Constipatie bij baby's oplossen door middel van massage
Constipatie bij baby’s komt vaak voor tijdens de eerste maanden. Het kan zowel het humeur als de manier van voeden van de baby beïnvloeden.
In dit artikel zullen we enkele massages bespreken die kunnen helpen om constipatie bij baby’s te verlichten.
Dankzij deze massages zal je de symptomen kunnen verlichten zonder naar medicatie te hoeven grijpen.
Constipatie is ook voor volwassenen een heel onaangenaam gevoel. Bovendien kan dit voor baby’s nog lastiger zijn. Zij hebben immers nog niet de mogelijkheid om over de oorzaak van hun pijn te communiceren.
Hoewel constipatie lastig is en ervoor zorgt dat ouders zich vaak zorgen maken, komt dit gewoonlijk slechts voor tijdens de eerste maanden en jaren.
We kunnen het herkennen wanneer een baby plots van zich laat horen en vooral wanneer er slechts weinig (en vooral vaste) ontlasting per dag is.
Een kind wordt als geconstipeerd beschouwd wanneer er slechts drie of minder ontlastingen per week zijn.
Oorzaken van constipatie
De hoofdoorzaak van constipatie bij baby’s is voeding die onvoldoende vocht of vezels bevat.
Vocht zoals moedermelk en water zijn extreem belangrijk om voor een goede hydratatie te zorgen.
Deze vloeistoffen zijn ook cruciaal voor de werking van de spieren en van het lichaam als geheel. Vezels helpen vervolgens om de stoelgang te verzachten.
Constipatie kan ook veroorzaakt worden door het eten van bepaalde voedingsmiddelen al dan niet in combinatie met te weinig drinken.
Ook externe factoren kunnen tot constipatie leiden. Net zoals volwassenen absorberen baby’s allerhande prikkels uit hun omgeving. Vaak zullen ze daar op een lichamelijke manier op reageren.
Dit verklaart waarom traumatische ervaringen constipatie kunnen veroorzaken.
Constipatie komt het vaakst voor tijdens de eerste weken en maanden.
Massages die constipatie bij baby’s kunnen verlichten
Bepaalde massages kunnen heel doeltreffend zijn bij constipatie bij baby’s. Je masseert het beste op de momenten wanneer je baby rustig is.
Hier volgen vijf oefeningen die heel handig kunnen zijn.
1. Trekbewegingen
Leg je baby op de rug en maak met je handpalmen bewegingen van de ribben naar de onderkant van de buik.
Oefen een klein beetje druk uit. Het mag niet te hard zijn want anders zal de baby dit als onaangenaam ervaren.
De druk moet licht zijn maar moet wel gevoeld worden. Je kunt deze massage ook uitvoeren terwijl je de beentjes opheft.
2. De knieën bewegen
De baby moet op de rug worden gelegd. Houd de beentjes vast bij de enkels en strek ze voorzichtig. Buig ze daarna tot de knieën de buik van de baby aanraken.
Probeer deze houding enkele seconden aan te houden. Herhaal deze bewegingen enkele keren. Je kunt de baby ook laten trappelen alsof het kind op een fiets zit.
3. Massage met de klok mee
Dit is de massage die het vaakst toegepast wordt om constipatie te verlichten. Leg de baby op de rug. Houd de knieën vast. De beentjes moeten gedeeltelijk uitgestrekt zijn.
Maak met je vingers bewegingen met de klok mee op de buik van je baby. Doe deze bewegingen enkele seconden na elkaar, pauzeer en begin daarna opnieuw.
4. Massage van de flanken
Leg de baby op zijn of haar linkerzij. Strek een been voorzichtig uit en buig het andere tot de knie de buik aanraakt.
Doe dit een paar minuten en verander daarna van kant. Je kunt deze oefening tot 6 keer per dag doen.
5. Omgekeerde letters
Leg je baby op de rug. Teken met je vinger de letter I op zijn of haar buikje. Teken daarna een omgekeerde L en daarna een omgekeerde U. Je begint hierbij dus rechts onderaan op de buik en eindigt links onderaan. Het is bewezen dat dit de peristaltiek van de ingewanden bevordert.
Meer tips
Naast deze massages zijn er nog enkele tips die kunnen helpen om constipatie bij baby’s te verlichten.
Hier volgen enkele voorbeelden:
- Verander van voeding. Probeer meer voedingsmiddelen te geven die rijk zijn aan vezels zoals groenten en fruit. Het is bovendien belangrijk dat er veel water wordt gedronken. Dit geldt uiteraard alleen voor baby’s die ouder zijn dan 6 maanden.
- Bewegen. Je kind is misschien nog te klein voor veel fysieke activiteiten, maar vanaf het moment dat ze beginnen rond te kruipen en te lopen is het belangrijk dat ze tijdens de dag al hun energie kwijt kunnen. Bewegen bevordert immers de darmperistaltiek.
- Goede gewoonten. Leer het kind aan dat het verkeerd is om een toiletbezoek uit te stellen.
Als de situatie maar blijft aanhouden en als je geen verbetering ziet bij je kind na het toepassen van deze methoden dan moet je een arts raadplegen.
Aanhoudende constipatie kan immers wijzen op een ernstiger probleem. Daarom is het belangrijk dat je niet te lang wacht voordat je naar de dokter gaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. (2021). Deposiciones de los bebés alimentados con pecho o con biberón. ¿Son distintas?. En Familia. Consultado el 09 de mayo de 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/deposiciones-cacas-bebes-alimentados-con-pecho-con-biberon
- Boilesen, S. N., Tahan, S., Dias, F. C., Melli, L. C. F. L., & de Morais, M. B. (2017). Water and fluid intake in the prevention and treatment of functional constipation in children and adolescents: is there evidence?. Jornal de pediatria, 93(4), 320–327. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28450053/
- Driessen, L. M., Kiefte-de Jong, J. C., Wijtzes, A., de Vries, S. I., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Raat, H., & Moll, H. A. (2013). Preschool physical activity and functional constipation: the Generation R study. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 57(6), 768–774. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23857342/
- Gracia, M. G. (2007). Masaje infantil. Medicina naturista, 1(2), 45-62. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2328582
- Grupo de Trabajo de Constipación del Comité Nacional de Gastroenterología Pediátrica (2021). Estreñimiento funcional en pediatría, diagnóstico y tratamiento [Functional constipation in pediatrics, diagnosis and treatment]. Archivos argentinos de pediatria, 119(1), 39–47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33459004/
- Jana, L. (2021). Número de evacuaciones. HealthyChildren.org. Consultado el 09 de mayo de 2023. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/Pooping-By-the-Numbers.aspx
- Liu, Z., Gang, L., Yunwei, M., & Lin, L. (2021). Clinical Efficacy of Infantile Massage in the Treatment of Infant Functional Constipation: A Meta-Analysis. Frontiers in Public Health, 9, 663581. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8232057/
- Suárez, S. (2002). Estreñimiento infantil. Tratamiento urgente. Revista Farmacia Profesional, 16(3). 70-74. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-estrenimiento-infantil-tratamiento-urgente-13028024
- Torres, A. R., & González, M. (2015). Constipación crónica. Revista chilena de pediatría, 86(4), 299-304. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-chilena-pediatria-219-articulo-constipacion-cronica-S0370410615001059