8 tips voor wanneer je op bezoek gaat bij een pasgeboren baby
We hebben allemaal het genoegen gehad om op een gegeven moment bij een pasgeboren baby op bezoek te gaan. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd of je aan de verwachtingen van de ouders van de baby voldeed? Wat is goed? Wat is niet goed?
Hoe moet ik me gedragen? Zal ik de ouders en de baby storen?
Op bezoek bij een pasgeboren baby
Om ervoor te zorgen dat je bezoek een gelukkig moment is voor de nieuwe ouders en niet iets wat ongemak veroorzaakt, willen we je wat nuttig advies geven.
“Vandaag is ons huis verlicht en ik heb ontdekt waarom. Onze pasgeborene wil je ontmoeten.”
– Anoniem-
Vermijd het bezoeken van een pasgeboren baby als je ziek bent
Ouders zullen hun kleine graag aan vrienden en familie willen voorstellen. Maar het is ook waar dat ze, net als alle ouders, ervoor willen zorgen dat hun baby niet ziek wordt.
Daarom is het beste wat we kunnen doen als we ziek zijn – zelfs als het een eenvoudige verkoudheid is – om de baby niet te bezoeken. Zijn ouders zullen enorm dankbaar zijn en zullen je graag ontvangen als je gezond bent.
Bel eerst
Met een eenvoudig telefoontje of smsje / appje weet je zeker dat je bezoek niet op een slecht moment komt. Misschien is het tijd voor de baby om borstvoeding te krijgen, is het gezin wat slaap aan het inhalen of misschien hebben ze al bezoek.
De eerste paar dagen van het leven van een baby zijn delicate tijden, dus verrassingsbezoeken zijn niet zo’n goed idee. Zorg ervoor dat de ouders het goed vinden in plaats van gewoon ineens op te komen dagen.
Als je veel andere bezoekers ziet, wees dan respectvol
Voordat je de ziekenhuiskamer of het huis van de pasgeborene in gaat, moet je even controleren dat er niet al veel bezoekers zijn. Soms is het moeilijk om dit probleem onder controle te houden, omdat vrienden en familie in de buurt willen zijn en helaas niet iedereen eerst belt.
Kijk eerst of er meer mensen zijn dan verwacht. En je denkt dat je bezoek overweldigend zou kunnen zijn, ga dan weg. Misschien kun je regelen dat je op een later tijdstip terug kan komen.
Maak een pasgeboren baby niet wakker
Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn. Niemand wil graag wakker worden gemaakt. Pasgeborenen hebben hun slaap nodig en dat moeten we respecteren.
Je moet nooit een slapende baby wakker maken en je moet het zelfs niet voorstellen. Je zou nieuwsgierig kunnen zijn naar welke kleur ogen de baby heeft, maar de behoeften van de baby moeten op de eerste plaats komen.
Vermijd het om ongevraagd advies te geven
Geef nooit je mening over wat je wel of niet zou doen, tenzij de ouders je het rechtstreeks vragen. Je advies zal de nieuwe ouders alleen maar een ongemakkelijk gevoel geven. Het kan hen misschien bewust maken aan hun gebrek aan ervaring.
Vergeet niet dat er niet één juiste manier is om een kind op te voeden. Wees dus respectvol voor methoden die anders zijn dan die van jou.
De ouders van de baby zullen snel ervaring opdoen en ontdekken wat het beste werkt voor hen en hun baby. Als je respectvol bent kun je het niet fout doen.
Was altijd je handen voordat je een pasgeboren baby aanraakt
Als de ouders je niet aanbieden om hun baby vast te houden, weersta dan de verleiding om hem op te pakken. Afhankelijk van de situatie, zou je misschien zelfs willen vermijden om te vragen om de baby vast te houden. Zo kun je voorkomen dat de ouders zich ongemakkelijk gaan voelen.
Het is waar dat pasgeborenen onze zachte kant naar boven brengen evenals ons verlangen om hen in onze armen te houden. Maar laat de baby met rust als je geen toestemming hebt.
Als je echter de kans krijgt om de baby vast te houden of aan te raken, zorg er dan voor dat je je handen hebt gewassen – ze moeten schoon zijn. Onze handen zitten vol met ziektekiemen en het laatste wat je wilt doen is de kleine ziek maken.
Waar geef je kusjes
Je moet de drang om de baby te kussen bedwingen als je hem vasthoudt. Sommige ouders vinden het niet erg, maar andere wel. Dus, voor het geval dat, is het het beste om niet te kussen.
Als je de baby wel een kusje geeft, is de beste plaats voor die kus op de voeten van de pasgeboren baby. Als je het gezicht of de handen van de baby kust, dan zou je onbewust een infectie kunnen verspreiden.
Bied een helpende hand
Naast het niet ongemakkelijk maken van de nieuwe ouders, kun je ze ook aanbieden om ze te helpen. Zonder enige twijfel zijn de nieuwe ouders uitgeput en zullen niet de tijd of energie hebben om alles te doen wat gedaan moet worden.
Misschien kun je:
- zorgen voor oudere broers en zussen
- een uitstapje maken naar de supermarkt
- een maaltijd brengen
- zorgen voor wat huishoudelijke klusjes
Je zult zeker een last van de schouders van mama en papa halen.
“Behandel anderen zoals je wilt dat ze jou behandelen.”
– De Bijbel –
Als je het initiatief neemt om te helpen met wat er gedaan moet worden, zul je de vermoeide en gestreste ouders een kans geven om uit te rusten en te genieten van hun nieuwe toevoeging aan het gezin.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Information for parents of newborns. Texas Department of State Health Services. Nº 1-36. 12/2015. [Booklet avaiable online].
- Kollmann, T; Kampmann, B; Mazmanian, S; Marchant, A; Levy, O. Protecting the newborn and young infant from infetious diseases: lesson from immune ontogeny. Immunity 46, March 21, 2017 ª 2017 Elsevier Inc. [Avaiable online].