inbouwen. Leer welke trucjes je kunt toepassen om je dutje niet te missen.
13 Trucs om je kind een dutje te laten doen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Een routine vaststellen en je daaraan houden is een van de beste trucs die je kunt toepassen om je kind een dutje te laten doen. Voor kinderen is het uiterst belangrijk om een schema te volgen, waarin de routines duidelijk zijn vastgelegd. In werkelijkheid hebben deze kleine mensjes hun schema’s nodig om rustig te kunnen zijn.

Baby’s zijn, net als de meeste levende wezens, gewoontedieren. Daarom zijn het de moeders als verzorgers die bepalen hoe de routine van de baby verloopt. En die uren moeten zo veel mogelijk gerespecteerd worden. Dat betekent niet dat ze in steen gebeiteld zijn en dat ze nooit veranderd kunnen worden. Maar als er een verandering in de routine optreedt, moet je die zo consequent mogelijk volhouden.

Je kunt als moeder je kind eraan laten wennen dat het elke dag een dutje doet, na het middageten, en zijn slaapschema respecteert. In feite zijn er wetenschappelijke studies die aantonen dat het lichaam na het eten meer klaar is om te slapen. Het zal normaal gesproken dus niet moeilijk zijn om je kind op dat tijdstip een dutje te laten doen.

Het kind na de middagmaaltijd in bed leggen om uit te rusten is dus een goede truc (Spaanse link) om je kind een dutje te laten doen. Dit is ook een goed moment omdat je zo voorkomt dat het dutje van je kind te laat begint. ‘Te laat’ zou bijvoorbeeld zijn dat je je kind na 17.00 uur in slaap laat vallen. Idealiter zou deze gezonde gewoonte om overdag te rusten hun nachtrust niet in de weg mogen staan.

13 Trucs om je kind een dutje te laten doen

Help jezelf met deze tips om je baby een dutje te laten doen

1. Stel een schema op

Een schema plannen voor je kind om een dutje te doen is even belangrijk als het respecteren ervan. Daarom is het belangrijk die tijd om te rusten niet voor een andere taak te gebruiken of erg drukke activiteiten te bevorderen die de emoties van je kind te veel kunnen prikkelen voor het dutje. Want dan zal het zeker moeilijk worden om in slaap te vallen.

Het lichaam past zich gemakkelijk aan routines aan. Speeltijd moet net als de tijd voor een dutje gepland worden. Wil je echter dat het mechanisme werkt, dan moet je eten en spelen op bepaalde tijden plannen en er ook een gewoonte van maken. En bedenk dat als je kleintje geen energie heeft verbrand aan deze twee activiteiten, hij minder snel moe genoeg zal zijn om een dutje te willen doen.

2. Zorg voor een uitnodigende omgeving

Ook het scheppen van een omgeving die bevorderlijk is voor het kind om te ontspannen is essentieel. Als het tijd is om te rusten, kun je, om je kind te helpen ontspannen, zachte muziek spelen, ze een massage geven, een verhaaltje voorlezen, of ze zelfs dragen en voor ze zingen.

Je kunt ze ook een knuffeldier of een stuk speelgoed laten zien, zodat je kind deze voorwerpen associeert met het dutje. Want als je deze activiteiten routinematig doet, dat wil zeggen op dezelfde manier en op hetzelfde tijdstip, moedig je je kind aan ze te associëren met het feit dat het een tijd is om te rusten.

3. Maak van de dag geen nacht

Hoewel het essentieel is dat je kind de tijd die je voor zijn dutje gekozen hebt associeert met een tijd die gereserveerd is om te slapen, is het niet nodig dat je een donkere omgeving creëert die op de nacht lijkt om hem even te laten rusten.

In werkelijkheid is het namelijk heel positief als je een beetje licht laat in de omgeving waar je kind gaat dutten. Dit zal hen namelijk helpen deze tijd te onderscheiden van de nachtelijke slaap. Vermijd op dezelfde manier volledige stilte tijdens de dutjes overdag. Je denkt misschien dat dit ze helpt beter te slapen, maar het is het beste om ze rustig te leren dutten zonder de algemene routine van het huis al te veel te veranderen.

4. Ze hebben geen pyjama nodig om een dutje te doen

Je hoeft je baby ook niet in zijn pyjama te stoppen of hem te vertellen dat hij gaat slapen. Dat doen kan averechts werken. Het is evenmin verplicht dat ze in slaap vallen als ze dat niet willen. Het is voldoende als ze een poosje op de bank tot rust komen, zelfs als dat inhoudt dat ze een poosje rustig met hun speelgoed spelen.

Een baby ligt heerlijk te slapen


5. Beetje bij beetje, verminder de intensiteit van de omgeving

Het meest intense uur voor sommige baby’s is het uur dat aan de rusttijd voorafgaat. Ja, ze vechten dan gewoon tegen de slaap. De waarheid is dat het lijkt alsof ze niets willen missen en zich zo veel mogelijk inhouden om niet in slaap te vallen. Daarom, als er nog een half uur te gaan is tot de tijd om een dutje te doen aanbreekt, zet je alle elektrische apparatuur en de televisie uit en introduceer je subtiel de elementen voor de slaap. Een bad zal meer dan rustgevend werken.

