Voordelen en nadelen van samen slapen
In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste voordelen en nadelen van samen slapen aangeven. De recente toename in populariteit heeft geleid tot een groot debat. De publieke opinie is momenteel verdeeld over de vraag of het voor ouders en kinderen gezond is of niet.
De praktijk van het ‘gezinsbed’ heeft zijn voor- en nadelen. Deze methode van samenleven met het gezin moet eerst worden bekeken vanuit het oogpunt van de baby. Heeft samen slapen enig voordeel voor het jongste lid van het huishouden?
Voordeel: samen slapen vergemakkelijkt borstvoeding en algemene zorg
Voor veel moeders is het geven van borstvoeding ‘s nachts comfortabeler als de baby in de buurt slaapt. Het is niet hetzelfde om de baby naast je te hebben en voor hem te zorgen, als het naar een aparte kamer moeten gaan om dit te doen.
Dit is erg handig, vooral tijdens de eerste paar maanden. Het is logisch dat veel vrouwen de voorkeur geven aan deze dynamiek om wat meer rust te krijgen. Een betere rust voor zowel de baby als de moeder is altijd gewenst.
Nadeel: kinderen kunnen afhankelijker worden van hun ouders
Een kind dat naast zijn ouders slaapt, voelt zich veiliger en beschermd. Dit zou echter in latere jaren problemen kunnen veroorzaken voor kinderen wanneer ze alleen in hun eigen kamer moeten slapen.
Vanuit dit perspectief kunnen kinderen zich overbeschermt en afhankelijk voelen. Dit kan het kind problemen bezorgen wanneer het probeert zijn angsten onder ogen te zien of zich aan te passen aan zijn eigen ruimte. Hoe het ook zij, ouders moeten nadenken over hoe ze door deze situatie heen kunnen komen.
Sommige deskundigen zeggen dat samen slapen het voor kinderen moeilijk kan maken om in slaap te vallen. Niet alleen omdat het langer duurt om in slaap te vallen, maar ook omdat ze vaak minder slapen en vaak wakker worden gedurende de nacht.
Voordeel: het gezinsbed heeft grote voordelen voor de gezondheid van de baby en de moeder
Experts geloven dat kinderen die naast hun moeder slapen, drie keer meer borstvoeding krijgen dan de baby’s die in aparte kamers slapen. Bovendien zorgt de nabijheid ervoor dat de moeder makkelijker in slaap valt na elk nachtelijk ontwaken.
Met betrekking tot de invloed van het samen slapen op de rust van het kind, zijn er nog steeds geen overtuigende resultaten. Deskundigen denken echter dat samen slapen een kind helpt het stadium van de REM-slaap gemakkelijker te bereiken.
Door het kind snel te kunnen verzorgen kunnen ze sneller weer in slaap vallen.
Nadeel: slapen met een baby in bed kan risico’s voor de baby opleveren
Een van de problemen van het zogenaamde ‘gezinsbed’ is dat kinderen in het midden van het matras worden geplaatst. Als dit het geval is, dan is er altijd een risico op beknelling of verstikking door de dekens. Als de ouders diep slapen dan is het gevaar nog groter.
Wanneer het kind groeit, is er minder ruimte in het bed. Schoppen kan voor ouders onaangenaam zijn. En spierpijn kan optreden als gevolg van slechte slaaphoudingen. Alles zal afhangen van de slaapgewoonten van elk gezinslid.
Voordeel: hechting en familie-affectie wordt gestimuleerd
In de meeste gevallen heeft het samen slapen een positieve invloed op het emotionele niveau van gezinnen. De warmte en het contact zijn twee elementen die deze methode van gezinssamenleving ‘s nachts kenmerken.
Het huidcontact wordt constant en dit vormt een grotere band tussen ouder en kind. Het kind voelt zich verzorgt en volledig onderdeel van het gezin.
Dit vergemakkelijkt een nauwere band tussen hen. De familie-eenheid heeft bijna altijd voordelen wanneer het hele gezin samen slaapt.
Nadeel: koppels verliezen intimiteit en seksueel contact
Onder de huidige dynamiek, waar de ouders de hele dag hard werken, is ‘s nachts het moment waarop ze samen tijd doorbrengen. Als je met een baby tussen je in slaapt, is het normaal dat de seksuele activiteit wordt verminderd, op zijn minst tijdelijk.
Volgens degenen die tegen het ‘gezinsbed’ zijn, genereert deze situatie van gebrek aan seksuele intimiteit een afstand die soms tot een scheiding kan leiden.
Als dit zo is, dan zou deze methode geen goed idee zijn om de eenheid van het gezin aan te moedigen. De vermindering van intieme seksuele relaties in een paar is een van de sterkste bezwaren tegen samen slapen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agudelo Cañas, S. (2014). Papel de la lactancia materna en la respuesta al estrés: estudio comparativo y correlacional de los niveles de cortisol y alfa amilasa de madres y sus hijos lactantes con diferentes tipos de alimentación. Departamento de Ciencias Fisiológicas.
- Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7
- Camacho Game, M. G., & Guzmán Vega, A. C. (2018). Consecuencias Emocionales Derivadas del Colecho en Niños de 3 a 5 Años (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/8703/1/14362.pdf
- del Carmen, P., Milagros, V., & Isabel, A. Colecho y muerte súbita, opinión de las familias. development, 110(1), 16-26. http://www.index-f.com/para/n25/pdf/048.pdf
- González Rodríguez, C. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ cómo lo enfocamos?. Pediatría Atención Primaria, 13, 95-99. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000400010
- Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
- Rana, Mandeep, Riffo Allende, Claudia, Mesa Latorre, Tomás, Rosso Astorga, Karina, & Torres, Alcy R. (2019). Sueño en los niños: fisiología y actualizacion de los últimos conocimientos. Medicina (Buenos Aires), 79 (Supl. 3), 25-28. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0025-76802019000700007&lng=es&tlng=.
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf