Voordelen van kruipen voor baby's
In het artikel van vandaag willen we het hebben over de vele voordelen van kruipen voor baby’s.
Als we zien dat onze baby kracht en vertrouwen in zijn bewegingen krijgt en het lijkt alsof hij zichzelf op de grond wil lanceren, dan verlangen we naar het moment waarop hij zal leren kruipen.
Sommige ouders moeten echter wat langer wachten op dit moment, omdat hun kleintje blijkbaar nog niet wil kruipen.
Kruipen is een essentieel onderdeel van de motoriek van je baby. Het is heel belangrijk dat ze het vertrouwen en de kracht krijgen die ze nodig hebben om te leren lopen.
Desondanks is er geen standaardleeftijd waarop ze leren kruipen. Elk kind is anders en leert op zijn eigen snelheid.
Er zijn verschillende redenen waarom baby’s misschien nog niet kruipen. De gemiddelde leeftijd om te beginnen met kruipen is tussen de 7 en 9 maanden.
Echter, niet elke baby gaat door het kruip-stadium. Sommige kinderen kruipen pas nadat ze hebben leren lopen.
Maak je geen zorgen als je kind nog niet aan het kruipen is. Het is echter belangrijk om de voorwaarden te bekijken die hiertoe hebben geleid.
Als ze ook andere problemen met hun benen of algemene motorische coördinatie hebben, dan is het een goed idee om de kinderarts te bezoeken.
Het belang van stimuli om te leren kruipen
Zoals we hierboven hebben vermeld, is het normaal dat sommige baby’s niet kruipen op het moment dat je verwacht dat ze het gaan doen, tenzij er een gezondheidsprobleem is. Specialisten zeggen dat stimuli van de ouders het kruipen in deze fase aanzienlijk kunnen beïnvloeden.
Als ze zes maanden oud worden, beginnen de meeste kinderen tekenen van onafhankelijkheid te vertonen. Ze worden rusteloos, staan op, springen en lijken actiever te zijn.
In deze fase begint meestal het kruipen, omdat hun motorische systeem klaar is om te bewegen.
Baby’s kruipen, omdat ze willen bewegen maar nog niet weten hoe ze moeten lopen. Het komt voort uit hun verlangen om naar een plek te gaan dat interessant lijkt.
Een baby die niet gemotiveerd is om te kruipen, zal dit echter nooit kunnen doen. Als je baby niet uit eigen vrije wil kruipt, hebben ze hulp nodig. Ze moeten zich veilig voelen op een stevige ondergrond.
In die zin is kruipen de eerste manier om te bewegen zonder hulp van volwassenen. Maar de verantwoordelijke volwassenen geven baby’s niet altijd de gelegenheid om vrijuit te bewegen. Een gebrek aan stimuli en optimale omstandigheden om te oefenen kan je baby beletten om te leren kruipen. Andere keren moedigen ouders hun kinderen aan om te lopen zonder eerst te leren kruipen. Ze kunnen hun handen aanbieden en hen helpen om kleine stapjes te zetten.
Voordelen van kruipen voor het leren lopen
Hoewel het normaal is dat sommige baby’s lopen zonder ooit te hebben gekropen, toch zijn de voordelen van kruipen groot.
De positie om te kruipen moedigt snelheid, vertrouwen en vastberadenheid aan. Evenzo is kruipen een onderdeel van het evolutionaire menselijke proces, omdat het de activering van beide hersenhelften vereist.
Wanneer je baby kruipt, leren ze hun bewegingen in hun hersenen te coördineren. Andere voordelen van kruipen zijn onder andere:
- Stimuleert soepelheid in handen en enkels
- Stimuleert het tastgevoel
- Bevordert de balans
- Stimuleert versterking van het spijsverteringsstelsel
- Visuele voordelen
- Creëert kracht in de spier-skeletstructuur
- Versterkt het motorische systeem dat nodig is om te lopen
- Stimuleert de weerstand van het hart- en vaatstelsel
Elke baby is anders en leert op zijn eigen moment. Dat is de reden waarom je je geen zorgen hoeft te maken als je baby er een tijdje over doet om te leren kruipen.
Als je merkt dat je kind nog niet is gaan kruipen, moedigen we je aan om hem te stimuleren.
Leid ze naar een speeltje, laat ze je volgen of zet ze in een kruipende positie.
Je kunt ze je ook na laten doen en laten zien hoe ze moeten kruipen. Laat ze daar heen gaan waar ze na toe willen, zolang ze veilig zijn en gecontroleerd worden.
Maak je niet al te veel zorgen als je gezonde baby op zijn eigen manier leert en zich ontwikkelt. Je moet ze gewoon de hulp bieden die ze nodig hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- López, S. (2012). La importancia del Gateo. Psicoactua,(30), 2-1. http://www.psicoactua.com/webcms/usuario/documentos/20121105174143_Importancia%20del%20gateo.pdf
- Ojeda Alberca, E. (2018). El gateo en el desarrollo cognitivo en niños menores de 2 años. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/UNITUMBES/731
- Quipo Guaranda, J. M. (2017). La importancia del gateo y su incidencia en la escritura de las niñas y niños del Centro Infantil del Buen Vivir Jilgueritos de la parroquia San Francisco de Borja, cantón Quijos, provincia de Napo (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Parvularia). https://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/24919