Endodontische behandelingen bij kinderen: wanneer is het aan te raden?

We vertellen je wanneer endodontische behandelingen bij kinderen nodig zijn. Leer meer over deze tandheelkundige procedure in het volgende artikel.
Endodontische behandelingen bij kinderen: wanneer is het aan te raden?
Vanesa Evangelina Buffa

Beoordeeld en goedgekeurd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Geschreven door Vanesa Evangelina Buffa

Laatste update: 09 november, 2022

Endodontische behandelingen zijn tandheelkundige behandelingen die het binnenste van de tanden, waar de tandpulpa zit, wil herstellen om de uitwendige structuur in de mond te behouden.

Sommige ouders aarzelen over de noodzaak van deze behandeling voor hun kinderen. Vooral als de kindertandarts voorstelt ze uit te voeren op melktanden die later zullen uitvallen. Anderen vrezen dat het dezelfde procedure is die bij volwassenen wordt uitgevoerd.

Daarom vertellen we je vandaag over het belang van het uitvoeren van deze behandeling bij kinderen en wanneer deze behandeling nodig is. Lees verder en kom alles te weten over endodontie bij kinderen.

Waaruit bestaan endodontische behandelingen bij kinderen?

Zoals we al gezegd hebben, zijn endodontische behandelingen behandelingen die worden uitgevoerd in het binnenste van de gebitselementen, waar de tandpulpa zich bevindt. Het doel is de tanden in de mond te houden, maar de ziekte die aan de gang is op te lossen.

De technieken om een wortelkanaalbehandeling bij kinderen uit te voeren variëren naar gelang de omstandigheden en de behoeften van het geval. Daarom moet de tandarts verschillende factoren in overweging nemen alvorens verder te gaan, zoals de volgende:

  • Aangetast gebit: of het een primaire of een blijvende tand is.
  • Mate van wortelvorming van de blijvende tanden.
  • Lengte van de tijd dat de melktand in de mond blijft: hoe lang duurt het voordat de tand op natuurlijke wijze uitvalt.
  • Aard van de aantasting en ernst.
  • Omvang van de schade: of alleen de tand is aangetast of dat het zich heeft uitgebreid naar het bot en tandvlees.
  • Gezondheidsproblemen of systemische ziekten van het kind.
  • Medewerking van het kind aan het tandheelkundig consult.

Afhankelijk van deze aspecten kan de tandarts verschillende alternatieven kiezen om de beschadigde tanden te behandelen.

Een kind bij de tandarts
Endodontische behandelingen bij kinderen zijn niet identiek aan die bij volwassenen. Ze lossen echter het probleem op dat hen teistert en voorkomen toekomstige gevolgen.

Endodontische mogelijkheden bij kinderen

Endodontische behandelingen bij kinderen zijn niet de klassieke wortelkanaalbehandeling die men bij volwassenen uitvoert. Er zijn verschillende alternatieven om elk geval op de best mogelijke manier op te lossen. Hieronder vertellen we je over de verschillende beschikbare opties.

Bescherming van de pulpa

Het is geen wortelkanaalbehandeling zelf, maar het is een behandeling die men op de pulpa uitvoert. Het bestaat uit het beschermen van het weefsel als het per ongeluk of door trauma is blootgelegd, maar zonder dat er aanzienlijke schade is.

De tandarts gebruikt verschillende pasta’s en medicijnen die hij in de diepte aanbrengt voordat hij de vullingen plaatst.

Pulpotomie

Dit wordt uitgevoerd bij tanden met vitaal maar beschadigd pulpa en vereist het gebruik van verdoving.

De tandarts verwijdert het oppervlakkige weefsel, maar het weefsel in de kanalen, dat wil zeggen in de wortelzone, blijft behouden. Als de kanaalzone schoongemaakt is, wordt ze opgevuld met beschermend materiaal en daarna gerestaureerd met vullingen of kronen.

Dit doet men bij zowel melktanden (Spaanse link) als blijvende tanden waarvan de wortels nog niet klaar zijn met vormen. In deze gevallen is, als de apexsluiting voltooid is, conventionele endodontie voor volwassenen nodig.

Pulpectomie

Deze bestaat uit het verwijderen van al het pulpaweefsel van de melktanden, het schoonmaken van het gebied, en het vullen met speciale pasta’s.

Het materiaal sluit het gebied af, voorkomt de verspreiding van ziektekiemen, en kan tegelijk weer door de definitieve tand worden opgenomen als de melktand uitvalt. De behandelde tand kan dus uitvallen op het moment van tandvervanging.

Apicoformatie

Dit is een endodontische procedure die wordt uitgevoerd op jonge blijvende tanden, die nog niet klaar zijn met de vorming van hun wortels.

Regelmatig wordt speciaal materiaal (Engelse link) geplaatst om de sluiting van de apices te bevorderen en een goede tandontwikkeling te verzekeren. Als dit bereikt is, gaan we verder met conventionele endodontie met definitieve materialen.

Conventionele endodontie

Dit zijn dezelfde ingrepen als bij volwassenen, want ze worden uitgevoerd in de definitieve gebitsstukken en met de hele wortel gevormd.

