9 makkelijke tips om je baby's temperatuur omlaag te brengen
Mama’s, aarzel niet om je baby’s temperatuur omlaag te brengen als hij koorts heeft. Het is zo dat koorts een natuurlijke reactie is van het lichaam tegen ziektes. Een afweermechanisme om de verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Echter, hoge koorts kan zeer gevaarlijk zijn, in het bijzonder voor kleine kinderen.
Voor we verder gaan, willen we je waarschuwen dat koorts zeer onschuldig of zeer ernstig kan zijn, al naar gelang de oorsprong. Breng hem naar de kinderarts wanneer je baby’s temperatuur boven de 38 graden stijgt, of zelfs daarvoor. Een medisch specialist zal aangeven welke medicijnen nodig zijn.
De kinderarts zal de diagnose stellen van de oorzaak van de koorts. De arts van je kind zal de medicatie voorschrijven die je kind nodig heeft. Het is belangrijk om de tijd van inname en de hoeveelheid voorgeschreven medicijnen te noteren. Zo ook is het belangrijk om andere aanwijzingen te noteren.
Negeer nooit de mening van de kinderarts of het voorgeschreven medicijn. Je mag nooit je kind behandelen met huismiddeltjes omdat ‘dit vroeger zo gedaan werd’ of ‘mijn moeder het zo deed’.
De tips die we hier voorstellen, evenals enige andere tip die je vindt op het internet, dienen enkel ter aanvulling van de medicatie. Maar ter verduidelijking: ze dienen niet als vervanging van een behandeling voorgeschreven door een arts.
Dit gezegd hebbende, willen we graag ingaan op de meest nuttige tips om je baby’s temperatuur omlaag te brengen (terwijl je ook de raadgevingen van je arts opvolgt).
Tips om je baby’s temperatuur omlaag te brengen
Tip #1 – Gebruik niet te veel dekens
Maak de koorts niet erger. Als je merkt dat de temperatuur van je kind stijgt, dek hem dan niet toe met meerdere dekens. Dit is geen goed idee. Ook moet je je baby niet te warm aankleden.
Tip #2 – Neem een bad
Baad je baby in lauwwarm water en bevochtig zijn voorhoofd. Laat je baby even spelen in het bad om af te koelen. Je zult snel genoeg merken dat dit de koorts zal doen dalen. Maar laat het bad niet te lang duren!
Tip #3 – Koude kompressen
Gebruik koude, natte kompressen. Het water mag niet te koud zijn. Leg het kompres enkele seconden op het voorhoofd van je kind en achter in zijn nek. Vervolgens vervang je dit door een nieuw koel kompres. Blijf dit voortdurend doen.
Tip #4 – Drinken, drinken, drinken
Verhoog de vochtinname van je kind, vooral met water, borstvoeding of natuurlijk vruchtensap. De beste vruchtensappen zijn meloen, sinaasappel, mandarijn en ananas.
Tip #5 – Gebruik aloëvera
Snij een blad van de aloëvera af en pel het zodat de heldere gel binnenin zichtbaar wordt. Leg het blad op het voorhoofd van je kleintje en laat het daar even liggen.
Verwijder het blad na enkele minuten en schraap de gel eraf die is opgedroogd door de koorts. Wanneer je een nieuwe verse laag gel onthult, leg het blad dan opnieuw op het voorhoofd van je kind om hem af te koelen. Zorg dat je de scherpe randen van het blad verwijderd voor je het blad op je kind legt.
Tip # 6 – Zweet het uit
Geef je kind wat lichaamsbeweging. Nee, we hebben het er niet over naar de sportschool gaan of sit-ups doen of zoiets. Ook al heeft je kind koorts, als hij er zin in heeft, speel dan samen met de bal. Of je kunt ook een muziekje opzetten en samen dansen en springen op de tonen van je kind’s favoriete liedje. Dit zal zeker helpen om je baby’s temperatuur omlaag te brengen.
Je zult verrast zijn hoe lichaamsbeweging je baby helpt bij het uitzweten van zijn koorts.
Tip # 7 – Appelazijn
Meng 5 delen water met één deel appelazijn. Breng de oplossing met een washandje aan op het voorhoofd en achter in de nek van je kind. Herhaal dit met een verse oplossing wanneer de kompressen warm worden.
Tip # 8 – Aardappels en uien
Snij een ui in reepjes en doe ze in de sokken van je kind onder zijn voetzolen. Vervang de uien na een half uur door verse uien. Als je kind ook hoest, kun je een halve ui naast zijn bed plaatsen tijdens de nacht om het hoesten te verlichten. Je moet de ui wel weggooien in de ochtend.
Als de geur van uien te sterk is voor je kind, kun je dezelfde sokmethode gebruiken met aardappels. Die werken ook.
Tip # 9 – Theetijd!
Geef je kind een aftreksel van tijm en kamille. Kook water en doe dan deze medicinale kruiden bij het kokend water. Je kunt gekneusde bladeren of stengels gebruiken.
Laat de kruiden enkele seconden koken. Vervolgens haal je het water van het vuur en laat het afkoelen. Zeef de thee. Voor je het drankje aan je kind geeft (een half kopje), voeg je er een lepel honing aan toe en 10 druppels citroensap.
Als je kind jonger dan 2 jaar is, controleer het dan even met je kinderarts voor je dit drankje aan je kleintje geeft. Je moet er zeker van zijn dat je kind klaar is om deze ingrediënten in te nemen voor je ze toedient.
Tip # 10 – Huid op huid
Breng de huid van je baby in contact met je eigen huid door je baby naakt op jouw naakte huid te leggen. Verbazingwekkend genoeg zal dit huid-op-huid contact helpen om je baby’s temperatuur omlaag te brengen. Je kunt dit ook doen tijdens het dragen van je baby in de draagzak. Je baby zal maar al te blij zijn met de extra knuffels.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barbi, E., Marzuillo, P., Neri, E., Naviglio, S., & Krauss, B. S. (2017). Fever in Children: Pearls and Pitfalls. Children (Basel, Switzerland), 4(9), 81. https://doi.org/10.3390/children4090081
- Escobar Tobón, A. L. (2017). La fiebre en el niño: una mirada reflexiva a las prácticas de cuidado. Avances en Enfermería, 35(3), 333-344. https://revistas.unal.edu.co/index.php/avenferm/article/view/54848
- Green, C., Krafft, H., Guyatt, G., & Martin, D. (2021). Symptomatic fever management in children: A systematic review of national and international guidelines. PloS one, 16(6), e0245815. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0245815
- Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG). (2019). Fever in children: How can you reduce a child’s fever?. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279453
- Nationwide Children’s Hospital. (febrero de 2022). Fever. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/fever
- Olmos, S. (2017). Fiebre. Farmacia Profesional, 31(6),18-23. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-fiebre-X0213932417620584
- Pérez, R. P., Montalvo, J. G., González, P. S., Carrasco, R. F., García, C. M., & Aguado, I. C. (2017). Fiebre-fobia nosocomial: un miedo contagioso. PEDIÁTRICA, 75(1), 88-95. https://www.actapediatrica.com/index.php/secciones/originales/1404-fiebre-fobia-nosocomial-un-miedo-contagioso