Mijn baby wil niet stoppen met huilen!

Hoe vaak heb je jezelf afgevraagd waarom je baby niet wil stoppen met huilen, zonder te weten hoe je hem snel kunt kalmeren? Het is ongetwijfeld een zeer frustrerende en stressvolle situatie, vooral omdat je weet dat de baby iets nodig heeft, maar je gewoon niet weet hoe je hem kunt helpen.
Mijn baby wil niet stoppen met huilen!
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Veel ouders vragen zich wanhopig af waarom hun baby niet wil stoppen met huilen en ze weten niet wat ze moeten doen. In dit artikel helpen we je met het oplossen van deze situatie.

Huilen is de manier waarop baby’s zichzelf uiten. Wanneer ze echter constant huilen, gaat dit verder dan de grenzen van ons geduld.

Is het normaal dat mijn baby blijft huilen?

Het gehuil van een baby kan hartverscheurend zijn en onze ergste nachtmerrie worden. Het weerhoudt ons ervan om van het ouderschap te genieten. Je hebt waarschijnlijk sommige ouders horen zeggen: “Ik kan niet slapen omdat mijn baby zoveel huilt“, en ze zien er moe uit en hebben een slecht humeur.

Afgezien daarvan zie je soms dat ze het helemaal opgegeven hebben omdat “baby’s behoren te huilen, het is normaal voor ze.” Hoewel de kleintjes hun gehuil gebruiken om te communiceren wat ze voelen of nodig hebben, is het ook waar dat ze hun dagen niet huilend moeten doorbrengen.

Wanneer is het begrijpelijk en wanneer is het overdreven? Niet alle baby’s zijn hetzelfde; dat wist je waarschijnlijk al. Houd er ook rekening mee dat pasgeborenen de neiging hebben om meer te huilen. Het is namelijk allemaal nieuw voor hen en ze begrijpen hun lichaam en emoties nog niet.

Baby huilt zonder stoppen

Redenen waarom je baby niet wil stoppen met huilen

Om dit probleem op te lossen, is de eerste stap het bepalen van de reden waarom ze zo veel huilen.

  • Een van de meest voorkomende redenen is koliek, die aanwezig is tijdens de eerste maanden. Koliek omvat een reeks symptomen zoals buikpijn, gas, braken, diarree of obstipatie. Het kan heel onaangenaam zijn voor de baby.
  • Baby’s kunnen ook huilen omdat ze erg veel honger hebben. Misschien is moedermelk niet genoeg om ze volledig te verzadigen en daarom hebben ze extra voeding nodig. Vraag je kinderarts om advies over deze kwestie.
  • Een andere reden dat je baby misschien huilt, is dat hij gevoelig kan zijn voor hoge temperaturen, of dat zijn kleding te krap is. Misschien kan hij er niet tegen als zijn luier nat is of misschien is hij gewoon erg moe en kan hij niet goed in slaap komen.
  • Wist je dat sommige baby’s gemakkelijk nerveus kunnen worden in omgevingen die hen niet de rust bieden die ze nodig hebben? Dit is vaak een veel voorkomende reden voor het intense huilen.
    In dat geval zou je misschien een beroep willen doen op muzikale technieken of de baby meenemen voor een ritje in de kinderwagen of in de auto. Een verandering van omgeving zal helpen stress en angst te verminderen.

Niet alle baby’s zijn hetzelfde; plus, je moet in gedachten houden dat pasgeborenen de neiging hebben om meer te huilen.

Mijn baby wil niet stoppen met huilen en ik kan hem niet kalmeren!

Dit is een veel voorkomend probleem, vooral voor mensen die voor het eerst ouder zijn geworden. Meestal weten ze niet hoe ze het gehuil van hun baby moeten stoppen. En natuurlijk maakt dit hen angstig.

Wat ze misschien niet weten, is dat de angst overslaat op de baby; en misschien is dat waarom alle technieken die ze proberen, niet werken. Dus de eerste stap is dat mama en papa kalmeren. Gebruik een meditatie- of ademhalingsoefening, ga een tijdje alleen naar een andere ruimte, drink wat thee of doe een dutje.

Ongeruste ouders baby huilt

Zodra je je weer rustig voelt, kun je de baby in je armen nemen en haar tegen je borst houden, zodat de baby haar moeders of vaders hart kan voelen kloppen.

Sommige mensen raden aan om je shirt uit te trekken om het beste uit een huid-op-huid contact te halen. Bovendien kunnen slaapliedjes, muziek en strelingen veel helpen.

‘The Hold’ techniek

Een andere optie is ‘the Hold’, uitgevonden door Dr. Robert Hamilton, een Amerikaanse arts.

  1. Je laat je baby zitten in een van je handen. Dan omarm je de baby met je vrije hand.
  2. Houd vervolgens de baby met één hand tegen je borst en buig haar tot 45°, heel voorzichtig. Probeer ervoor te zorgen dat het hoofd van de baby niet te veel naar voren leunt.
  3. Vervolgens wieg je de baby heen en weer en beweeg je haar heupen soepel in cirkels. Je zult je kleine meteen zien kalmeren!

Als je ooit hebt gezegd “mijn baby wil niet stoppen met huilen”, raden we deze techniek aan als je alle mogelijke gezondheidsproblemen en oorzaken van ongemak hebt uitgesloten.

Het consultatiebureau kan je helpen als je een nieuwe ouder bent en niet weet hoe je je baby kunt kalmeren. Aarzel niet om te vragen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.