Constipatie oplossen bij baby's - enkele methoden
Constipatie komt vaak voor tijdens de eerste levensmaanden van een baby. Dit is niet alleen vervelend voor je kleintje. Constipatie oplossen is noodzakelijk indien je niet wilt dat de problemen nog verder zullen verergeren.
Als je baby een normale hoeveelheid stoelgang heeft afgescheiden en er nog steeds ongemakkelijk uitziet, dan kan dit wijzen op constipatie. Misschien huilt je baby voortdurend of doet hij of zij een poging om zich te ontlasten.
Help hem om dit probleem op te lossen. Stoelgang die in de dikke darm blijft zitten wordt droger en harder. Dit kan pijn veroorzaken voordat het eindelijk een weg naar buiten vindt.
De baby kan ook last krijgen van koliek, waarbij de darmen vol met gas komen te zitten. Koliek kan tot een chronisch probleem uitgroeien.
Hoe kun je constipatie oplossen?
Dit probleem is volledig afhankelijk van de voeding van de baby. Het komt vooral voor tijdens de eerste paar levensmaanden omdat hun lichaam nog niet voldoende ontwikkeld is om zich op een normale manier te ontlasten.
Ook is het mogelijk dat borstvoeding niet zo goed past bij hen. Neem voorzorgsmaatregelen zodat je er zeker van bent dat je op de juiste manier borstvoeding geeft en dat ze voldoende melk krijgen.
Als je flesvoeding geeft dan moet je ervoor zorgen dat de flesvoeding hun spijsvertering niet in de war brengt. Wanneer je vast voedsel geeft moet je zorgen voor voedingsmiddelen die geen constipatie veroorzaken.
Het is een goed idee om een specialist te consulteren indien je kind zich twee dagen lang niet heeft ontlast. Doe dit ook wanneer hun stoelgang te hard en te droog lijkt.
Maar ook thuis kun je bepaalde middeltjes geven die erom bekend staan dat ze constipatie oplossen.
Constipatie oplossen: enkele beproefde methoden
- Kinderartsen raden aan om een beetje water aan de flesvoeding toe te voegen indien je de fles geeft.
- Sommige mama’s beweren dat het zachtjes masseren van de maag en de rug van de baby en het buigen van de knietjes kan helpen bij constipatie
- Je kunt ook proberen om een beetje lauw water, sinaasappelsap of pruimensap te geven.
- Als het probleem blijft aanhouden dan kan je kinderarts ervoor kiezen om een andere flesvoeding te geven. Soms kan de baby het eiwit van de melk niet verteren en dan kunnen bijvoorbeeld producten op basis van soja van pas komen.
- Een warm bad kan helpen.
- Als andere pogingen niet lukken kun je voor zetpillen op basis van glycerol kiezen. Dit mag echter geen gewoonte worden.
- Als de baby reeds vast voedsel eet dan moet je proberen om zo vaak mogelijk voeding te geven die rijk is aan vezels. Voedingsmiddelen zoals wortelen en rijst kunnen constipatie veroorzaken.
- Probeer geen laxeermiddelen te geven zonder een voorschrift van je arts. Wat je wel kunt doen is je kinderarts vragen om een middel om de stoelgang zachter te maken.
Conclusie
Waarschijnlijk zullen enkele van deze simpele methoden helpen om je baby een beter gevoel te geven. Ook moet je weten dat vanaf de leeftijd van vier maanden deze problemen normaal gezien beginnen af te nemen.
Nadat hun lichaam zich heeft aangepast en voedsel op een efficiëntere manier wordt verteerd, zullen ze steeds minder vaak last krijgen van constipatie.
Als dit echter een chronisch probleem is dan doe je er goed aan om een kinderarts te raadplegen. Het probleem kan ernstiger zijn dan constipatie indien je kind de volgende symptomen vertoont:
- Een baby die jonger is dan vier maanden en zich vierentwintig uur lang niet heeft ontlast.
- Aanzienlijk gewichtsverlies.
- Bloed in de stoelgang.
- Geen eetlust.
- Kleine of geen verbetering na behandeling.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barboza, F. M. (2005). Evaluación y tratamiento del estreñimiento en niños. Colombia Médica, 36(2 Supl 1), 10-15. http://colombiamedica.univalle.edu.co/index.php/comedica/article/view/346
- Camarero Salces, C., & Rizo Pascual, J. M. (2011). Diagnóstico y tratamiento del estreñimiento en el niño. Información Terapéutica del Sistema Nacional de Salud, 35(1), 13-20. https://medes.com/publication/66819
- Casasnovas, A. B., Martín, F. A., Quintana, L. P., Allué, I. P., Ruiz, F. S., & Calderón, V. V. (2011, January). Recomendaciones para el tratamiento del estreñimiento funcional. In Anales de Pediatría (Vol. 74, No. 1, pp. 51-e1). Elsevier Doyma. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1695403310004819
- Ruiz, F. S., Gilbert, J. J., Calderón, P. B., & Jaime, B. E. (2010). Estreñimiento y encopresis. Acuña QM, Alonso FM, Álvarez CJ, Argüelles MF, Armas RH, Barrio MA y cols. Protocolos Diagnóstico-Terapéuticos de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición. 2nd ed. España: Ergón SA, 53-65. http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/estre_encopresis.pdf