Je 7 maanden oude baby: ontwikkelingsmijlpalen

Je 7 maanden oude baby zal je verrassen met zijn of haar ontwikkelingsmijlpalen. Deze periode wordt gekenmerkt door socialisatie en interactie.
Je 7 maanden oude baby: ontwikkelingsmijlpalen
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 27 juli, 2024

Ontwikkelingsmijlpalen zijn markeringen die een kind naar verwachting zal bereiken tijdens de groei op vier domeinen: motorische (grove en fijne), gedragsmatige, cognitieve, sociaal-emotionele en taalontwikkeling. Vandaag kijken we naar de ontwikkelingsmijlpalen van je 7 maanden oude baby.

Mensen blijven hun hele leven leren, maar de meest opvallende veranderingen vinden vaak plaats tijdens de eerste paar maanden. Van in de armen gewiegd te zijn en hoofdsteun nodig te hebben, gaan baby’s snel over op zitten, proeven ze hun eerste hapjes en zetten ze hun eerste stapjes. Hieronder beschrijven we de belangrijkste ontwikkelingsmijlpalen van de gemiddelde baby van 7 maanden.

Hoogtepunten in de groei van een baby

Hoewel elke fase gepaard gaat met relevante veranderingen, duurt het ongeveer zes tot zeven maanden voordat het belangrijkste gedrag zich manifesteert, vergeleken met eerdere gedragingen. We zullen een aantal ervan analyseren in categorieën, zodat u ze bij uw kleintje kunt onderscheiden.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling versnelt bij baby’s van zeven maanden oud en doet dit door gedrag dat ouders zeker zullen opmerken. Enkele van de kenmerken die je wellicht opmerkt, zijn de volgende:

  • Je kleintje vermaakt zich met de voetjes als hij op zijn rug ligt. Ze pakken ze vast, verplaatsen ze en brengen ze dichter bij zichzelf. Ze ontdekken hun lichaam en waartoe het in staat is.
  • Er is een grote verbetering op het gebied van de coördinatie. Ze kunnen bijvoorbeeld objecten van de ene hand naar de andere doorgeven.
  • Ze proberen met hun handen voorwerpen te bereiken. Je 7 maanden oude baby kan met zijn vingers naar zich toe trekken en daarbij onderzoeken, tikken of in de mond stoppen.
  • Ze kunnen rechtop zitten en hun gewicht op hun benen houden. In eerste instantie moeten ze zichzelf ook op hun handen ondersteunen. Geleidelijk aan kunnen ze zich ervan ‘bevrijden’.
  • Ze draaien heen en weer. Ze kunnen zich omrollen om iets te pakken en ook van buiklig naar zit gaan.
  • Je baby van 7 maanden onderzoekt zijn eerste kruipervaringen. Het kruipen begint meestal tussen de zes en zeven maanden, hoewel het ook gebruikelijk is dat veel baby’s later kruipen.

Als je baby begint te kruipen, houd er dan rekening mee dat er geen definitieve, ‘juiste’ of standaardmanier is om te kruipen. Veel baby’s kruipen naar achteren of opzij, en sommige kruipen op één knie, op hun billen of op hun handen en voeten. Net als bij andere ontwikkelingsmijlpalen van een baby van zeven maanden, is het niet belangrijk om de exacte methoden met die van andere baby’s te vergelijken.

Voeden van je 7 maanden oude baby

Het voeden van baby’s van 7 maanden oud is nog steeds complementair, dus borstvoeding is de belangrijkste bron voor babyvoeding. Hieronder lichten we enkele belangrijke kwesties uit:

  • Sinds de zesde maand heeft je baby andere voedingsmiddelen opgenomen in het dieet, zoals gepureerd fruit en groenten, die deel uitmaken van de aanvullende voeding.
  • In overeenstemming met zijn nieuwe motorische vaardigheden kan je kleintje zachte hapjes manipuleren en zelfs lepels of ander keukengerei oppakken.

