Bacteriële tandplak en tandsteen bij kinderen

Zijn tandsteen en bacteriële tandplak op kindertanden hetzelfde? In dit artikel verduidelijken we al je twijfels.
Bacteriële tandplak en tandsteen bij kinderen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 02 februari, 2024

Veel volwassenen zijn zich niet bewust van de relatie tussen bacteriële tandplak en tandsteen dat zich bij kinderen vormt. Anderen beschouwen ze als hetzelfde en sommigen denken zelfs dat het problemen zijn die alleen ouderen treffen. In dit artikel vertellen we je wat bacteriële tandplak is, hoe het ontstaat en wat de risico’s zijn. We verduidelijken ook de relatie met de vorming van tandsteen bij kinderen en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is bacteriële tandplak?

Om te begrijpen wat bacteriële tandplak is, moeten we weten dat er verschillende micro-organismen in de mond zijn die samen het microbioom van de mond (Spaanse link) vormen. Bacteriën komen voor in speeksel, maar kunnen zich afzetten op mondstructuren. Tegelijkertijd vormen de eiwitten in speeksel een onzichtbare, celvrije laag op de tanden, dat we een verworven biofilm noemen. Verschillende soorten bacteriën zetten zich af op deze biofilm en vormen zo bacteriële tandplak.

Bacteriën binden zich aan elkaar via een complex mechanisme dat gebruik maakt van eiwitten in speeksel en suikers uit de voeding. Koolhydraten uit voeding worden ook door de micro-organismen gebruikt om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Uit de vereniging en vermenigvuldiging van bacteriën ontstaat bacteriële tandplak. Het is een zacht en kleverig laagje dat zich ophoopt op tandoppervlakken en tandvlees.

Er ontstaan problemen als dit laagje niet regelmatig wordt verwijderd of als er suikerrijke voeding wordt genuttigd, waardoor de bacteriën de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om zich te vermenigvuldigen en zich steeds meer op te hopen.

Bacteriële tandplak en tandsteen onder de microscoop
Bacteriële tandplak hecht zich aan de tanden en kiezen en als het niet wordt verwijderd met een goede mondhygiëne, wordt het dikker. Het is belangrijk om het hele tandoppervlak te poetsen om het af te breken en weg te vegen.

De gevolgen van bacteriële tandplak in de mond van kinderen

Bacteriën in bacteriële plaque metaboliseren suikers in de voeding en produceren zuren die in staat zijn om de harde weefsels van de tanden te vernietigen. Als dit proces in de loop van de tijd wordt verlengd door onvoldoende hygiëne, ontstaan gaatjes (Spaanse link). Bovendien veroorzaakt hun aanwezigheid op het tandvlees gingivitis (Engelse link). Deze aandoening is ernstiger als de tandplak verhardt en verandert in tandsteen.

Als deze processen voortschrijden, kunnen ze bij kinderen meer ernstige en ongemakkelijke schade veroorzaken. Bijvoorbeeld vlekken en breuken in de tanden, verlies van tanden voor hun tijd en pijn en infecties die de kwaliteit van leven van kinderen veranderen.

Hoe bacteriële tandplak eruit ziet bij kinderen

Zodra het gevormd is, is bacteriële plaque kleurloos en kan het onopgemerkt blijven met het blote oog. Als het echter niet regelmatig wordt verwijderd door te poetsen, zal het uiterlijk veranderen en meer opvallen. Als het dikker wordt, kun je het zien als een dikke witte aanslag, met het uiterlijk van opgehoopte etensresten. Het is vooral zichtbaar in het gebied waar de tand en het tandvlees samenkomen.

Als het kind met zijn tong over zijn tanden gaat, zal het bovendien een ruw gevoel waarnemen. Als de tandarts met een tandplak explorer over het tandoppervlak gaat, komt de film met het schrapen naar buiten en wordt deze op het instrument waargenomen. Er zijn ook andere indicatoren die ouders kunnen waarschuwen voor de aanwezigheid van opgehoopte tandplak:

  • Slechte adem.
  • Rood en gezwollen tandvlees.
  • Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen.
  • Geelachtig of gevlekte tanden.
  • Gevoeligheid van het gebit.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een substantie die ontstaat door verharding en verkalking van bacteriële tandplak als deze niet wordt verwijderd. Tandsteen in de mond is veel duidelijker dan bacteriële tandplak. Het is zichtbaar als een harde, geelwitte of bruinachtige formatie die zich afzet op de tandoppervlakken. De aanwezigheid ervan tast de esthetiek van de glimlach van kinderen aan.

De textuur is ruw, wat de ophoping van meer bacteriën bevordert. Calculus kan zich op elke tand of kies bevinden, maar het wordt vaker waargenomen aan de binnenkant van de onderste snijtanden. Hoewel het niet zo vaak voorkomt in de kindertijd, kan het bovendien ernstigere tandvleesproblemen veroorzaken als de aandoening voortschrijdt.

