Voorbereiding op de eerste dagen met je baby
De komst van je baby kan angst en spanning opwekken. Wanneer de datum nadert, worden onze emoties sterker. Voorbereiding op de eerste dagen met je baby, zodat we kalm kunnen blijven tijdens deze geweldige gebeurtenis, is daarom essentieel.
Een kind het leven schenken is namelijk niet niks. We bereiden ons voor om een nieuw lid van het gezin te verwelkomen binnen een harmonieuze en vredige omgeving.
Onaangename gevoelens van stress of angst moeten we leren controleren. Hierdoor kunnen we de duizend dingen, die voor de geboorte nog geregeld moeten worden, aan.
Door onervarenheid is het niet gek dat we ons gedesoriënteerd en angstig voelen wanneer we voor de eerste keer thuis komen met onze baby in de armen. Wellicht zijn er twijfels over veel basis maar belangrijke dingen zoals: voeden, uiterlijke verzorging en onder andere ook hoe we het huilen van de baby kunnen kalmeren.
Wees daarom niet te streng voor jezelf, alle moeders doorstaan deze fase namelijk.
De techniek van gecontroleerde ademhaling is een uitstekend hulpmiddel dat kan worden gebruikt om te ontspannen vóór en ná de komst van je baby.
Voorbereiding op de eerste dagen na de geboorte
Wanneer de baby thuiskomt, wordt hij het middelpunt van de belangstelling. Van te voren plannen is daarom absoluut noodzakelijk. Het vergemakkelijkt namelijk de harmonieuze ontwikkeling van het gezin tijdens de eerste paar dagen. Deze dagen zijn vaak al moeilijk genoeg terwijl we ons aanpassen.
Hieronder vind je een lijst aanbevelingen waar je rekening mee moet houden, zodat de eerste paar dagen wat minder moeilijk zijn:
- Gezinsmaaltijden: bereid maaltijden voor en vries er eventueel ook een paar in. Houd ook telefoonnummers van thuisbezorgers bij de hand.
- Benodigdheden: koop alles op voorhand, luiers, hygienische producten, doekjes, etc. Dit zal voorkomen dat je tijdens de eerste dagen de deur uit moet.
- Kleding en keukengerei: was en orden alles wat je baby de eerste dagen nodig heeft nog voor de geboorte.
- Huishoudelijke schoonmaak: gebruik wegwerp borden en bekers tijdens de maaltijden, om de schoonmaak makkelijker te maken.
- Verzekeringspolis: het controleren van je verzekeringspolis zal tegenslagen en noodgevallen op het laatste moment helpen te voorkomen.
Gids voor de voorbereiding voor de eerste dagen dat je baby thuis is
Het is een goed idee om deze zaken in acht te nemen wanneer je baby thuis is:
- Regelmatig bezoek: constant bezoek zal de rust van je baby verstoren. Maak schema’s voor het bezoek van familie en vrienden.
- Ga mee met het ritme van de baby: een pasgeborene kan ‘s nachts veeleisend zijn omdat ze honger hebben. Doe je voordeel met alle dingen die je kan doen voordat het bedtijd is, zodat je je eigen rust ondersteunt. Het helpt je niet slaperig of overprikkelt te raken.
- Verdeel activiteiten: Wanneer er bijvoorbeeld boodschappen gedaan moeten worden, het huis moet worden schoongemaakt of er iets anders moet gebeuren wat je focus van je baby wegneemt, besteed deze taken dan uit aan iemand die graag mee wil helpen.
- Zorg voor goede voeding: tijd is bijna altijd schaars. Gezond eten en het niet overslaan van maaltijden is belangrijk. Je moet sterk blijven voor de komst van je baby, zelfs nog meer wanneer je borstvoeding geeft.
- Vertrouw je instinct: er achter komen wat je baby onrustig maakt is vaak moeizaam. Alles wordt via huilen geuit. Wanneer je vermoedt waarom ze huilen, vertrouw dan op je instinct. Meestal heb je het bij het rechte eind.
Je baby’s behoeften tijdens de eerste dagen
De komst van je baby moet nauwkeurig gepland worden, omdat er bepaalde voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen om hun comfort te waarborgen. Enkele van deze worden hieronder benoemd:
- Plaats het wiegje op een plek in huis waar je er gemakkelijk bij kan.
- Baby’s slikken vaak veel lucht in tijdens het voeden. Hen 5 minuten na de voeding laten boeren, voorkomt een oncomfortabel gevoel naderhand.
- Desinfecteer de navelstreng zachtjes.
- Verschoon de luier elke twee tot drie uur.
- De babykleding moet fijn zitten en gemakkelijk aan te trekken zijn. Op deze manier stoort het hen het minste.
De eerste dagen zijn vaak niet gemakkelijk. Iedereen moet zich aanpassen aan de ander en dit proces kan even duren. Wanneer je oververmoeid bent, vraag dan hulp van familie of vrienden. Ze zullen je zonder twijfel graag willen helpen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133