Wanneer je je baby vast voedsel gaat geven, kun je veranderingen in de kleur en consistentie van de ontlasting opmerken. Neem uiteraard contact op met je kinderarts om er zeker van te zijn dat aan de voedingsbehoeften van je baby wordt voldaan. Dit zal je helpen bepalen wat je in het dieet van je baby kunt opnemen en in welke verhoudingen. De professional zal in dit stadium ook het belang van borstvoeding benadrukken.

Ook zul je in dit stadium merken dat je baby meer kwijlt dan normaal en op bijna alles kauwt. Dit komt gedeeltelijk door de kinderziektes. Maak je geen zorgen als je deze maand geen tanden ziet; waarschijnlijk zal dat tegen de achtste of negende maand gebeuren.

Slaap

Het is gebruikelijk dat ouders zich in deze fase zorgen maken over de slaapuren. Houd er rekening mee dat de uren slechts een schatting zijn, het is dus normaal dat je baby binnen het spectrum iets meer of iets minder slaapt. Enkele hoogtepunten in deze fase zijn:

  • De nachtelijke slaap wordt verlengd en je baby wordt minder vaak wakker.
  • De slaapuren in een periode van 24 uur variëren van 12 tot 14 uur.
  • Het kind kan twee tot drie dutjes overdag doen. Een dutje neemt gewoonlijk tussen de 2 en 5 uur slaap overdag in beslag, hoewel de tijd varieert afhankelijk van het aantal uren nachtelijke rust.

Dat gezegd hebbende, onthoud dat ontwikkelingsmijlpalen tijdens deze fase relatief versneld worden. Daarom kunnen slaappatronen binnen enkele weken veranderen. Het is normaal dat je kleintje vroeg wakker wordt, zijn derde dutje achterwege laat of wat later op wil blijven naarmate de dagen vorderen.

Cognitieve, psychologische en emotionele ontwikkeling

Tijdens deze ontwikkelingsperiode ontstaat er zogenaamde verlatingsangst. Tegelijkertijd manifesteert zich angst, onrust of wantrouwen jegens vreemden als je niet aanwezig bent. Andere hoogtepunten tijdens deze fase zijn de volgende:

  • Ze kunnen reageren op het woord ‘nee’.
  • Ze voelen zich aangetrokken tot sociaal spel.
  • Je baby herkent zijn naam als we hem roepen.
  • Ze reageren vaak met geluiden en gebabbel.
  • Hun visiesysteem rijpt tot volledige kleur.
  • De baby staat bekend als een ‘imitator’ omdat hij in staat is om met gebabbel en lettergrepen te reproduceren wat je tegen hem zegt. Bijvoorbeeld ‘ma-ma’, ‘pa-pa’ of ‘da-da’.
  • Ze kunnen emoties onderscheiden door de toon van hun stem, wat duidelijk blijkt uit hun reacties: als je boosheid toont, zal je baby het merken en kan hij gaan huilen of stoppen met wat hij aan het doen was.

De ontwikkeling van het geheugen van een een baby van 7 maanden vertaalt zich onder meer in het concept van objectduurzaamheid. In eenvoudige bewoordingen verwijst het naar het vermogen van het kind om te weten dat objecten blijven bestaan, ook al kunnen ze ze niet langer zien of horen. Dit gebeurt ook met betrekking tot mensen, niet alleen met objecten.

Aanbevelingen voor de verzorging en stimulatie van je 7 maanden oude baby

Er zijn veel activiteiten die je kunt gebruiken om de ontwikkelingsmijlpalen van een baby van 7 maanden te stimuleren of te verbeteren. Het is uiteraard altijd raadzaam om de kinderarts van je kind te raadplegen om de acties af te stemmen op het specifieke gedrag dat je baby vertoont. Hieronder vind je enkele algemene tips.

