Tips om de speen van je baby weg te nemen
Als het gaat om het wegnemen van de speen van je baby, dan is het eerste dat je moet weten dat er geen perfecte formule is. In dit artikel geven we je echter enkele tips. Hopelijk maken ze deze overgang gemakkelijker voor jou en je baby.
Als je van plan bent om de speen van je baby weg te nemen, dan moet je daar rustig mee beginnen.
Zorg er ook voor dat het niet samenvalt met een grote gebeurtenis. Enkele voorbeelden zijn een verhuizing of als er een broertje of zusje geboren wordt. Het is het beste om met grote gebeurtenissen stapsgewijs om te gaan om de stress van je kind te minimaliseren.
Het is zonder twijfel zo dat, hoe eerder je stopt met je baby een speen te geven, hoe makkelijker het zal zijn. Vergeet niet dat baby’s na 12 maanden terughoudender zijn om bepaalde gewoonten te veranderen.
Zoals elke andere verslaving, kun je de afhankelijkheid van je kind aan zijn speen behandelen door hem geleidelijk aan weg te nemen. Dit kan het proces een beetje eenvoudiger maken, zowel voor jezelf als voor je kleintje.
Als je pogingen in eerste instantie niet succesvol zijn, raak dan niet in paniek. Voer ook geen extra stress of druk uit op de baby. Onthoud dat zijn driftbui geen weerspiegeling is van je vermogens als moeder.
Wanneer de tijd rijp is, dan zal hij het uiteindelijk opgeven. Probeer ondertussen te ontspannen. Er zijn ergere problemen dan deze.
We zullen je hieronder enkele manieren vertellen om baby’s van hun speen af te krijgen.
Tips voor het wegnemen van de speen van je baby
Als het tijd is geworden om de speen van je baby weg te nemen dan zijn hier enkele tips die je zullen helpen. We weten zeker dat het je zal lukken!
1. Gebruik de verbeelding
De kindertijd is een magische tijd. Daarom is dit het perfecte moment om je fantasie te gebruiken om de speen weg te nemen. Profiteer van dit moment en bedenk effectieve en creatieve strategieën om deze gewoonte te veranderen.
Je kunt bijvoorbeeld een doen-alsof spelletje met je baby spelen. Je kunt doen alsof er een magische fee is die ‘s nachts komt om alle spenen te verzamelen.
In ruil daarvoor zal ze een klein cadeautje achterlaten. Dit kleine spelletje zal je baby motiveren om met deze overgang mee te gaan. Het zal hem ook helpen zijn verbeelding te ontwikkelen.
2. Verkort geleidelijk de tijd met de speen
Ten tweede raden we aan als je niet in één keer wilt stoppen om de tijd met de speen dan geleidelijk aan te verminderen. Dit betekent dat je kunt beginnen door de baby alleen zijn speen te geven tijdens het dutje of voor het slapen gaan.
Na een paar weken kun je proberen om de speen tijdens het dutje niet meer aan te bieden. Als je kind eenmaal gewend is om een dutje zonder speen te doen, dan kun je hetzelfde voor het slapengaan doen.
Daarnaast raden we aan om de speen in je zak verborgen te houden. Vergroot de hoeveelheid tijd die je wacht voordat je de speen aan je baby geeft. Nadat je hebt gemerkt dat je kind niet van streek raakt, dan kun je hem een speeltje geven of hem op andere manieren troosten.
Hoe eerder je beslist om de speen weg te nemen, hoe makkelijker het zal zijn. Na 12 maanden zal de baby onwilliger worden om bepaalde gewoonten te veranderen.
3. Probeer je baby op andere manieren te kalmeren, dan met een speen
Het is mogelijk dat je hem de eerste keren dat je de speen weghaalt op andere manieren moet kalmeren.
- Je kunt hem wiegen.
- Voor hem zingen.
- Hem een zachte massage geven.
Het doel is duidelijk: om ongemak te verlichten en je baby te helpen kalmeren zonder een speen te geven. In deze zin kun je ook zachte dekens of een knuffeldier gebruiken. Deze methoden zullen zeker werken!
4. Vertel het iedereen die voor je baby zorgt
Ten slotte is het belangrijk dat alle zorgverleners van je baby je plannen kennen. Dit betekent dat ze het thuis of op het kinderdagverblijf moeten weten, zodat ze het kind niet in verwarring brengen.
Al met al onthoud dat deze tips je kunnen helpen om je baby van de speen af te krijgen. Uiteraard is elk kind anders. Niet alle methoden werken voor alle baby’s.
Het is belangrijk om geduldig en vastbesloten te zijn. Maak je niet te veel zorgen. Met deze lijst met tips bereik je zeker je doel!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Pediatría. Uso del chupete y lactancia materna. 2011. Disponible en: https://www.aeped.es/comite-lactancia-materna/documentos/uso-chupete-y-lactancia-materna
- Álvarez Hernández, C., Barcia Varas, J., Pavez Gallegos, N., & Zúñiga Delgado, C. (2015). Descripción de reflejos orofaciales, succión nutritiva y no nutritiva en lactantes prematuros extremos de 3 y 6 meses de edad corregida. http://repositorio.uchile.cl/bitstream/handle/2250/138230/Álvarez%20Barcia%20Pavez%20Zúñiga.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Diaz Coronado, V. N. (2018). EFICACIA DEL USO DEL CHUPETE EN LA DISMINUCIÓN DE LA MUERTE SÚBITA EN LACTANTES. http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2026/ESPECIALIDAD%20-%20Diaz%20Coronado%2c%20Vilma%20Nerida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Asociación Española de Pediatría. (n.d.). Chupere. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/chupete
- Varas, V. F., & Gil, B. G. (2012, December). Hábito de succión del chupete y alteraciones dentarias asociadas. Importancia del diagnóstico precoz. In Anales de Pediatría (Vol. 77, No. 6, pp. 374-380). Elsevier Doyma. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwir6Ijqxv_rAhUF2uAKHd25C2MQFjACegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.analesdepediatria.org%2Findex.php%3Fp%3Drevista%26tipo%3Dpdf-simple%26pii%3DS1695403312001518&usg=AOvVaw34bQh3N6vKYwbb2nh6idzq
- Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-pdf-S1695403300775023