Tegelijkertijd is tandsteen veel moeilijker te verwijderen dan bacteriële tandplak. In dit geval zijn tandenpoetsen en flossen niet genoeg en moet de tandarts het met specifieke instrumenten verwijderen. Daarom wordt tandsteen verwijderd door middel van gebitsreiniging of profylaxe. Deze procedure verwijdert tandsteenafzettingen en reinigt het oppervlak van de tanden, zodat ze glad en glanzend blijven.

Tanden met tandplak en tandsteen
De aanwezigheid van tandsteen in de mond van kinderen veroorzaakt ontstekingen van het tandvlees, een slechte adem en gevoelige tanden.

Waarom hopen bacteriële tandplak en tandsteen zich op op de tanden van kinderen?

Meestal is de aanwezigheid van bacteriële tandplak en tandsteen in de mond van kinderen te wijten aan een inefficiënte of ontbrekende mondhygiëne. Daarnaast zijn er andere situaties die de vorming ervan bevorderen:

  • Slechte mondhygiëne: verkeerd of onregelmatig tandenpoetsen predisponeert kinderen voor bacteriële plaque en tandsteen. Niet flossen veroorzaakt ook de ophoping ervan tussen de tanden.
  • Droge mond: door een gebrek aan speeksel kan deze vloeistof zijn functie om de mond te reinigen niet vervullen. In een droge mondholte is het gemakkelijker voor bacteriën om zich op te hopen en tandsteen te vormen. Bij kinderen hangt een droge mond samen met mondademhaling en met het gebruik van sommige medicijnen, zoals die tegen astma en allergieën.
  • Overmatige consumptie van suikerhoudende, sterk bewerkte of zetmeelrijke voedingsmiddelen en dranken: de beschikbaarheid van eenvoudige suikers biedt een gemakkelijk substraat voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen en te vermenigvuldigen.

Bacteriële tandplak en tandsteen bij kinderen kunnen worden voorkomen

De vorming van bacteriële tandplak op kindertanden onder controle houden en voorkomen dat het tandsteen wordt, is essentieel om de mondgezondheid van kinderen op peil te houden. Met dagelijkse en eenvoudige handelingen is het mogelijk voor kinderen om een gezonde mond te hebben en geen last te hebben van de gevolgen die bacteriën in de mond veroorzaken.

Ouders moeten minstens twee keer per dag de tanden van hun kinderen poetsen. Wanneer kleintjes zelfstandig kunnen poetsen, wat rond de 6 en 8 jaar gebeurt, moeten volwassenen toezicht houden op de taak en controleren of de techniek correct is. Daarnaast moet het poetsen worden aangevuld met het gebruik van flosdraad en, als de tandarts dat nodig vindt, met mondwater.

Het is ook belangrijk om op het dieet van je kleintjes te letten. Geef de voorkeur aan gezonde voeding en vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan geraffineerde suikers. Tot slot is een bezoek aan de kindertandarts elke 6 maanden essentieel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ccanto-Coanqui, A., Mamani-Cori, V., Villalta-Negreiros, Y. S., Chique-Pari, J. J., & Rojas-Ortiz, H. R. (2022). Caries dental no tratada y percepción de condiciones orales sobre calidad de vida en niños: Untreated dental caries and perception of oral conditions on quality of life in children. Peruvian Journal of Health Care and Global Health6(2), 75-79.
  • Chapoñan, C. P., Julca, A. A. G., & Ramos, M. R. V. (2022). Risk factors associated with gingivitis in children–Literature review. World Health Journal3(1), 10-13.
  • Contador Cotroneo, R., Morales Chvets, A., Motzfeld Espinosa, R., Van Treek Pérez, P., & Zapata Flores, D. (2022). Alfabetización en higiene oral: manual para el control mecánico del biofilm.
  • Discacciati de Lértora, M. S., & Lértora, M. F. (2021). Riesgo de caries, en relación a placa bacteriana, observado en una población de niños que ingresan a la escuela primaria.
  • Girardeau, Clémence Shopie, Esther Alía García, and Marta Macarena Paz Cortés. “¿ Qué patologías locales y sistémicas puede presentar un paciente pediátrico con respiración oral?.” Biociencias 15.1 (2020).
  • Mejía, A. J. F., & Ibarra, M. C. B. (2021). Enfermedad periodontal, prevalencia y factores de riesgo en niños y adolescentes. Revisión de la literatura. RECIMUNDO5(3), 359-367.
  • Morón, M. (2021). Los biofilms orales y sus consecuencias en la caries dental y enfermedad periodontal. Ciencia e Innovación en Salud.
  • Vargas Vargas, N. E. (2020). Índice de placa bacteriana según Silness y Loe en la clínica de Odontopediatría (Bachelor’s thesis).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.