Algemene en motorische ontwikkeling van baby’s in dit stadium

De aanbevelingen waarmee je rekening moet houden zijn de volgende:

  • Op welke ondergrond de baby ook ligt (commode, bed…), het is belangrijk ervoor te zorgen dat hij of zij niet valt. Omdat ze kunnen omrollen, mag je ze geen seconde uit het oog verliezen; ze zijn erg actief, attent en snel! Als je ze even alleen laat, is het gebruik van leuningen of een ander beschermingselement essentieel.
  • Organiseer een speelruimte waar ze veilig kunnen zitten met elementen binnen hun bereik. Zo kunnen ze hun coördinatie blijven oefenen.
  • Je kunt je baby ook wat voorwerpen geven om op te kauwen om het ongemak in zijn tandvlees te verzachten.

Je 7 maanden oude baby voeden

De sleutels om hun ontwikkeling te begeleiden zijn als volgt:

  • Je kunt ze na de borstvoeding kleine porties voedsel aanbieden met een lepel. Op deze manier zullen ze beide momenten met eten gaan associëren. Het is een goed idee om te beginnen met een halve lepel en aandacht te besteden aan de behoeften van je baby. Naarmate ze groeien, moeten de porties worden vergroot.
  • Als je na de zesde maand nog geen kinderstoel tijdens de maaltijden hebt geïnstalleerd, kan dit een goed moment zijn. Zo zullen zowel de baby als de begeleider op hun gemak zijn. De stoel moet ervoor zorgen dat je baby rechtop kan zitten en comfortabel kan genieten van de maaltijd.
  • Wees geduldig als het gaat om de aanvaarding en afwijzing van bepaalde voedingsmiddelen door je baby. Het is geen goed idee om je baby onder druk te zetten of hem te dwingen te eten, omdat dit tot weigering tijdens de maaltijd kan leiden. Als ze één voedingsmiddel weigeren, kun je met anderen experimenteren.
  • Wat de hygiëne betreft, is het waarschijnlijk dat er in de voederruimte altijd gemorst zal worden. Maak je geen zorgen! Het is goed voor je baby om voedsel te ontdekken met zijn vijf zintuigen.

Je baby van 7 maanden en slapen

De aanbevelingen zijn als volgt:

  • Een dutje overdag kan over de dag verdeeld worden. Kortere dutjes worden aanbevolen. Gemiddeld zou een baby overdag ongeveer drie uur moeten slapen.
  • Om rustgevende en langere slaapperioden te bevorderen, werkt een ontspannende routine in de avond meestal heel goed. Bijvoorbeeld naar zachte muziek luisteren of een verhaaltje lezen. Bovendien is een rustgevende omgeving altijd een positieve factor. Bijvoorbeeld zachte verlichting, een aangename temperatuur en stilte.

Cognitieve, psychologische en emotionele ontwikkeling

De te volgen tips zijn als volgt:

  • Noem je kind bij zijn naam als je met hem of haar praat.
  • Interactie, interactie en nog eens interactie. Praat met je baby, varieer je toon als je hem aanspreekt, maak gebaren, enz.
  • Bied voorwerpen in verschillende kleuren aan om hun visuele ontwikkeling te stimuleren. Wanneer je je kleintje bijvoorbeeld een rood voorwerp laat zien, kun je aangeven welke kleur het is. Je kunt ook textuur- en geluidselementen aanbieden.

Weet hoe je moet handelen en je 7 maanden oude baby moet begeleiden

Het doel van het kennen van de ontwikkelingsmijlpalen van een baby, in dit geval een baby van zeven maanden, is niet om angst op te wekken of vergelijkingen tussen kinderen aan te moedigen. Integendeel, het doel is om een dieper inzicht te geven in de fase die elk kind doormaakt, waardoor ouders mogelijke problemen kunnen voorkomen of identificeren en hun gezonde ontwikkeling kunnen bevorderen.

In dit verband is het van cruciaal belang dat je je kind regelmatig naar de kinderarts brengt. Deze professionals geven niet alleen begeleiding bij de fysieke groei, maar bieden ook waardevol advies om de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van je baby te stimuleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.