Ze bestaan uit het verwijderen en schoonmaken van de pulpa van de kroon en wortel en het vullen met definitieve materialen.

Wanneer zijn endodontische behandelingen bij kinderen aan te bevelen?

Endodontische behandelingen bij kinderen past men toe om zwaar beschadigde tanden te behandelen. En zoals we je verteld hebben, is er een breed scala aan mogelijke technieken om in de praktijk te brengen.

Zo kunnen verschillende situaties behandeld worden en kan de harmonie in de mondholte hersteld worden. Zowel bij de ziekte van melktanden als bij blijvende tanden.

Endodontische behandelingen bij kinderen zijn geïndiceerd om ontstekingen en pijn, necrose en tandinfecties op te lossen. Meestal ontstaan deze aandoeningen (Engelse link) als gevolg van zeer ernstige en vergevorderde gaatjes die de tand in de diepte hebben vernietigd.

Een andere veel voorkomende reden voor aantasting van de pulpa is tandtrauma. Hevige klappen kunnen het binnenste van de tanden namelijk beschadigen en wortelkanalen zijn de behandeling om de gezondheid te herstellen.

Symptomen die wijzen op de noodzaak van endodontische behandelingen bij kinderen

Zoals we je al eerder vertelden zijn ontsteking van de pulpa, necrose of pulpadood, en tandinfecties de redenen die tandartsen ertoe brengen deze soort therapie te kiezen.

Je kunt vermoeden dat je kind aan deze problemen lijdt als het enkele van de volgende symptomen heeft:

  • Gebroken of gebarsten tanden of tanden met grote holtes.
  • Pijn in de tand of uitstralend naar de kaak.
  • Gevoeligheid voor kou, warmte, zoetigheid, of bijten.
  • Een fistel of puist waaruit pus door het tandvlees of in de buurt van de tand naar buiten komt.
  • Ontstoken of gezwollen tandvlees.
  • Oedeem of zwelling in het gezicht of hals.
Een kind met kiespijn
Tandpijn of kiespijn kunnen het gevolg zijn van ontsteking of afsterven van de tandpulpa. In deze gevallen kan de optie van endodontische behandelingen de beste oplossing zijn.

Het belang van het behoud van tanden in de mond

Het is gebruikelijk dat sommige ouders zich afvragen of het echt nodig is deze ingrepen te doen aan melktanden, die uiteindelijk zullen uitvallen. Als ze over een paar jaar toch uitvallen, waarom zou je je er dan druk over maken? Het is belangrijk te verduidelijken dat, tenzij een tand op het punt staat uit zichzelf door te komen, de beste optie is de tanden in de mond te houden. Zowel melktanden als definitieve tanden.

Het hebben van alle tanden in de mondholte stelt kinderen in staat belangrijke mondfuncties uit te voeren. Denk aan eten, spreken en normaal glimlachen. Zelfs kunnen bepaalde onzekerheidscomplexen of problemen met een laag gevoel van eigenwaarde als gevolg van het ontbreken van tanden in hun mond vermeden worden.

Bovendien bevordert de aanwezigheid van melktanden de juiste ontwikkeling van de kaken en dienen ze als geleiders voor het uitbreken van de definitieve tanden. Dit voorkomt malocclusies en gebitsafwijkingen in de toekomst.

Als je kindertandarts daarom voorstelt dat endodontie het beste alternatief is om de mondgezondheid van je kind te herstellen, aarzel dan niet om met deze oplossing aan de slag te gaan. Zo houdt je kleintje zijn tanden in de mond en kan hij met een gerust hart glimlachen wanneer hij maar wil.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yoshpe, M., Kaufman, A. Y., Lin, S., & Ashkenazi, M. (2021). Regenerative endodontics: A promising tool to promote periapical healing and root maturation of necrotic immature permanent molars with apical periodontitis using platelet-rich fibrin (PRF). European Archives of Paediatric Dentistry22(3), 527-534.
  • Thakkar, T. K., Naik, S., & Ghule, K. (2019). Advances in rotary endodontics in pediatric dentistry. EC Dent Sci18, 1320-30.
  • Popoola, B. O., Ayebameru, O. E., & Olanloye, O. M. (2018). Endodontic treatment in children: a five-year retrospective study of cases seen at the University College Hospital, Ibadan, Nigeria. Annals of Ibadan postgraduate medicine16(2), 136-141.
  • NT, P. C., González, R., & LA, V. B. (2021). Explorando otros paradigmas en endodoncia de dientes primarios. una revisión narrativa.
  • Oliveira-del Rio, J. A., Mendoza-Castro, A. M., & Alvarado-Solórzano, A. M. (2017). Endodoncia en dientes temporales. Pulpotomía. Polo del Conocimiento2(6), 1288-1297.
  • González Núñez, D., Trejo Quiroz, P., De León Torres, C., & Carmona Ruiz, D. (2010). Técnica de endodoncia no instrumentada mediante el uso de la pasta CTZ.
  • Celi Viteri, J. V. (2012). Necropulpéctomia en dentición temporaria (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Llerena, H. C., & Hacking, A. D. (2014). Uso de barreras apicales y apexificación en endodoncia. Revista Estomatológica Herediana24(2), 120-120.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.