De beste merken borstkolven

Er zijn meerdere borstkolven op de markt. In dit artikel vertellen we je welke de beste merken zijn om uit te kiezen.
De beste merken borstkolven

Laatste update: 28 december, 2021

Borstkolven zijn een geweldige bondgenoot die een vrouw in staat stellen borstvoeding te blijven geven, ook als ze er niet 24 uur per dag kan zijn om voor de baby te zorgen. Er zijn veel merken en modellen op de markt, maar weet je welke voor jou het meest geschikt is?

Hieronder delen we daarom verschillende mogelijkheden en hun kenmerken. Idealiter kies je er altijd een die gemakkelijk in elkaar te zetten, te gebruiken en te ontsmetten is.

Beste merken borstkolven

De verschillende merken borstkolven beogen zich aan te passen aan de behoeften van elke vrouw.

Daarom moeten ze niet alleen effectief zijn, maar ook snel werken en je geen ongemak bezorgen. In die zin moeten ze je dus in staat stellen een voldoende en comfortabel zuigniveau (Engelse link) te bereiken.

Besteed dus aandacht aan elk van de borstkolven die we hieronder bespreken en zoek er een die het beste bij jouw situatie past.

De beste merken borstkolven

1. De Elvie Pump borstkolf

Het belangrijkste voordeel van deze borstkolf is dat je hem met beide handen vrij kunt gebruiken. Het apparaat stopt namelijk automatisch als het flesje met 150 ml melk gevuld is.

Het heeft ook geen snoeren of slangetjes en is heel licht en vrij stil. Het heeft twee standen (extractie en stimulatie) en laadt in slechts twee uur op via een micro USB.

2. De Medela Swing Flex

Deze borstkolf is een van de beste kwaliteitsopties en biedt optimale resultaten. Het apparaat is vrij licht en klein, waardoor het vervoerbaar en hanteerbaar is.

Het apparaat valt op door de constructie van zijn tepel, die erg lijkt op de vorm van de borst en het afkolven vergemakkelijkt. Daarom is het erg handig als het erom gaat de fles met de borst te combineren (Engelse link) zo vaak als je nodig hebt.

3. De Philips Avent Comfort Single

Het merk Philips is een van de grote concurrenten van de borstkolven van Medela, want beide bieden uitstekende kwaliteit, eenvoud en comfort.

Opvallend is ook zijn massagekussen in de beker van het apparaat, dat bijdraagt tot het bereiken van stimulatie en een comfortabeler melkafzuiging voor de moeder.

Bovendien heeft het 16 afkolf- en 8 stimulatieniveaus.

4. De Medela Swing Maxi, een van de beste borstkolven

Dit model van het merk Medela lijkt sterk op het vorige, met als enige verschil dat het twee bekers heeft. Daardoor kan de afzuigtijd gehalveerd worden.

Zijn twee nadelen zijn echter het aantal onderdelen dat je moet schoonmaken en het feit dat je hem niet handsfree kunt gebruiken.

Een vrouw is melk aan het afkolven

5. De Mam 2-in-1 borstkolf

De Mam borstkolf kun je handmatig of elektrisch gebruiken.

Behalve dat hij heel gemakkelijk te gebruiken is, is hij stil en heeft hij een zeer aantrekkelijk ergonomisch ontwerp.

Hij heeft ook een aanraakscherm en een oplaadbare batterij die 5 uur meegaat. De kit bevat twee bakjes om de melk in te bewaren en twee flesjes.

6. De Medela Freestyle Flex

Dit is de enige borstkolf van het merk Medela met een digitaal display met achtergrondverlichting, oplaadbare lithium batterij, geheugen en timer.

Een ander voordeel is zijn kleine en lichte vormgeving. Daardoor kun je hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Hij is echter duur en maakt handenvrij kolven niet mogelijk.

Waar je op moet letten bij borstkolven

Bij het kiezen van een borstkolf moet je er altijd op letten dat die gemakkelijk in elkaar te zetten, te gebruiken en schoon te maken is. Zorg er ook voor dat hij zo licht mogelijk is, zodat je hem gedurende de dag kunt dragen.

Zorg er tot slot voor dat hij een aangenaam zuigniveau biedt, want je zult meerdere afkolfbeurten per dag uitvoeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pumping Breast Milk. Centers for Disease Control and Prevention [Internet] Disponible en:  https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/breastfeeding/pumping-breast-milk.html
  • Meier PP, Engstrom JL, Janes JE, Jegier BJ, Loera F. Breast pump suction patterns that mimic the human infant during breastfeeding: greater milk output in less time spent pumping for breast pump-dependent mothers with premature infants. J Perinatol. 2012 Feb;32(2):103-10. doi: 10.1038/jp.2011.64. Epub 2011 Aug 4. Erratum in: J Perinatol. 2012 Feb;32(2):160. PMID: 21818062; PMCID: PMC3212618.
  • Keim SA, Boone KM, Oza-Frank R, Geraghty SR. Pumping Milk Without Ever Feeding at the Breast in the Moms2Moms Study. Breastfeed Med. 2017 Sep;12(7):422-429. doi: 10.1089/bfm.2017.0025. Epub 2017 Jul 20. PMID: 28727931; PMCID: PMC5646745.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.