Darminstulping bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Darminstulping, of invaginatie, is de meestvoorkomende vorm van darmobstructie bij kinderen. Het op tijd behandelen van deze aandoening maakt het verschil in het bereiken van een positieve klinische uitkomst. Als je bekend bent met dit probleem, kun je al vroeg actie ondernemen.
Darminstulping bij kinderen: symptomen, oorzaken en behandeling

Laatste update: 14 november, 2019

Darminstulping, ook bekend als invaginatie of intussusceptie, is een aandoening die voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 3 jaar oud. Het is een medische noodsituatie veroorzaakt door een darmblokkering. Deze blokkade treedt op doordat een gedeelte van de darm in zichzelf schuift.

Een andere term voor het verwijzen naar deze toestand is het telescoopeffect, vanwege de manier waarop het weefsel in zichzelf vouwt. Over het algemeen komt het voor in de dikke darm, de dunne darm of in het gedeelte tussen deze twee organen.

Vroegtijdige behandeling is essentieel om complicaties te voorkomen. Daarom kan kennis over dit probleem een groot verschil maken.

De symptomen van darminstulping bij kinderen

De eerste symptomen van invaginatie bij kinderen is plotseling en luid huilen. In het begin kan de pijn optreden in de vorm van onregelmatige buikkrampen. De kramp wordt vervolgens bij elk voorkomen pijnlijker en elk voorval wordt langer en langer.

Hoewel de symptomen van geval tot geval kunnen verschillen, zijn de veel voorkomende symptomen van deze aandoening de volgende:

  • Optrekken van de knieën: de knieën trekken naar de borst terwijl het kind kronkelt en huilt.
  • Bloederige ontlasting met een slijmachtige samenhang, vergelijkbaar met jam of gelatine.
  • Koorts, lethargie, bleekheid, gal braken, uitdroging, zweten, enz.
  • In sommige gevallen kun je een knobbel of een opgeblazen gevoel in de buikstreek opmerken.

Zodra je een van deze symptomen opmerkt, moet je je kind naar de dokter of kinderarts brengen voor een grondig onderzoek. Dit omvat waarschijnlijk een röntgenfoto, een luchtklysma of een echografie met contrastvloeistof. Behandeling binnen 24 uur resulteert over het algemeen in positieve resultaten.

Huilende baby met buikpijn

Verschillende manieren om darminstulping bij kinderen te behandelen

Zodra een medisch expert een diagnose heeft gesteld, beslist hij of zij over een behandeling. De eerste stap is meestal het toedienen van een infuus om uitdroging te voorkomen. Vervolgens kan de behandeling uit het volgende bestaan:

Toepassen van een klysma

Veel artsen kiezen ervoor om behandelingen met een bariumklysma te starten. Dit omvat het plaatsen van een buisje in het rectum van het kind om lucht te introduceren. Het doel is dus dat de lucht de darmen in hun oorspronkelijke staat terugbrengt. In geval van infectie is deze methode echter misschien niet effectief.

Chirurgische ingreep

Als de gezondheid van het kind te gevoelig is voor andere procedures, kan de arts besluiten dat een operatie noodzakelijk is. De procedure omvat een incisie in de buik. De chirurg plaatst lucht in het getroffen gebied om het weefsel terug op zijn plaats te brengen. In gevallen van dood weefsel zal de chirurg het verwijderen en het omringende weefsel aan elkaar hechten.

Het is belangrijk erop te wijzen dat darminvaginatie bij kinderen een aandoening is die het leven van het kind in gevaar kan brengen. Daarom is het belangrijk dat je medische hulp inroept zodra de eerste symptomen optreden. Hiermee vergroot je namelijk de kansen op effectieve behandeling en snel herstel.

Zodra je een van de symptomen opmerkt, moet je je kind naar de dokter of kinderarts brengen voor een grondig onderzoek.

Wat zijn de oorzaken van darminstulping bij kinderen?

Darminstulping bij kinderen kan het resultaat zijn van onbekende oorzaken. Virale ziekten, poliepen en ontstoken lymfeklieren in de buikholte kunnen echter risicofactoren zijn.

Darminstulping is een aandoening die op elke leeftijd kan voorkomen. Het merendeel van de gevallen komt echter voor bij kleine kinderen. Bovendien komt het probleem iets vaker voor bij jongetjes.

Jongetje in bed met een warme kruik op zijn buik

Wat zijn de gevolgen van darminstulping bij kinderen?

Invaginatie bij kinderen vindt plaats omdat de darm in zichzelf schuift. Deze aandoening kan de volgende gevolgen hebben:

  • Irritatie en ontsteking.
  • Verminderde bloedstroom, leidend tot dood weefsel.
  • Voedsel kan niet passeren.
  • Enorm bloeden.
  • Perforatie die kan leiden tot infectie, uitdroging en zelfs plotselinge shock.

Wanneer deze aandoening niet op tijd wordt behandeld, kunnen de resultaten fataal zijn. Een andere belangrijke factor om in gedachten te houden is dat de darminstulping de neiging heeft terugkerend te zijn. Daarom is het belangrijk om het probleem regelmatig onder controle te houden.

Samengevat, darminstulping – of darminvaginatie – bij kinderen treedt op wanneer het deel van de darm in het aangrenzende deel glijdt. Dit resulteert in symptomen die onmiddellijke aandacht vereisen. De risico’s hieraan te lijden nemen toe met het bestaan ​​van eerdere voorvallen of een familiegeschiedenis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.