Bekkenpijn tijdens de zwangerschap: oorzaken en behandelingsmogelijkheden
Bekkenpijn tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn echter remedies voor het verminderen en verlichten van de pijn.
Bekkenpijn tijdens de zwangerschap is een van de meest voorkomende symptomen die optreedt tijdens de draagtijd. Het staat ook bekend als bekkeninstabiliteit.
Bekkenpijn kan op elk moment tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Toch komt dit het meest voor tijdens het derde trimester van een vrouw. Dit is de fase waarin het lichaam zich begint voor te bereiden op de daad van het baren.
In het artikel van vandaag willen we uitleggen waarom bekkenpijn tijdens de zwangerschap ontstaat.
We zullen je ook enkele tips geven om het ongemak dat deze aandoening veroorzaakt te voorkomen en te verlichten.
Wat veroorzaakt bekkenpijn tijdens de zwangerschap?
Terwijl het lichaam van elke vrouw zich op natuurlijke wijze voorbereidt op de naderende geboorte, is het niet de enige oorzaak voor bekkenpijn. Ook verklaart het niet altijd de intensiteit van de pijn.
Vele factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van pijn en ongemak in het bekkengebied. De intensiteit van deze pijn hangt van verschillende factoren af.
Om te begrijpen hoe andere factoren bekkenpijn kunnen veroorzaken, moet je eerst weten dat het bekken in principe uit twee delen bestaat. Deze twee delen zijn verbonden door een gewricht dat de schaambeen-voeg wordt genoemd.
Naarmate je uitgerekende datum nadert, geeft je lichaam in het derde trimester een specifiek hormoon in het bekkengebied vrij. Dit hormoon, relaxine genaamd, is verantwoordelijk voor het ontspannen van de gewrichtsbanden.
Bovendien zorgt het er ook voor dat de schaambeen-voeg elastischer is. Als gevolg hiervan spreiden de bekkenbeenderen zich verder uit, waardoor de baby kan passeren tijdens de geboorte.
Als er een grote scheiding ontstaat tussen de bekkenbeenderen dan kan dit bekkeninstabiliteit veroorzaken.Deze conditie hangt niet alleen af van de mate van scheiding van de botten. Eerdere zwangerschappen kunnen ook een rol spelen.
Enkele veel voorkomende factoren die bekkenpijn tijdens de zwangerschap intensiveren
De grootte van de buik
Of het nu gaat om een grote baby, een tweeling of gewoon een natuurlijke aanleg, sommige vrouwen ontwikkelen grotere buiken tijdens de zwangerschap.
Het bekken voelt zeker de effecten van een meer dan gemiddelde buik, omdat het meer gewicht draagt.
Afhankelijk van de grootte van de buik van een vrouw kan dit de bekkenpijn versterken.
Bestaand overgewicht
Als een vrouw al overgewicht had voordat ze zwanger werd, kan dit ook bijdragen aan pijn in het bekken.
Extra gewicht kan de last die het bekken moet dragen accentueren. Zelfs als er geen sprake is van bekkeninstabiliteit, kan het gewicht zelf problemen veroorzaken.
Zoals je je kunt voorstellen, zal dit extra pijn in het gebied veroorzaken.
Dagelijkse inspanning
De inspanning die de spieren van een vrouw dagelijks leveren, kan diverse problemen en pijn veroorzaken. Dit kan plotseling en zonder waarschuwing gebeuren.
Musculoskeletale ziektes
Musculoskeletale aandoeningen kunnen zwelling in het bekkengebied veroorzaken, wat op zijn beurt pijn veroorzaakt tijdens de zwangerschap.
Normaal gesproken heeft bekkenpijn tijdens de zwangerschap niet altijd slechts één oorzaak. Dit geldt vooral in het geval van intense pijn.
Als de pijn erg sterk is dan kan dit te wijten zijn aan overmatige scheiding van het bekkenbeen in combinatie met een andere factor.
Direct of indirect creëren deze factoren druk of gevoeligheid in het bekken.
Tips voor het verlichten en voorkomen van bekkenpijn tijdens de zwangerschap
- Elastische buikband: het gebruik van een buikband kan helpen de druk op de bekkenzone te verminderen. Dit vermindert de pijn en maakt het gemakkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Als een vrouw vanaf het begin van de zwangerschap een buikband gebruikt, dan kan dit bekkenpijn zelfs volledig voorkomen door de overbelasting te elimineren.
- Trainen van het bekkengebied: er zijn specifieke oefeningen gericht op het voorbereiden van het bekken om de bevalling eenvoudiger en minder pijnlijk te maken. Deze oefeningen versterken de gewrichtsbanden van de schaambeen-voeg. Als gevolg hiervan is er meer flexibiliteit als het lichaam uitrekt tijdens de zwangerschap.
- Hydrotherapie: dit zorgt voor de versterking van de bekkenspieren tijdens de zwangerschap. Dit verlicht gewrichtspijn in de rug en het bekken. Bovendien helpt het om ook de gewrichtsspieren in deze gebieden te versterken. Dit is dankzij de weerstand die de spieren genereren door de beweging van het water.
- Wees extra voorzichtig tijdens de zwangerschap: het is vanzelfsprekend dat je tijdens de zwangerschap niet krachtig moet bewegen – niet alleen om bekkenpijn te voorkomen, maar ook voor de veiligheid van je baby. Het is echter ook belangrijk om een goede houding te behouden en schoenen met hoge hakken te vermijden. En natuurlijk moeten zwangere vrouwen taken vermijden die te maken hebben met gewichtheffen, bukken of hurken.
- Pijnverlichting: pijnstillers zijn een goede noodoptie of laatste redmiddel om je bekkenpijn tijdens de zwangerschap te verzachten. Ze worden meestal aanbevolen als de pijn erg sterk is of een merkbare inmenging in de dagelijkse activiteiten veroorzaakt. Overleg hierover altijd eerst met je arts!
Algemene overwegingen
Tijdens het derde trimester is het vooral belangrijk dat vrouwen de instructies van een gecertificeerde fysiotherapeut volgen. Zeker als ze oefeningen proberen om het bekken te versterken.
Dit is om letsel door overbelasting te voorkomen en om te voorkomen dat de oefeningen op de verkeerde manier gedaan worden. Letsel kan je huidige situatie erger maken of pijn in de toekomst veroorzaken.
Zoals we reeds aangaven is het belangrijk dat je contact opneemt met je arts voordat je pijnstillers neemt – of welke medicijnen dan ook.
Op die manier kan je arts je vertellen welke opties veilig zijn tijdens de zwangerschap en in welke doseringen.
Zelfmedicatie tijdens de zwangerschap kan een groot risico zijn. Zowel voor de ontwikkeling van je baby als voor je eigen gezondheid.