12 symptomen van leukemie bij kinderen

Helaas is leukemie een realiteit in het leven van vele kinderen. Het is een type kanker die het vaakst voorkomt bij jonge kinderen.
12 symptomen van leukemie bij kinderen

Laatste update: 05 november, 2018

Leukemie bij kinderen wordt veroorzaakt doordat de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg niet goed verloopt. Deze afwijkende cellen reizen door de bloedvaten met gezonde bloedcellen.

Hoewel dit een zeer ernstige ziekte is, is behandeling mogelijk en is het dus niet altijd fataal. Per land worden ongeveer 2.000 tot 3.000 kinderen gediagnosticeerd met leukemie. Veel van deze kinderen zijn tussen de 3 tot 5 jaar oud.

Als resultaat wordt het moeilijker voor het lichaam om virussen te bestrijden, waardoor de kans op infecties en andere ziektes bij het kind groter wordt.

Leukemie bij kinderen

Het is moeilijk om leukemie bij kinderen te herkennen omdat de symptomen zich vaak langzaam openbaren. De uitzondering hierop is acute leukemie, waarbij symptomen zich plotseling op doen. De symptomen kunnen ook verward worden met symptomen van andere kinderziektes.

“Je kan slachtoffer van kanker zijn of een overlevende van kanker. Het draait allemaal om de mindset.”

– Dave Pelzer –

Leukemiecellen bevinden zich rondom de gezonde cellen die bloedplaatjes, witte bloedcellen en rode bloedcellen aanmaken. Daardoor komt er een tekort aan gezonde cellen in het lichaam. Ook kan leukemie bij kinderen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam wat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Echter kunnen dezelfde signalen voorkomen bij andere ziektes, dus het is belangrijk om snel naar de dokter te gaan om de ziekte zo snel mogelijk te diagnosticeren en behandelen.

De symptomen

12 symptomen van leukemie bij kinderen

 

 

Vermoeidheid

Het kind zal sneller moe worden door de bloedarmoede veroorzaakt door het tekort aan rode bloedcellen. Dit gebrek kan ook leiden tot zwakheid en een bleke huid.

Koorts en infectie

Het kind kan lijden aan koorts die niet behandelt kan worden met reguliere medicijnen.

Blauwe plekken en overmatige bloedingen

Omdat leukemie de hoeveelheid bloedplaatjes in het lichaam vermindert kan het kind veel kleine rode plekjes of blauwe plekken over zijn lichaam hebben. Deze worden veroorzaakt door het bloeden van beschadigde bloedvaten. Het kind kan vaak een bloedneus of bloedend tandvlees hebben.

Pijn in de botten en gewrichten

Leukemiecellen klonteren meestal samen rond een gewricht en aan het oppervlak van de botten. Daarom klagen kinderen met leukemie regelmatig over pijn in de gewrichten en botten.

Opgezwollen buik

Een kind met leukemie kan ook een vergrootte of opgezette buik hebben. Maar in werkelijkheid is het de lever en milt die opgezwollen raken door de leukemiecellen die zich ophopen in de lever.

Bleke huid door leukemie

Gewichtsverlies en verlies van eetlust

Een kind met leukemie kan zijn eetlust verliezen en langzaam afvallen door de uitzetting van de lever en milt. Het opgezwollen gebied oefent druk uit op de andere organen, waaronder de maag, waardoor de capaciteit voor voedsel kleiner wordt.

Gezwollen lymfeklieren

De lymfeklieren zwellen vaak op wanneer ze tegen een infectie strijden. De zwelling is vaak een symptoom van een infectie. Bij leukemie worden de lymfeklieren ook groter en deze zwelling is te zien onder de huid.

Ademhalingsproblemen en hoesten

Een kind met leukemie kan problemen hebben met ademhalen en veel hoesten.

Het opzwellen van de armen en het gezicht

Het opzwellen van de armen en het gezicht van een kind is een zeer duidelijk signaal. Het zou levensgevaarlijk kunnen zijn en onmiddellijke behandeling kan noodzakelijk zijn. Neem dan ook direct contact op met je arts.

Kramp, hoofdpijn en overgeven

Dit kunnen symptomen zijn van gevorderde leukemie en gepaard gaan met wazig zicht. Neem altijd contact op met je arts als je kind.

Bloedend tandvlees en huiduitslag

Bij leukemie kan ook gepaard gaan met een groot aantal plekjes op de huid die lijken op huiduitslag.

Extreme zwakheid

Wanneer het lichaam een grote hoeveelheid leukemiecellen bevat zal het bloed minder snel stromen in de kleine bloedvaten in de hersenen, omdat leukemiecellen het bloed verdikken. Dit kan leiden tot extreme vermoeid- en zwakheid.  Wellicht ook interessant voor jou

Voor de kleine superhelden die vechten tegen kinderkanker
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Voor de kleine superhelden die vechten tegen kinderkanker

Er zijn kleine superhelden die hoop als hun cape dragen. Met hun kracht vechten ze elke dag tegen kinderkanker. Dit zijn dappere en sterke kinderen...