Leer de gebarentaal van je baby begrijpen
Veel moeders worstelen om de behoeften van hun baby te begrijpen. Het is echter noodzakelijk om open te staan en aandacht te besteden aan de lichaamstaal en de gebarentaal van je baby. Het is de taal waarin je baby zich uit op allerlei manieren en die taal wil je natuurlijk begrijpen.
Vooral wanneer een kind nog niet kan praten, drukt hij zich uit met zijn lichaam. En wanneer jij deze kleine gebaren kent, kun je onmiddellijk herkennen wat er met hem aan de hand is of wat je baby wil.
Huilen is de meest gebruikte vorm van communicatie voor baby’s, maar niet de enige. Baby’s communiceren ook via lichaamsbewegingen, glimlachjes, gebaren en geluidjes die ze maken om je aandacht te trekken.
Meestal zullen de signalen van de baby intenser zijn wanneer ze voor de ouders bedoeld zijn. De roep naar jou zal sterker, luider zijn. Aan de andere kant zul je ook zijn beste glimlachje zien, vooral wanneer je je herenigt met je baby nadat je hem even aan de zorg van anderen hebt overgedragen.
De taal van een baby begint met gebaren
Alle baby’s maken gebaren, nemen houdingen aan en maken geluidjes opdat ze begrepen kunnen worden. Als je bijvoorbeeld samen speelt, kan hij wegkijken, zijn hoofdje draaien of zijn rug naar achteren buigen. Hij zegt daarmee dat hij een pauze nodig heeft en later verder wil spelen.
Huilen betekent niet alleen dat hij honger heeft. Het kan ook betekenen dat hij zich koud of moe voelt. Of misschien een natte luier heeft. Elke baby heeft een manier van huilen om kenbaar te maken dat er iets aan de hand is. Je zult ze geleidelijk leren herkennen. Het vergt alleen wat geduld om deze kleine gebaren te leren herkennen.
Baby’s hebben verschillende manieren om te laten zien wat ze willen. Als je baby glimlacht of lacht terwijl je samen bent, laat hij zien dat hij zich goed, veilig en gelukkig voelt. Je zult merken dat het ontdekken van deze babytaal zeer nuttig is bij het vaststellen van routines, zoals in slaap vallen en weten wanneer je hem moet helpen om de slaap te vatten.
Wanneer je baby bijna 8 maanden oud is, zul je waarschijnlijk merken dat je kind aan je nek hangt en begint te huilen wanneer vrienden of de kinderarts te dichterbij komen. Dit betekent dat hij al onderscheid weet te maken tussen mensen die hij wel en niet kent. Vreemden maken hem gewoon bang.
De liefde die we voelen voor een pasgeborene is één van de mooiste dingen ter wereld.
–Auteur onbekend-
Met het verstrijken van de tijd zal hij merken dat ze hem vriendelijk begroeten en hij zal aan hen wennen en hen uiteindelijk accepteren. Maar… het kost tijd.
Het is erg belangrijk om in gedachten te houden dat dezelfde signalen verschillende betekenissen kunnen hebben bij verschillende baby’s. Daarom is het soms nodig wat tijd, toewijding en geduld te investeren in het leren spelen met je baby.
In staat zijn om juist te reageren, leidt tot genegenheid en versterkt de band. De sleutel hiervoor is om zeer oplettend te zijn en het geduld te hebben om de persoonlijke taal van je baby te ontcijferen.
Leer je baby gebarentaal
Het is belangrijk om altijd in het tempo van je baby te gaan en ervoor te zorgen dat hij plezier heeft. De ideale tijd om te beginnen is wanneer je kleintje geïnteresseerd raakt in communiceren. Je zult merken dat hij socialer wordt. Hij begint te brabbelen en geluidjes en gezichtsuitdrukkingen te maken om je aandacht te trekken.
Als je een woord zegt, maak dan ook een gebaar of wijs naar wat je noemt. Gebruik altijd hetzelfde gebaar, herhaal het meerdere keren en benadruk het sleutelwoord terwijl je het gebaar maakt. Zo kan je baby de verbinding tussen de twee zien en horen.
Na een paar dagen begint je baby het gebaar misschien zelf te maken. Soms kan het enkele weken duren, dus ja, je moet wel wat geduld hebben. En maak het vooral leuk voor je baby. Je baby zal immers sneller leren als hij leuk vindt van wat hij doet.
Wat gebarentaal die je kunt proberen
Verschillende deskundigen bevelen verschillende groepen gebaren aan. Het programma Sign With Your Baby is gebaseerd op de Amerikaanse gebarentaal en maakt gebruik van een reeks eenvoudige gebaren, speciaal ontworpen voor baby’s.
Eigenlijk zal elk systeem werken, ook een door jou bedacht systeem. Elk gebaar dat duidelijk de betekenis van een woord laat zien, zal goed werken. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Eten: raak met de toppen van je vingers je lippen aan
- Het is voorbij / weg: doe je handen omhoog naar de zijkant met de handpalmen naar boven
- Angst / schrik: klop op je borst
- Heet: strek je arm om iets aan te raken en trek dan snel je arm terug
- Waar is het?: Haal je schouders op, handpalmen naar boven
- Konijntje: rimpel je neus en laat twee vingers zien
- Auto: draai aan een denkbeeldig stuur
- Boek: leg je handen naast elkaar en open ze vervolgens met de handpalmen naar boven
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Farkas, C. (2007). Comunicación gestual en la infancia temprana: Una revisión de su desarrollo, relación con el lenguaje e implicancias de su intervención. Psykhe (Santiago), 16(2), 107-115. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0718-22282007000200009&script=sci_arttext&tlng=e
- González Vargas, A. H. (2014). La adquisición del lenguaje y la gestualidad en la interacción adulto-bebé-objeto. http://148.206.79.158/handle/11191/5116
- Farkas, C. (2007). Desarrollo de la comunicación gestual intencionada en bebés: estudio de un caso. https://repositorio.uc.cl/xmlui/bitstream/handle/11534/28764/Desarrollo%20de%20la%20comunicación%20gestual%20intencionada%20en%20bebés-%20estudio%20de%20un%20caso.pdf?sequence=1