6. Alle baby’s zijn anders

Alle kinderen zijn verschillend, dus wat voor de een werkt, werkt voor de ander misschien niet zo. De intieme communicatie die je met je kleintje hebt zal ook non-verbale aanwijzingen bevatten die hun smaak aangeven. En in het bijzonder hoe ze graag in slaap vallen. In iemands armen, in de auto, in een schommelstoel. Elk kind zal zo zijn eigen rituelen en trucjes hebben.

Zelfs wat voor het ene kind werkte kan voor jouw kind niet werken. En natuurlijk zullen ook de manieren om hun behoefte aan rust te uiten verschillend zijn. Je moet jezelf eraan herinneren dat elk kind een andere ervaring heeft en dat je niet kunt vergelijken. 

7. Als je op stap gaat, moet je voorbereid zijn op het dutje van je kind

Als je door dutjestijd van huis bent of iemand anders voor je kind zorgt, laat je daar dan niet door overrompelen. Zorg dat je alles meeneemt wat je nodig hebt om je kleintje een dutje te laten doen. Dit vereist planning en anticipatie.

Het gaat er niet alleen om dat ze zich thuis voelen, maar ook dat je eraan denkt dat hun dutje een belangrijk deel van de dag is en heilzaam voor zowel jou als je kind. Het is niet nodig om de hele dag thuis te blijven. Je leven gaat door, je hebt vrienden, een baan en misschien een studie, en jullie hebben elkaar nodig om te groeien.

8. Consequent zijn helpt de gewoonte te scheppen

Als je wilt dat je baby een dutje doet, moet je je houden aan het schema dat je hebt opgesteld. Consequent zijn zal het verschil maken tussen een ritme van activiteit en rust dat je onder controle hebt, of uitputtende dagen waarop je tijdens de dutjes je spullen overhoop haalt en op het punt staat een zenuwinzinking te krijgen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dit detail blijft vaak onopgemerkt.

9. Zorg dat ze wakker in bed komen

Een van de handelingen die de gewoonte om te dutten of te gaan slapen doen ontstaan, is ervoor zorgen dat het kind het bed of de wieg haalt vóór het in slaap valt. Zo zullen ze de twee dingen met elkaar kunnen associëren, en begrijpen dat, zodra bepaalde voorwaarden geschapen zijn, de tijd om een dutje te doen of te gaan slapen is aangebroken.

Natuurlijk zullen er momenten zijn dat ze ergens anders in slaap vallen en wakker worden dan in zijn wieg, en dat is prima, zolang het maar geen gewoonte wordt. Als onverwachte dutjes te vaak gebeuren en het kind niet gewend is in zijn bed te slapen, zal het moeilijker zijn om ze hun bed en duttijd te laten associëren.

10. Geef je kind vertrouwen

Als je ze op hun gebruikelijke slaapplaats legt, laat ze dan niet alleen. Blijf aan hun zijde en zorg dat deze tijd veilig en betrouwbaar aanvoelt.

Baby’s brengen hun eerste jaar door met leren vertrouwen te krijgen in mensen die van hen houden.

Het is de bedoeling dat ze niet tegen de slaap vechten, want dat zal irritatie opwekken. Laat ze alleen als ze helemaal in slaap zijn en leg een speeltje of knuffeldier naar keuze naast hen, zodat ze zich, als ze wakker worden, niet alleen voelen. Dit zal als een triomf werken als je, na het gebruikelijke dutje, in hun kamer komt en ze wakker ontdekt, rustig spelend. Het is een teken dat je routine werkt en je moet alles in het werk stellen om die niet te verbreken.

Laat ze niet alleen als ze huilen. Er zijn overtuigingen dat het geen kwaad kan om ze te laten huilen tot ze tussen het snikken door in slaap vallen, maar nee. Dit doet ze geen goed en het schept een emotioneel onevenwicht. Ga naar ze toe als ze huilen en pak ze op. Knuffel ze en troost ze. Leg ze, eenmaal gekalmeerd, weer in bed en blijf bij ze tot ze weer in slaap vallen.

11. Laat ze moe zijn, maar niet uitgeput

Het is nodig noch gezond dat je kleintje zich uitgeput voelt als het eindelijk tijd is om naar bed te gaan. Of het nu om een middagdutje gaat of bedtijd is. Het is goed dat ze spelen en verschillende activiteiten doen die hen vermoeien. Maar die moeten wel deel uitmaken van hun routine die ze als natuurlijk en dagelijks aannemen. Als dit gebeurt, lukt het je om de duttijd te laten samenvallen met de tijd dat je baby moe wordt.

