Borstvoeding en medicatie: de mythen ontkracht

Borstvoeding en medicatie: de mythen ontkracht
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Voor vele moeders zijn borstvoeding en medicatie twee dingen die absoluut niet met elkaar in verband kunnen worden gebracht. 

Ongetwijfeld zou het ideaal zijn voor een moeder om in een uitstekende gezondheid te verkeren wanneer ze borstvoeding geeft, om geen ziektes of diagnoses gekregen te hebben. Maar helaas, niets is perfect.

Er zijn vele mythen rond dit onderwerp, maar het is mogelijk om medicatie te nemen terwijl je borstvoeding geeft.

Het belangrijkste is om altijd de aanwijzingen van je (kinder) arts op te volgen.

Borstvoeding en medicatie: de mythen ontkracht

Ons artikel heeft als bedoeling de vooraf vastgestelde ideeën van moeders over borstvoeding te ontkrachten. We willen er zeker ook op wijzen dat je met alle vragen rechtstreeks naar je kinderarts moet gaan.

Wees voorzichtig met informatie van het internet. Beschouw dit niet klakkeloos als een vakkundige mening over het onderwerp.

Volgens verscheidene onderzoeken zou 80% van de moeders tijdens de borstvoedingsperiode bepaalde soorten medicatie moeten nemen voor diverse redenen.

Velen onder hen stoppen de borstvoeding of medicatie uit angst voor bijwerkingen. Dit is allemaal gebaseerd op verkeerde informatie en valse veronderstellingen rond dit onderwerp.

Wat vele moeders niet weten is dat de meeste medicijnen die artsen voorschrijven niet doordringt in de moedermelk. Of slechts zo weinig dat de aanwezigheid bijna onmerkbaar is en dus geen risico voor je kind vormt.

In bijna alle gevallen is de hoeveelheid chemicaliën, aangetroffen in de moedermelk, erg klein na de inname van orale medicijnen. Zo klein zelfs dat het amper kan worden gedetecteerd in testen.

Hetzelfde geldt voor plaatselijk aangebrachte medicijnen zoals corticosteroïden bijvoorbeeld, of oogdruppels.

Het is echter belangrijk dat de baby geen rechtstreeks contact heeft met de zalf bij het aanraken van de moeder. 

Moeder die borstvoeding geeft

Waar komen de mythen over borstvoeding en medicatie vandaan?

Bijna alle medicijnen op de markt hebben de volgende zin in de bijsluiter: “Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg dan eerst uw arts voordat u dit medicijn inneemt.”

Deze informatie is absoluut correct. Een arts is de enige die ons kan informeren of een medicijn al dan niet genomen mag worden. Maar ook in welke hoeveelheid en dosering.

Maar let op, de waarschuwing wijst ons er op dat je de arts moet ‘raadplegen’, niet dat de inname van de medicijnen verboden is. 

Het is legaal verplicht dat farmaceutische bedrijven aanwijzen of het medicijn afgeraden wordt voor moeders die borstvoeding geven.

In zulke gevallen moet de bijsluiter het volgende vermelden: Dit medicijn niet innemen als je zwanger bent of zwanger wil worden, of borstvoeding geeft. Indien er geen alternatief bestaat en u dit medicijn toch dient in te nemen, stop dan tijdelijk met de borstvoeding tijdens de duur van de behandeling.”

In de tweede zin gaat het duidelijk om een verbod. Desondanks is het duidelijk dat het stopzetten van de borstvoeding slechts tijdelijk is. 

Borstvoeding en medicatie zijn twee zaken die vaak onverenigbaar lijken, maar dit is niet altijd het geval. 

Het nauwkeurig lezen van een bijsluiter mag ons niet angstig of bezorgd maken. Ook mogen we er niet van uitgaan dat we definitief moeten stoppen met borstvoeding geven.

Medicijnen die genomen kunnen worden door moeders die borstvoeding geven

Talrijke veelgebruikte medicijnen hebben alle testen doorstaan. Ook is het bewezen dat hun correcte inname onschadelijk is voor de baby en de melkproductie niet beïnvloedt.

Deze medicijnen zijn onder andere:

  • Ibuprofen
  • Paracetamol
  • Amoxicilline
  • Peniciline
  • Omeprazol
Borstvoeding en medicatie die verboden is

Medicijnen die verboden zijn tijdens de borstvoeding

De medicijnen die ten strengste verboden zijn voor moeders die borstvoeding geven zijn diegenen die bestemd zijn voor het uitroeien van kanker of in verband staan met de behandeling van aids.

Er zijn ook behandelingen die, ofschoon ze veilig zijn voor de baby, moeten ingenomen worden volgens specifieke richtlijnen. Dit omdat ze anders enige vorm van ongemak kunnen meebrengen.

Paracetamol bijvoorbeeld staat op de lijst van veilige medicatie. Toch dient dit na de borstvoeding of minstens twee uur voor de borstvoeding ingenomen te worden. Er zou namelijk slaperigheid bij de baby kunnen veroorzaken.

Propranolol tegen een verhoogde bloeddruk veroorzaakt bijvoorbeeld een afname van de productie moedermelk, hoewel het onschadelijk is voor de baby.  

Dezelfde bijwerking wordt veroorzaakt door voorbehoedsmiddelen. Ze hebben geen negatieve bijwerkingen voor de gezondheid van het kind, maar verstoren de melkproductie.

Vaak doet het probleem zich voor door het onnauwkeurig lezen van de bijsluiter. Je kunt jezelf dus gerust stellen als je medicatie moet nemen voorgeschreven door je arts door rustig en nauwkeurig te lezen.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden om nooit aan zelfmedicatie te doen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.