Op welke leeftijd kan een baby met het vliegtuig reizen?
Heb je een gezin dat graag reist en is er onlangs een nieuwe baby geboren, dan wil je ongetwijfeld graag weten vanaf welke leeftijd een baby met het vliegtuig mag reizen.
Het is geweldig dat je je kleintje in familieavonturen wilt integreren. Maar je moet het ook op de juiste manier en veilig doen. Daarom willen we je helpen, zodat je over de beste informatie beschikt. Let op!
Wanneer kunnen we met de baby met het vliegtuig gaan reizen?
Behalve in specifieke gevallen is er geen contra-indicatie voor een pasgeborene om met het vliegtuig te reizen. Is het niet absoluut noodzakelijk? Dan is het een goed idee om te vermijden dat ze worden blootgesteld aan elke gesloten omgeving met veel mensen. Dit vanwege het risico op infecties.
In het geval dat je een dringende verplichting hebt en de reis kort is, kun je met je baby in een vliegtuig reizen zodra je van de bevalling bent bijgekomen. Maar om aan deze voorwaarde te voldoen moet je kind voldragen geboren zijn en volkomen gezond zijn.
Daarom moet je, voordat je reserveert, aan je kinderarts vragen of je baby klaar is om aan boord van het vliegtuig te gaan.
Het is af te raden om te reizen met baby’s die te vroeg geboren zijn of die in de eerste levensmaand hart- en vaatziekten of aandoeningen aan de luchtwegen hebben. Dit komt door de risico’s op secundaire ziekten als gevolg van de variaties in druk en zuurstof die zich in de vliegtuigcabine voordoen.
Hoe oorpijn bij baby’s te voorkomen als je met het vliegtuig reist
Alle mensen die met het vliegtuig reizen hebben te maken met het vreemde gevoel in hun oren tijdens het opstijgen en landen. In het geval van baby’s moet je bepaalde maatregelen nemen om deze ongemakkelijke situatie te vermijden (Spaanse link):
- Zorg ervoor dat de baby zoogt bij plotselinge bewegingen (opstijgen, landen, turbulentie): Hetzij door ze aan je borst te houden, hetzij door ze een flesje of fopspeen te geven. De zuigende beweging helpt voorkomen dat de oren verstopt raken.
- Trek gezichten naar de baby, zodat hij je nadoet: Als de baby al aandachtig naar je gezicht kijkt, is een andere mogelijke strategie te spelen en ze je gebaren te laten imiteren. Door de mond te openen en te sluiten bereik je hetzelfde effect als met zuigen.
Andere tips om met je baby met het vliegtuig te reizen
Voordat je met je baby met het vliegtuig reist, raden we je aan de volgende punten in gedachten te houden:
Breng een flesje water mee
Baby’s raken snel uitgedroogd, door de droge lucht en de verwarming van het vliegtuig. Daarom is het essentieel dat je baby, als hij oud genoeg is om water te drinken, dat tijdens de vlucht met regelmatige tussenpozen doet. Is je baby jonger dan 6 maanden, dan moet je aanbieden regelmatig borst- of flesvoeding te geven.
Kleed de baby in laagjes
Reizen per vliegtuig is prachtig, maar in verschillende stadia van de vlucht ervaren we verschillende omgevingen en bij verschillende temperaturen. Daarom kun je je kleintje het beste kleden in comfortabele en gelaagde kleding, zodat je afhankelijk van het moment kleding kunt uittrekken of toevoegen.
Neem bagage mee
Neem luiers, een aankleedkussen en hygiëneartikelen voor de baby mee in je handbagage. Vergeet ook hun knuffeldier en hun lievelingsdeken niet!
Heeft je kind een eigen zitje nodig?
Deze beslissing moet je nemen bij het kopen van het ticket. Informeer altijd bij de luchtvaartmaatschappij, want in het algemeen betalen kinderen onder de twee jaar niet voor een ticket. Deze kleintjes hebben geen toegewezen zitplaats en kunnen zittend op de schoot van hun ouders reizen.
Er is ook de mogelijkheid om een lege stoel te bestellen waar je je autostoeltje in kunt zetten. Je moet dit echter bij de luchtvaartmaatschappij navragen om te weten of je een extra ticket moet kopen. Hoewel het duurder is, is het de veiligste manier om met de baby te reizen.
De Federal Aviation Administration (FAA) beveelt aan dat baby’s in goed vastgemaakte autostoeltjes reizen (Spaanse link).
Met je baby met het vliegtuig
Ondanks de verstrekte informatie moet je, voordat je met een baby per vliegtuig reist, overleggen met je kinderarts en de luchtvaartmaatschappij. Zo kun je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, zowel om je gezondheid te behouden als om aan het beleid van de luchtvaartmaatschappij te voldoen.
Nu je weet op welke leeftijd een baby met het vliegtuig kan reizen, hoef je alleen nog maar je koffers te pakken en volop te genieten van je eerste reis met je kleintje!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gobierno de Aragón – AEPed. Cuídame: guía para madres y padres. [Internet] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf
- Comité editor EnFamilia – Academia Española de Pediatría. Vajes seguros: sistema de retención infantil. EnFamilia – AEP. [Internet] Última actualización Agosto 2021. Disponible en: https://enfamilia.aeped.es/prevencion/nino-viaja-seguro-sistemas-retencion-infantil
- Pajaro J. Viajar en avión y los oídos de su hijo. KidsHealth from Nemours. [Internet] Enero 2019. Disponible en: https://kidshealth.org/es/parents/flying-ears.html
- Hocker J. ¿Son seguros los viajes aéreos para un bebé? MayoClinic website. [Internet] Marzo 2020. Disponible en: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/air-travel-with-infant/faq-20058539