Waarom huilen baby's in hun slaap?
Veel moeders vragen zich af waarom hun baby’s in hun slaap huilen. De rust van onze kleintjes is vaak een reden tot zorg, omdat het zowel hun gemoedstoestand als hun gedrag beïnvloedt.
En elke moeder weet dat de hoeveelheid slaap die onze kinderen krijgen, ook een grote invloed heeft op ons eigen welzijn.
Het eerste waar je rekening mee moet houden, is dat huilen en jammeren de manier is waarop onze baby’s communiceren. Ze gaan dus huilen als een manier om ons te laten weten dat er iets mis is of dat ze onze aandacht nodig hebben.
Misschien ben je midden in de nacht wakker geworden door het gehuil van je kind, denkend dat hij of zij je nodig had. Tot je verbazing was dat echter niet het geval. Integendeel, toen je ging kijken vond je je kind slapend en wel, met gesloten ogen.
Deze situatie komt eigenlijk veel vaker voor dan je zou denken. Toch weten veel moeders niet hoe ze moeten reageren.
Waarom huilen baby’s in hun slaap?
Tijdens de eerste levensjaren van baby’s is het normaal dat ze ‘s nachts vaak wakker worden. Baby’s hebben namelijk een andere slaapcyclus dan volwassenen.
Vaak hebben baby’s moeite om in een diepe slaap te vallen, zelfs als ze uitgeput zijn. Als gevolg hiervan kunnen ze in hun slaap gaan huilen. Sommigen proberen misschien in slaap te vallen, maar kunnen dat niet omdat ze niet weten hoe. Waarom? Dat is omdat ze jou nodig hebben.
Nachtmerries zijn nog een reden waarom baby’s in hun slaap huilen. Net als volwassenen hebben baby’s dromen. De meeste van hun dromen hebben te maken met hun persoonlijke ervaringen.
Slaapstoornissen bij baby’s
Baby’s doorlopen verschillende slaapfasen die deel uitmaken van hun ontwikkelingsproces. ‘s Nachts wakker worden maakt deel uit van het proces.
Soms zijn deze perioden gering. Baby’s kunnen bijvoorbeeld eenvoudig een klein jammertje of gekreun uiten.
Sommige perioden kunnen echter meer volhardend en verontrustend zijn. Deze perioden worden beschouwd als nachtelijke paniekaanvallen en hebben een sterker effect op kinderen.
In beide gevallen is de situatie hetzelfde… Wanneer de moeder bij haar baby gaat kijken, dan merkt ze dat deze, hoewel hij huilt, slaapt. Deze slaapstoornis treedt op als baby’s in een diepe slaap zijn, ook wel REM genoemd.
Tijdens de REM-slaapfase ervaren baby’s het diepste slaapniveau. Daarom kunnen ze zichzelf niet volledig wakker maken. Ze zijn zich ook niet volledig bewust van wat er met ze gebeurt.
Wanneer baby’s in hun slaap huilen, dan kunnen ze zich geagiteerd, verward en bang voelen. Tegelijkertijd kunnen ze niet op externe stimuli reageren.
Nachtelijke paniekaanvallen duren meestal maar kort. Ze zijn binnen een paar minuten over, waarna kinderen weer rustig gaan slapen.
Tegelijkertijd worden sommige kinderen in een verwarde staat wakker en kunnen ze zelfs rechtop gaan zitten en hun ogen openen. Dit fenomeen, ‘confusional arousal’ genoemd, kan tussen de 5 en 15 minuten duren. Als je probeert een kind in deze toestand te kalmeren, dan zal het de situatie alleen maar erger maken en langer duren.
Hoe kalmeer je een baby die nog slaapt?
Als je baby huilt met zijn of haar ogen dicht, dan kun je het beste geduldig zijn, wachten en observeren.
Het feit dat kinderen huilen of lawaai maken tijdens het slapen, betekent niet altijd dat ze wakker willen worden. Zolang hun ogen gesloten zijn, is dit een teken dat ze nog steeds slapen.
Wanneer baby’s in hun slaap huilen, dan is het uitermate belangrijk dat ouders aandacht schenken aan het geluid dat ze maken. Dit helpt te bepalen wat baby’s nodig hebben. Ze hebben het misschien koud of hebben honger, of ze hebben misschien een andere onbevredigde behoefte.
Als dat zo is, dan kunnen ze niet snel weer in slaap vallen. Het is belangrijk dat we onze huilende baby’s helpen om zich beter te voelen.
Wanneer baby’s in hun slaap huilen, dan kunnen ze zich geagiteerd, verward en bang voelen. Tegelijkertijd kunnen ze niet op externe stimuli reageren.
Wanneer deze perioden zich in de vroege ochtenduren voordoen, dan moeten ouders kalm en stil blijven. Dit is om te voorkomen dat ze hun slapende kinderen wakker maken.
Verzorg hun behoeften met slechts een minimale hoeveelheid licht, vermijd het gebruik van felle lichten. Als je dit doet, dan worden baby’s misschien helemaal wakker en gaan ze denken dat het tijd is om op te staan.
Houd er ten slotte rekening mee dat het absoluut normaal is dat baby’s tijdens het slapen geluid maken. Tegelijkertijd, als baby’s huilen of jammeren, moeten ouders controleren of ze slapen of wakker zijn.
Advies voor moeders van baby’s die in hun slaap huilen
Het belangrijkste advies dat we je willen geven, is voorkomen dat je probeert om je kind tijdens deze perioden wakker te maken. Wees liever zo stil mogelijk, dicht bij je kind en wacht tot hij of zij kalmeert.
Concluderend kunnen deze episodes spontaan optreden, maar ze kunnen ook het resultaat zijn van externe stimuli.
Ze kunnen bijvoorbeeld optreden als gevolg van hardnekkig lawaai of een verandering in de positie van het bed van je kind. Daarom is het het beste om elke vorm van wijziging tijdens de rusturen te vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
- Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
- Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
- INNOVACIÓN, E. Guía de Práctica Clínica sobre Trastornos del Sueño en la Infancia y Adolescencia en Atención Primaria. https://www.aepap.org/sites/default/files/documento/archivos-adjuntos/gpc_489_insomnio_infadol_lain_entr_compl.pdf
- López, S. A. Trastornos del sueño en la infancia. Trastornos del sueño en el niño: identificación y herramientas para su manejo. https://www.spapex.es/sites/default/files/trastornos_suenyo.pdf
- Rápida, G. (2011). Guía de práctica clínica sobre trastornos del sueño en la infancia y adolescencia en atención primaria. https://portal.guiasalud.es/wp-content/uploads/2018/12/GPC_489_Trastorno_sue%D0%B4o_infadol_Lain_Entr_rapida.pdf
- Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida: ¿Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
- Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf