Je voorbereiden op je pasgeborene: welke babykleding moet je kopen?
Als je uitgerekende datum snel nadert, is het tijd om te gaan nadenken over welke babykleding je voor het op komst zijnde kleintje moet kopen. Veel moeders-in-spé worden een beetje overenthousiast en kopen een heleboel dingen die uiteindelijk weinig of geen nut hebben. Lees de volgende tips van Je bent mama om te voorkomen dat dit met jou gebeurt. Dit wil je niet missen!
Het eerste dat je moet onthouden is dat baby’s heel snel groeien. In feite verdubbelen ze hun geboortegewicht binnen 5 maanden en ze verdrievoudigen het rond hun eerste verjaardag.
Probeer met deze informatie in gedachten niet meer te kopen dan je nodig hebt. Probeer de zaken in balans te houden. Anders gebruik je elk artikel maar één keer (als dat al het geval is!).
Vergeet ook niet dat vrienden en familie je waarschijnlijk veel nieuwe babykleren zullen geven vlak voor of nadat de baby is geboren. Het grootste deel van de kleding cadeaus die je baby krijgt, is waarschijnlijk in een maatje voor pasgeborenen.
Om te voorkomen dat je items koopt die je niet nodig hebt, moet je de afmetingen van je baby en het geschatte geboortegewicht in overweging nemen. Je gynaecoloog kan je een schatting geven. Met die informatie kan je dan gaan winkelen.
Waar moet ik op letten bij het kopen van babykleding voor mijn pasgeborene?
Welke babykleding je ook kiest, het moet gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Baby’s raken vaak geïrriteerd door kleding die over hun hoofd aan en uit moet. In plaats van kleding te kiezen die uitsluitend gebaseerd is op ‘schattigheid’ of merknamen, kun je beter kleding kopen die voor je baby comfortabel is. Je kleintje geeft niks om het maken van een fashion statement.
Zoek naar kleding met drukknopen of knopen die helemaal tot beneden doorlopen. Op die manier hoef je alleen maar je baby op het kledingstuk te leggen, zijn armen en benen erin te steken en het vast te maken. Je baby zal veel gelukkiger zijn als je de outfit niet over zijn hoofd hoeft te trekken.
Er zijn ook pyjama’s en broeken met drukknopen tussen de benen waarmee je de luier van je baby kunt verschonen zonder hem te hoeven uitkleden. Er zijn ook kruippakjes, t-shirts en pyjama’s die over de borst sluiten. Dit zijn geweldige opties.
Sommige ziekenhuizen raden aan om bij het kopen van babykleding eerst witte kleding te kopen voor de eerste dagen van om baby om ongunstige reacties op de kleurstoffen in de kleding te voorkomen.
Vermijd kledingstukken met ritsen, grote applicaties, dunne elastieken, bandjes of veters. Ze kunnen ongemakkelijk of kriebelig zijn voor je baby.
Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van babykleding voor mijn pasgeborene?
Je moet ook op het materiaal letten bij het kopen van babykleding voor je baby. Kleding die in direct contact komt met de huid van je baby moet van 100% katoen zijn. Vermijdt synthetische vezels zoveel mogelijk, vooral als ze de huid van je kleintje zullen raken.
Tegenwoordig zijn er veel kledingmerken die ecologische babykleding verkopen met de naam ‘biokatoen’. Dit is een geweldige vondst!
Als je voor wol gaat, zorg dan dat je kriebelende items en kledingstukken die losse vezels loslaten vermijdt. Je baby kan deze kleine haartjes inhaleren en daardoor ademhalingsproblemen krijgen. De beste optie is 100% merinowol.
Een goede manier om allergieën te voorkomen, is om de kleding van je kleintje te wassen met neutrale zeep. Je kunt zelfs de eeuwenoude zeep gebruiken die onze grootmoeders vroeger maakten met gerecyclede olie.
Wat als mijn baby in de zomer wordt geboren?
Zomermaanden kunnen erg heet zijn, vooral voor pasgeborenen. Vergeet niet dat pasgeborenen hun lichaamstemperatuur niet goed kunnen regelen.
Houd in gedachten dat pasgeborenen vaak koude voeten hebben. Dit is geen reden tot ongerustheid. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het in feite niet nodig om de voeten van je baby in de zomer te bedekken. Vermijd het om je pasgeborene te warm aan te kleden. Pasgeboren baby’s zweten niet, dus het is belangrijk om erop te letten dat ze niet oververhit raken.
Het is ook een goed idee om wat katoenen hoedjes en luchtige dekens bij de hand te hebben wanneer je gebouwen met airconditioning binnengaat.
Als je op zoek bent naar kleding voor je zomerbaby, volgen hier een paar dingen die je niet mag vergeten:
- Katoenen kruippakjes
- Setjes van t-shirts en shorts
- Zomerjurkjes
- Jurken met korte mouwen
- Luchtige zomerhoedjes
- Dunne lakens voor de wieg
- Van jersey of mousseline gemaakte dekentjes
Wat moet ik kopen als ik in de winter een baby verwacht?
Zelfs als je baby in de wintermaanden wordt geboren, moet je ervoor zorgen dat je haar niet te dik aankleedt. Maar ja, je wilt haar warm houden. Houd er rekening mee dat abrupte temperatuurveranderingen niet goed zijn voor pasgeborene.
Je moet ook onthouden, dat je je moet voorbereiden op tijd buiten (koud) evenals binnenshuis (verwarmd) in hetzelfde uitje. Zorg ervoor dat je iets warms koopt dat je gemakkelijk kunt aan- en uittrekken bij je baby. Op die manier kun je waar je ook bent de temperatuur van je kindje op peil houden.
Het is ook belangrijk om je baby warm te houden tijdens het verschonen van luiers. Kies een broek met drukknopen bij de benen of elastische taillebanden om de tijdsduur van het luier verschonen te verkorten.
Vermijd pakken uit één stuk die helemaal moeten worden uitgetrokken voor het verschonen van luiers. Het laatste dat je wilt doen is je baby volledig uitkleden elke keer dat je haar luier moet verschonen, vooral wanneer het koud is.
Als je naar buiten gaat en de temperatuur laag is, zorg dan dat je je baby een muts op doet.
Als het een winderige dag is, moet je een regenhoes over de wandelwagen van je baby leggen terwijl je buiten bent.
Wanneer je gaat winkelen voor je winterbaby, schrijf dan de volgende items op je lijst:
- Katoenen kruippakjes met lange mouwen
- Set met shirts met lange mouwen en lange broeken
- Warme katoenen mutsjes
- Sokken en slofjes
- Een warm jasje
- Warme dekens
Nog een laatste advies …
Houd er opnieuw rekening mee dat kleine baby’s moeite hebben met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Ze hebben weinig lichaamsvet en bewegen ook heel weinig. Een goede vuistregel is om altijd een laagje kleding extra bij je baby aan te doen dan wat je zelf draagt.