12. Maak ze niet wakker

En als je ziet dat je kind onrustig is, met handen en voeten wiebelt, of zelfs lacht, probeer dan niet om hem wakker te maken. Wacht een paar minuten om te zien wat er gebeurt. Het is heel waarschijnlijk dat ze gewoon verder slapen.

13. Als ze slapen, maak dan gebruik van de tijd

Als je baby zijn dutje doet, heb je drie mogelijkheden: voor je huis zorgen, je zaken regelen… of rusten! Onthoud altijd dat je zelf ook voldoende slaap moet krijgen. Moe zijn is niet de beste manier om voor je kind te zorgen. Je hebt namelijk een goed humeur en energie nodig. Delegeer wat zorg aan je partner of familieleden. Maar maak ook van je eigen rust een prioriteit voor het geval het kind vroeger wakker wordt dan verwacht. Teamwork is essentieel.

Voor jou als moeder is het een overwinning dat je kind een dutje doet. Want je kunt die tijd gebruiken om zelf een bad te nemen, een of andere taak op te lossen, of een paar minuten met hem of haar te rusten. Maar buiten het strategische oogpunt biedt een dutje doen voordelen (Spaanse link) voor iedereen.

De positieve aspecten van een dutje doen

Hoewel veel mensen zich lusteloos voelen nadat ze ‘s middags een poosje geslapen hebben, beweert een studie van de Universiteit van Berkeley dat regelmatig een dutje doen het leren vergemakkelijkt. De studie zegt dat degenen die een dutje doen ‘s middags beter presteren en hun leervermogen met 10% verhogen. Bovendien verklaart de studie dat ‘s middags even slapen je kind helpt om nieuwe kennis onder ogen te zien en de kennis die het al verworven heeft te fixeren.

‘s Middags even slapen verbetert de stemming. Dit gebeurt omdat als we in slaap vallen, serotonine de hersenen overspoelt. Dit is een hormoon dat slaap, eetlust en stemming regelt. Dus, als je kind een dutje doet, is de kans groot dat het wakker wordt met een gevoel van tevredenheid en welbehagen.

Een kind dat een dutje doet is een creatiever kind

Dit wordt gesuggereerd door een studie van een team neurologen van de Georgetown Universiteit die ontdekten dat overdag een poosje slapen de activiteit van de rechterhersenhelft stimuleert die in verband wordt gebracht met het vermogen om heel creatief te zijn.

De wetenschap heeft ook aangetoond dat mensen die dutten en erin slagen de REM slaap te bereiken, ontvankelijker zijn voor de gezichtsuitdrukking van geluk. Dit terwijl degenen die dat niet doen meer boosheid en angst tonen.

Telkens als je kind slaapt, maakt zijn lichaam een groeihormoon vrij. Dit hormoon vermindert niet alleen stress en angst, maar helpt ook spieren te herstellen en slank te blijven.

De voordelen die een kort dutje van minstens 6 minuten al voor het lichaam en de gemoedstoestand oplevert zijn legio. Het is dus heel positief dat je deze gewoonte bij je kind van jongs af aan aanmoedigt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cremone A, McDermott JM, Spencer RMC. Naps Enhance Executive Attention in Preschool-Aged Children. J Pediatr Psychol. 2017 Sep 1;42(8):837-845.
  • Horváth K, Plunkett K. Spotlight on daytime napping during early childhood. Nat Sci Sleep. 2018 Mar 9;10:97-104.
  • Liu J, Feng R, Ji X, Cui N, Raine A, Mednick SC. Midday napping in children: associations between nap frequency and duration across cognitive, positive psychological well-being, behavioral, and metabolic health outcomes. Sleep. 2019 Sep 6;42(9):zsz126.
  • Nakagawa M, Ohta H, Nagaoki Y, Shimabukuro R, Asaka Y, Takahashi N, Nakazawa T, Kaneshi Y, Morioka K, Oishi Y, Azami Y, Ikeuchi M, Takahashi M, Hirata M, Ozawa M, Cho K, Kusakawa I, Yoda H. Daytime nap controls toddlers’ nighttime sleep. Sci Rep. 2016 Jun 9;6:27246.
  • Paruthi S, Brooks LJ, D’Ambrosio C, Hall WA, Kotagal S, Lloyd RM, Malow BA, Maski K, Nichols C, Quan SF, Rosen CL, Troester MM, Wise MS. Recommended Amount of Sleep for Pediatric Populations: A Consensus Statement of the American Academy of Sleep Medicine. J Clin Sleep Med. 2016 Jun 15;12(6):785-6.
  • Ward TM, Gay C, Anders TF, Alkon A, Lee KA. Sleep and napping patterns in 3-to-5-year old children attending full-day childcare centers. J Pediatr Psychol. 2008 Jul;33(6):666-72.
  • Werchan DM, Kim JS, Gómez RL. A daytime nap combined with nighttime sleep promotes learning in toddlers. J Exp Child Psychol. 2021 Feb;202:105006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.